februarie 2018
Concursuri
Teatrul de Comedie anunţă înscrierile la două dintre proiectele sale bine-cunoscute, Concursul de Comedie Românească şi Comedia ţine la TINEri care au scos la iveală, de-a lungul anilor, noi talente în dramaturgie şi regie de teatru.

Concursul de Comedie Românească, ajuns acum la cea de-a XIII-a ediţie, îşi propune să identifice şi să premieze cele mai bune texte comice scrise de autori români. Premisa concursului este aceea că un spectacol impresionant porneşte de la un text pe măsură, dar găsirea acestui text nu este mereu cel mai uşor lucru de realizat. De aceea, festCO, prin intermediul Concursului de Comedie Românească şi-a propus, de unsprezece ediţii, mai exact din anul 2006, să descopere texte inedite care să asigure baza unor noi montări, încurajând şi stimulând noi generaţii de dramaturgi.


Pentru înscrierea în concurs a pieselor de comedie (nepublicate şi nemontate pe scenă, la teatrul de televiziune sau radiofonic), vor fi trimise 3 exemplare ale textelor la adresa: Strada Sf. Dumitru, nr. 2, sector 3, cod 030079, Bucureşti.

Piesele, tehnoredactate cu diacritice, având scris titlul, dar fără menţionarea autorului, vor fi trimise într-un plic format A4, împreună cu un plic mai mic, sigilat, care va avea scris pe exterior titlul piesei, iar în interior datele de identificare ale autorului. Manuscrisele trimise pentru concurs nu se înapoiază.

Data-limită de depunere a textelor este 2 aprilie 2018. Câştigătorii vor fi anunţaţi în cadrul Festivalului Comediei Româneşti - festCO, ediţia a XVI-a, 2018.

Cea de-a IX-a ediţie a Concursului Comedia ţine la TINEri, proiect iniţiat de Teatrul de Comedie cu sprijinul Primăriei Municipiului Bucureşti, în parteneriat cu Clubul UNESCO Adolescenţii, continuă promovarea şi susţinerea tinerilor regizori de teatru, oferindu-le ocazia de a monta proiecte independente pe scena unui teatru profesionist. Rezultatele pozitive ale acestui demers sunt concretizate de prezenţa tot mai activă pe scenele româneşti a câştigătorilor ediţiilor precedente: Vlad Cristache, Alexandru Mâzgăreanu, Vladimir Anton, Eugen Gyemant etc.


Propunerile trebuie să cuprindă un text de comedie / satiră românească sau universală, putând fi o adaptare sau o dramatizare după un text în proză. Proiectul premiat în cadrul concursului va intra în producţie în stagiunea următoare, la Sala Nouă a Teatrului de Comedie, rămânând în repertoriul acestuia.

În prima etapă, tinerii regizori cu vârsta până în 35 de ani sunt rugaţi să-şi depună proiectele la Teatrul de Comedie, data-limită de depunere fiind 2 aprilie 2018. În etapa următoare, juriul le va nominaliza pe cele eligibile pentru concurs, anunţul fiind făcut după data de 10 mai 2018.

Proiectele propuse, cuprinzând:
- textul ales
- conceptul regizoral
- schiţele de decor şi de costume
- distribuţia
- CV-ul regizorului
- o înregistrare video cu un spectacol / examen realizat anterior (este suficient un fragment relevant),
vor fi trimise în trei exemplare, în format fizic, la adresa Teatrului de Comedie şi electronic, la adresa de e-mail: [email protected].

Câştigătorii vor fi anunţaţi în cadrul Galei Festivalului Comediei Româneşti - festCO 2018, care va avea loc la sfârşitul lunii mai.

Ca în fiecare an, aşteptăm cu nerăbdare propunerile dramaturgilor şi regizorilor români, călăuziţi de motto-ul "Teatrul de Comedie ţine la TINEri".

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus