februarie 2018
Festivalul de Film Documentar One World România, 2018
În 2018 se împlinesc 50 de ani de la celebrul an 1968, care a marcat atât Vestul, cât şi Estul, prin mişcări de protest importante, generatoare de schimbări majore în plan social şi, mai ales, în cel al conştiinţei colective din întreaga lume. Trăim o perioadă similară celei din preajma anului 1968: simţim aerul schimbării, dar nu ne e clar în ce direcţie ne va duce. Mai mult decât orice, toate mişcările de protest au reuşit să construiască o cultură proprie; protestatari din toate colţurile lumii se inspiră din modelele acelea sau învaţă din eşecurile lor. Unde se află România în tot acest context şi ce avem de învăţat de la alţii - discutăm în martie 2018 la One World Romania.

Două dintre secţiunile festivalului One World Romania 11 - 1968: DUPĂ 50 DE ANI şi CULTURA PROTESTULUI - sunt dedicate acestor subiecte.

1968: DUPĂ 50 DE ANI

Printre filmele acestei secţiuni se regăsesc Revolta studenţilor cehi / Ceske studentske revolty, Asalt la ceruri / Assalto al cielo şi Într-un prezent intens / No intenso agora - documentare ce ne vor purta înapoi în timp în perioada evenimentelor din 1968 din Cehoslovacia, Franţa, Italia, Brazilia şi China. Vom vedea cum Blocul comunist era zguduit de protestele din Cehoslovacia, în timp ce Vestul se confrunta cu reacţii ale tinerei generaţii pe care conducătorii politici le înţelegeau cu greutate. Deşi diferite la nivelul detaliilor, toate aceste mişcări au construit un adevărat mit în jurul anului 1968, văzut ca un moment care ar fi putut marca o adevărată revoluţie pe plan mondial.

Această secţiune este şi punctul de plecare pentru două dintre evenimentele conexe ale festivalului - Studenţi în mişcare, care are loc sâmbătă 24 martie 2018 începând cu ora 12:00 la ARCUB şi la care vor participa Karel Kovanda, Monika MacDonagh-Pajerová (protagoniştii filmului Revolta studenţilor cehi şi lideri ai studenţilor din Cehoslovacia în doi ani-cheie - 1968 şi 1989), istoricul Lavinia Betea şi Marius Deaconu, preşedintele ANOSR. Al doilea eveniment, 1968. Între Est şi Vest va avea loc duminică, 25 martie 2018, începând cu ora 12:00 în Atriumul Institutului Francez. Publicul îl va întâlni aici pe jurnalistul francez de renume, Bernard Guetta, care va povesti experienţele sale personale din Parisul anului 1968 şi cum au influenţat toate aceste evenimente lumea în care trăim.

CULTURA PROTESTULUI

Cultura protestului include 5 filme documentare care prezintă diverse forme ale protestului prin poveşti culese din toate colţurile lumii: Cambodgia (Primăvara cambodgiană / A Cambodian Spring), Israel (Înainte ca tălpile mele să atingă pământul / Before My Feet Touch the Ground), Franţa (Adunarea / L'assemblee), Statele Unite ale Americii (În stradă / Whose Streets?) şi România (Megaphone / Portavoce). Vom vedea cum peste tot în lume proteste spontane, uneori iniţiate de o mână de oameni, au creat adevărate mişcări gigantice, reunind sute de mii sau milioane de cetăţeni şi provocând căderi de guverne sau de preşedinţi. De multe ori, mişcările acestea au generat apariţia unor partide care au ajuns puternice pe scena politică a ţărilor respective. Alteori s-au stins, lăsând în urmă întrebări pentru viitor şi promiţând o revenire în forţă atunci când contextul o va cere. Toate aceste filme vor putea fi vizionate duminică, 25 martie 2018, la Cinema Muzeul Ţăranului.

WEEKEND STUDENŢESC LA OWR 11

Deoarece mişcările studenţeşti au fost în mod tradiţional iniţiatoarele multor forme de protest în momentele cele mai tensionate ale istoriei, rol pe care încă îl au în multe locuri ale lumii, în ultimul weekend al One World Romania 11 (23-25 martie 2018) le dăm întâlnire studenţilor din toată ţara la Bucureşti. Pentru accesul la toate evenimentele programate în cele trei zile de festival este disponibil abonamentul Weekend studenţesc la OWR la preţul special de 35 lei. Partenerii acestui program, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) oferă 50 de locuri de cazare pentru studenţii din afara Bucureştiului care cumpără abonamentul special. Pentru rezervarea unuia dintre cele 50 de locuri, studenţii sunt invitaţi să completeze formularul disponibil aici, după obţinerea codului de confirmare din partea Eventbook.

Cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Documentar şi Drepturile Omului One World Romania are loc între 16 şi 25 martie 2018 la Bucureşti. Timp de 10 zile, proiectăm cele mai noi filme documentare din toată lumea în 8 spaţii din centrul capitalei. Abonamentele generale şi cele de 5 intrări au fost deja puse în vânzare pe site-ul partenerilor de la Eventbook.

Alte secţiuni principale, evenimente speciale şi surprize din programul One World Romania 2018 vor fi dezvăluite în curând pe site-ul www.oneworld.ro şi pe pagina de Facebook: www.facebook.com/one.world.romania.

Organizator: Asociaţia One World Romania
Partener principal: Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Konrad-Adenauer-Stiftung
Cu sprijinul: Centrul Naţional al Cinematografiei, Comisia Europeană- Reprezentanţa în România, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, Institutul Cultural Român, UNHCR - Agenţia ONU pentru Refugiaţi, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie
Sponsori: BRD Groupe Société Générale, Fundaţia Sensiblu, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti, AUTONOM, BlackCab
Parteneri: Ambasada Franţei în România, Institutul Francez din Bucureşti, Forumul Cultural Austriac, Romanian-American Foundation, Ambasada Republicii Libaneze în România, Ambasada Regală a Danemarcei, Swiss Sponsor's Fund, Ambasada Elveţiei în România, Ambasada Suediei la Bucureşti, Ambasada Norvegiei, Goethe-Institut Bucureşti, Institutul Italian de Cultură, Delegaţia Valonia-Bruxelles la Bucureşti, Institutul Balassi- Institutul Maghiar din Bucureşti, Ambasada Statului Palestina, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România, Complexul Cultural-Sportiv Studenţesc Tei
Bilete prin: Eventbook
Partener logistic: DHL
Partener digital: Canopy
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Susţinut de: Radio Guerrilla
Parteneri media: Radio România Cultural, DOR, Scena9, Cinepub.ro, Hotnews.ro, Perspektiva, Brrlog.ro, VICE România, Film Menu, Sub25.ro, Liternet.ro, All About Romanian Cinema, Black Rhino, Dissolved Magazine, IQAds.

Descarcă broşura One World Romania, 2018 aici..