iulie 2018
Showcase of Young Talents, 2018
Între 7 şi 9 septembrie 2018 are loc la Bucureşti a treia ediţie a Showcase of Young Talent (SYT), care caută tinere talente din toată ţara pentru a le expune publicului pasionat de artă. Dedicat artiştilor de liceu, SYT este un program intensiv de 3 zile, care cuprinde o expoziţie de arte vizuale, mixed media (ilustraţii, picturi, colaje, instalaţii) şi fotografie, proiecţii de scurtmetraje şi spectacole de teatru, toate realizate de tineri cu vârsta cuprinsă între 14 şi 19 ani.


Curatorii sunt profesionişti consacraţi din fiecare domeniu: Nicolae Constantin Tănase (regizor de film), Mihai Barbu (fotograf), Eugen Rădescu (curator & director Bucharest Biennale) şi Bobi Pricop (regizor de teatru).

Pe lângă realizarea selecţiei, curatorii SYT vor oferi feedback şi vor susţine workshop-uri specializate pe fiecare disciplină pentru cei selecţionaţi.

SYT VISUAL ARTS & MIXED MEDIA (pictură, desen, ilustraţie, colaj, instalaţii): Eugen Rădescu
SYT PHOTO (fotografie): Mihai Barbu
SYT SHORTS (scurtmetraje): Nicolae Constantin Tănase SYT DRAMA (spectacole de teatru tânăr): Bobi Pricop

Înscrierile se fac la adresa [email protected], până pe 2 august 2018, ora 20:00. Rezultatele vor fi comunicate până la data de 9 august 2018.

Important: Pentru tinerii din afara Bucureştiului, organizatorii asigură decontul transportului şi cazarea pe perioada festivalului.

Regulamentul SYT este disponibil aici.

Testimoniale SUT 2017

Testimonial Matei Bumbuţ

Ce mi-a rămas cel mai tare în minte de la ediţia 2017 a SYT au fost discuţiile cu Andrei Pungovschi, curatorul pe fotografie. Perioada de workshopuri cu el a fost de o oră pe zi timp de două zile, în care Andrei Pungovschi a reuşit foarte repede să facă ca relaţia dintre el şi noi să devină foarte confortabilă. Am vorbit cu el ca între prieteni, chiar dacă ne cunoscuserăm doar cu câteva ore în urmă. E greu să reuşeşti să comunici eficient cu zece oameni când timpul pe care îl ai la dispoziţie e atât de scurt.
Nu ştiu de ce ar trebui să se înscrie lumea la SYT. Ştiu doar de ce continui eu să mă înscriu. Am intrat la prima ediţie SYT la doar câteva săptămâni după ce am început să fac poze şi e primul lucru pe care l-am făcut cu fotografiile mele. Cred că SYT-ul mi-a rămas în minte ca punctul meu de plecare (referitor la fotografie) şi mi-a devenit un festival foarte drag.

Testimonial Alexandra Mot

Probabil cel mai bun sfat pe care-l pot da unui adolescent este să nu piardă timpul. Dinamica vârstei e colosală şi te ajută să acumulezi nişte valenţe pe care n-o să le poţi procura mai târziu.
Premisa asta m-a motivat şi pe mine să investesc extrem de mult în munca de atelier până să constat că lucrul îndelungat m-a lăsat cu un surplus de experimente artistice nevalorificate.
SYT-ul reprezintă un boost imens pentru un adolescent pertinent care vrea să se regăsească în mediul artistic. O să fii pus în faţa faptului real de a vorbi cu personalităţi avizate, cu alţi "colegi de breaslă" şi chiar viitori clienţi, provocări de care nu ai parte într-un mediu educaţional formal. Deşi o să te scoată din zona de confort şi o să te "trântească" în faţa faptului real, o să te umple de ambiţie şi după o experienţă de acest gen, existenţa ta artistică o să se deplaseze în sfârşit din modestul atelier spre public.

Testimonial Alex Petrican

De multe ori nu-mi dau seama ce vreau să spun cu un colaj până ce nu îl termin. Pot să fac un lucru, să îl văd eu şi să fiu încântat cu ce fac, dar vreau mai mult de atât. Nu e ca şi cum arta mea ar fi Comoara Lumii, dar mi s-ar părea egoism să le ţin doar pentru mine - ăsta e modul meu de a împărtăşi cu ceilalţi ce am şi ce ştiu să fac. Vreau ca oamenii să îşi pună întrebări, să îi provoc să se gândească la lucruri. Nu pot să controlez dacă mesajul şi ajunge: eu fac mediul, oamenii iau ce vor din el. Îmi e frică doar ca oamenii să treacă pe lângă lucrările mele şi să nu plece cu nimic.
Cred că, deşi nu ştiam ce fel de aşteptări ar trebui să am de la SYT, sfârşitul experienţei mi-a dat de gândit despre cât de mişto e să fii înconjurat de oameni. Ceva ce mi-a rămas puternic în minte de la SYT-ul 2017 a fost una din seri, în care ne-am adunat o mână de oameni într-o cameră de hotel şi am dezbătut teme existenţiale, viaţa şi condiţia umană, aşa random, până pe la 7 dimineaţa, când toată lumea avea deja creierul prea bleg ca să mai poată gândi. E una din amintirile mele preferate din perioada aia, fiindcă SYT s-a dovedit a fi despre oameni şi despre cum un grup de adolescenţi din medii şi lumi diferite pot să se adune sub aceeaşi împrejurare şi să empatizeze la un nivel foarte puternic. Mereu când mă gândesc la SYT, mă gândesc la cât e de fain să faci parte dintr-un grup în care stilul şi abordarea ta specifică să fie valorificată şi încurajată.
SYT a avut un rol foarte important în ce priveşte încrederea în arta şi potenţialul din mine. Având ocazia să întâlnesc oameni de vârsta mea cu talente aşa impresionante şi personalităţi care lucrează în domeniu care au avut un cuvânt de spus în legătură cu lucrările mele, am reuşit să îmi stabilesc un oarecare sistem de valori şi un set de caracteristici prin care să îmi pot valida lucrările. Feedback-ul primit de-a lungul experienţei SYT şi atenţia cu care mi-au fost tratate opiniile şi ideile m-au ajutat în crearea unei păreri realiste şi practice în legătură cu parcursul meu artistic. E ceva ce cred că orice tânăr artist trebuie să simtă la un moment dat.
Pentru că e una din experienţele alea ce se simt ca un rollercoaster de emoţii, care se încheie cu un sentiment brusc de pură apreciere şi încântare ca s-a întâmplat.

Testimonial Andreea Cristea

Pe imaginaţie nu prea se mai pune preţ în şcoală. Mie îmi place să desenez lucruri din interiorul meu, pe care un profesor nu are cum să le vadă din exterior. E ca şi cum ai fi o bucată de lemn frumoasă în forma ta naturală - desprinsă din copac, pe care ei încep să o şlefuiască în forma lor. Mă răneşte pentru că e ca şi cum nu contează cum eşti tu, mai mult contează să se vadă stilul lor în arta ta. Mi se pare că dacă o să mă duc la o facultate de artă, o să pierd din puritatea asta şi n-o să mai am acelaşi curaj să aşez pe hârtie ceea ce am în interior, ci nişte reguli de bun-simţ pe care le-am învăţat. Nu-mi dau seama dacă să fii artist înseamnă să stăpâneşti foarte bine stilul acela academic sau, din contră, să faci abstracţie de el şi să te concentrezi pe ceea ce simţi tu. Mi-e foarte frică să mă asociez cu cuvântul artist, când eu mă simt atât de mică şi infimă. Dacă mă întreabă lumea de ce sunt artistă... Nu ştiu ce să le răspund. De ce sunt artistă?
De la Showcase of Young Talent, 2017, am rămas cu o sacoşă de întrebări într-un braţ, cu una de răspunsuri în celălalt, iar în dinţi cu alta plină de emoţie, fericire, melancolie şi poate chiar tristeţe. Mie una mi se pare extrem de important să pleci dintr-un loc încărcat, iar când ajungi acasă să îţi pui nişte întrebări, "Să îţi pui problema" cum spune S. În urma miniworkshopului cu Pungovschi am început serios să mă gândesc ce rol joacă sensibilitatea în relaţia fotograf-aparat-subiect şi cât de mult te poate ajuta, sau cât de mult poate să-ţi dăuneze în atingerea mesajului pe care îţi doreşti să-l transmiţi (nu cu forţa cum credeam la început). Am băgat la cap nişte criterii pentru a-mi selecta munca şi am înţeles că mult nici de dragul licenţei artistice nu a fost, nu este şi nu va fi sinonim cu bun.

Testimonial Sara Pongrac

Pentru mine SYT a fost una dintre cele mai frumoase experienţe, în primul rând ca fotograf pentru că a fost pentru prima dată când lucrările mele au fost expuse, iar mai apoi şi regizor pentru că eu împreună cu Ştefan Iordache şi Patricia Suciu am avut două scurtmetraje în festival. Mi-am făcut mulţi prieteni printre care ţin să îi amintesc pe băieţii din Motru cu care am stat noaptea în parc la bere şi pe Alexandra Istrate, colega mea de cameră din Piatra Neamţ, cu rochiţa ei de blugi pictată de mână. Cred că cel mai plăcut sentiment a fost la vernisajul expoziţiei foto, era plin de oameni care îmi examinau din priviri lucrările iar eu stăteam în umbră ca nu cumva să îi încurc, voiam să văd reacţiile lor sincere în legătură cu lucrările mele şi am fost plăcut surprinsă, erau oameni adunaţi în jurul fotografiilor şi vorbeau despre ele, apoi a trecut pe lângă mine o tipă şi mi-a spus "deja ai fani", nu ştiam cum să reacţionez, am râs. Peste câteva zile am primit un mesaj pe Facebook de la Karin Budrugeac "ţi-am zis că ai fani, aş vrea să publicăm seria ta albastră pe SUB25". Cred cu sinceritate că SYT e despre oameni şi întâlniri. Pentru că de fapt arta în general, e despre oameni şi întâlniri.

***
SYT este un proiect Asociaţia T.E.T.A şi Hotspot Cultural BRD.
Parteneri media: SUB25, Super - festivalul de filme făcute de adolescenţi, Dissolved Magazine, Noizz.ro, In a Relationship - Fundaţia Friends For Friends.
Foto: Adi Bulboacă
***
Aflat la cea de-a treia ediţie, Showcase of Young Talent (SYT) îşi propune să creeze un cadru de prezentare care să pună în valoare portofoliile unora dintre cei mai talentaţi tineri creatori din România. Pentru a le oferi acestora oportunităţi de dezvoltare, SYT va facilita pe parcursul celor 3 zile întâlnirea cu profesionişti din domeniul artelor (agenţi de casting, curatori, reprezentanţi ai muzeelor, galeriilor), cât şi cu publicul pasionat de arte din Bucureşti.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus