martie 2018
Cea mai bună actriţă în rol secundar

Mary J. Blige pentru Mudbound
Pe durata filmărilor trecea printr-un divorţ destul de dur şi zice-se că asta a ajutat-o la construcţia rolului. Pot să fie de acord că din punct de vedere al vibe-ului general îşi face rolul într-o zonă foarte curată şi adânc-autentică dar am avut senzaţia că lucrurile rămân "neconsumate". Poate că nu ajută deloc să te uiţi la un film ştiind deja care sunt actorii nominalizaţi la diverse premii pentru că asta te pune într-o stare de expectativă care poate fi sumarizată în expresia "Ia bre! Să te văd! Ce faci?!". Şi poate că nu-i cea mai bună stare. Recunosc că am "pândit-o" şi poate asta a contribuit determinant la faptul că n-am căzut pe spate, deşi filmul mi-a plăcut foarte mult.


Octavia Spencer pentru The Shape of Water
E al doilea an consecutiv în care e nominalizată la categoria asta (în 2017 a fost nominalizată pentru Hidden Figures) şi a treia nominalizare în total dacă includem şi Oscarul primit în 2012, tot pentru rol secundar, pentru The Help. A declarat că ar fi fost dispusă să joace o masă numai să aibă ocazia să lucreze cu Guillermo del Toro. Mna. N-a jucat o masă şi e în mod evident o actriţă mişto dar, ca şi anul trecut, pentru mine n-a puşcat.


Lesley Manville pentru Phantom Thread
Îţi dă cu lejeritate senzaţia că îi poate mânca inima lui Daniel Day-Lewis la micul dejun. Cu tacâmuri de argint, pe o faţă de masă albă. Mă refer evident la personajele din film da' asta nu-i deloc puţin lucru. E minunată în răceala ei şi cred că ar fi fost alegerea perfectă dacă Hannibal Lecter era un personaj feminin. E o prolifică actriţă de teatru iar asta e prima ei nominalizare la Oscar şi vine într-un an în care fostul ei soţ (Gary Oldman) e de asemenea nominalizat.


Laurie Metcalf pentru Lady Bird
E o actriţă care a făcut considerabil mai multă comedie decât dramă. Aş spune că, printre altele, de la asta se trage timingul perfect pe care-l are în toate scenele comice din film. Interpretarea ei "explodează" însă cu adevărat în momentele de vulnerabilitate dramatică. E prima ei nominalizare la Oscar. Asta după ce în 2017 a câştigat un premiu Tony pentru actriţă în rol principal.


Allison Janney pentru I, Tonya
E clar. La categoria asta e anul rolurilor de femeie care te poate ucide cu o scobitoare şi te poate distruge emoţional cât să-ţi ajungă trei vieţi. Iar Allison Janney e şefa lor la treaba asta în rolul pe care-l face în I, Tonya. Rol care a fost scris special pentru ea şi pe care l-a acceptat cu greu. Are 1,83 m înălţime şi i s-a spus la un moment dat că o să joace doar extratereştri şi lesbiene. Sper că acum se simte tare prost omul care i-a spus asta pentru că rolul ăsta e minunat nu doar pentru că e scris foarte bine şi pentru că e mega distractiv de privit dar şi pentru că Allison Janney face un display de abilităţi actoriceşti frisonante.


Cine câştigă: Allison Janney
Cine mi-aş dori să câştige: Allison Janney

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus