martie 2018
Premiile Gopo, 2018
Actorii George Mihăiţă şi Vladimir Găitan vor fi omagiaţi cu Premiul pentru Întreaga Carieră în cadrul celei de-a 12-a ediţii a Galei Premiilor Gopo. Evenimentul va avea loc pe 27 martie 2018, la Teatrul Naţional I.L. Caragiale din Bucureşti.


La 50 de ani de la începerea filmărilor la Reconstituirea (regia Lucian Pintilie), actorii George Mihăiţă şi Vladimir Găitan vor fi distinşi cu Premiul pentru Întreaga Carieră în semn de recunoştinţă şi apreciere pentru întreaga lor activitate artistică. Filmul regizorului Lucian Pintilie, considerat unul dintre cele mai bune filme româneşti ale tuturor timpurilor, a reprezentat o rampă de lansare pentru cei doi actori, aflaţi pe atunci la primele lor roluri pe marele ecran, şi totodată începutul unei prietenii care durează de cinci decenii.

George Mihăiţă s-a născut pe 23 septembrie 1948 şi a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică Ion Luca Caragiale în 1971, la clasa profesoarei Sanda Manu. Deşi o mare parte din activitatea artistică şi-a desfăşurat-o la Teatrul de Comedie, al cărui director este în prezent, actorul a mai jucat şi pe scena Teatrului Bulandra şi a Teatrului Naţional din Bucureşti. Printre cele mai cunoscute roluri ale sale se numară Nano în Volpone de Ben Jonson, Trofimov în Livada cu vişini de A. P. Cehov sau Titel în piesa Poker de Adrian Lustig. Activitatea sa cinematografică include peste 30 de filme, dintre care amintim Brigada Diverse, Mama (regia Elisabeta Bostan), Ilustrate cu flori de câmp (regia Andrei Blaier), Pentru patrie (regia Sergiu Nicolaescu), dar şi producţii recente precum Nunta mută (regia Horaţiu Mălăele), Undeva la Palilula (regia Silviu Purcărete) sau, încă nelansatul lungmetraj al lui Stere Gulea, Moromeţii 2.

Vladimir Găitan s-a născut la 2 februarie 1947, la Suceava. A absolvit în 1970 Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, secţia Actorie, clasa prof. George Carabin şi Elena Negreanu, şi a debutat pe scena Teatrului de Comedie, unde a realizat roluri memorabile în piese ca Mutter Courage de Bertholt Brecht, Trei surori de A.P. Cehov, 12 oameni furioşi de Reginald Rose sau Pierrot de Molière. După debutul cinematografic în Reconstituirea, au urmat roluri în filme precum Căldura (regia Şerban Creangă), Puterea şi adevărul (regia Manole Marcus), Pe aici nu se trece! (regia Doru Năstase), Zbor periculos (regia Francisc Munteanu) Secretul lui Nemesis (regia Geo Saizescu), Omul zilei (regia Dan Piţa) sau Detectiv fără voie (Silviu Jicman).

În 2002, Vladimir Găitan şi George Mihăiţă au fost decoraţi cu Ordinul naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alţi actori, "pentru devotamentul şi harul artistic puse în slujba teatrului romanesc, cu prilejul împlinirii unui veac şi jumătate de existenţă a Teatrului Naţional din Bucureşti".

Unul dintre cele mai importante trofee, Premiul pentru Întreaga Carieră, a fost acordat la ediţiile precedente unor actori emblematici ai filmului românesc: Ion Dichiseanu, Florin Piersic, Coca Bloos, Radu Beligan, Mitică Popescu, Iurie Darie, Ion Besoiu, Draga Olteanu-Matei, Marin Moraru, Jean Constantin.

Gala Premiilor Gopo 2018 - ediţia a 12-a este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Babel Communications şi Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale.
Sponsori principali: Banca Transilvania, Audi România, Cellini
Sponsori: Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti, MAC
Parteneri: IQOS, Melkior
Servicii profesionale furnizate de: PwC Romania
Partener de monitorizare: Media Trust
Parteneri media: All About Romanian Cinema, A List Magazine, Cinefan, Cinemap, Cinepub, Liternet, Movienews, News.ro, Noizz.ro, Scena 9, TV Mania, Unica, Viva, Ziarul Metropolis, Zile şi Nopţi

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus