aprilie 2018
Festivalul TIFF 2018
Unul dintre cele mai importante filme-cult ale anilor '80, Marele albastru (Le grand bleu / The Big Blue, r. Luc Besson), revine în România pe marele ecran din Piaţa Unirii la aniversarea a 30 de ani de la lansare. Proiecţia-eveniment va încheia cea de-a 17-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, pe 3 iunie 2018, de la ora 21:45, în prezenţa actorului Jean-Marc Barr, şi va fi dublată în program de prezentarea spectaculosului documentar Dolphin Man / Omul-delfin (2017) despre povestea legendarului scufundător Jacques Mayol care l-a inspirat pe Besson.


Inspirat din fapte reale, Marele albastru (1988) urmăreşte evoluţia prieteniei dintre Jacques Mayol (Jean-Marc Barr) şi Enzo Maiorca (Jean Reno), doi scufundători a căror legătură se naşte încă din copilăria petrecută în Grecia şi care se transformă de-a lungul timpului într-o adevărată rivalitate sportivă. Dragostea pentru adâncimile oceanice şi dorinţa puternică de a înregistra noi şi noi recorduri, chiar cu preţul vieţii, sunt ilustrate în imagini care îţi taie respiraţia, pe fundalul sonor al memorabilei muzici compuse de Eric Serra.


Prezentat în 1988 la Festivalul de la Cannes în afara competiţiei, Marele albastru a primit opt nominalizări la Premiile César şi a devenit cel mai mare succes naţional de box-office, cu peste 9 milioane de bilete vândute doar în Franţa. Jacques Mayol însuşi a contribuit la scrierea scenariului, iar la moartea lui din 2001, preşedintele Jacques Chirac l-a descris ca fiind ,,un simbol nemuritor al generaţiei Big Blue''.


Născut în RFG dintr-o mamă franceză şi un tată american, Jean-Marc Barr a fost nominalizat în 1989 la Premiile César pentru interpretarea personajului principal din Marele albastru. Este unul dintre actorii preferaţi ai regizorului Lars Von Trier (cu care a lucrat, printre altele, la Europa, Breaking the Waves, Dancer in the Dark, Dogville şi Nymphomaniac) şi a debutat în 1999 ca regizor, scenarist şi producător cu Lovers. În 2018, Jean-Marc Barr se numără printre invitaţii speciali ai TIFF şi va fi prezent la proiecţia din Piaţa Unirii a filmului care i-a adus renumele internaţional.


Tot în prezenţa actorului, publicul TIFF 2018 va putea urmări documentarul Dolphin Man (2017), regizat de Lefteris Charistos. Povestită chiar de Jean-Marc Barr, viaţa revoluţionarului scufundător Jacques Mayol, cel care a reinventat relaţia intimă dintre adâncimile apelor şi profunzimea conştiinţei umane, este ilustrată cu imagini rare din arhivele anilor '50, inserate printre cadre subacvatice spectaculoase şi mărturii ale celor care l-au cunoscut pe ,,omul-delfin''. Documentarul a fost lansat în toamna anului trecut, la Festivalul de la Salonic şi este nominalizat la premiile Academiei de Film din Grecia ce se vor decerna luna viitoare.
***
Ne puteţi urmări pe:
www.tiff.ro | FB: TransilvaniaIFF | Twitter: TIFFRomania | Instagram
***
Parteneri media: Europa FM, Adevărul, Dilema Veche, OK! Magazine, Historia, Marie Claire, Harper's Bazaar, Cosmopolitan, Men's Health, Business Review, Zile şi Nopţi, Cinemap, Radio România Cultural, Observator Cultural, Life.ro, Cinemagia, News.ro, A List Magazine, LiterNet, Urban.ro, AaRC.ro, Sinteza Zilei
Parteneri media locali: Erdely Naplo, Făclia, Filmtett, Kronika, Monitorul de Cluj, Radio Cluj, Transilvania Reporter
Partener de monitorizare: mediaTRUST


Descarcă broşura TIFF 2018 aici.. Descarcă programul TIFF 2018 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus