aprilie 2018
Festivalul Internaţional al Filmului Politic Cinepolitica, 2018
Şapte dintre cele mai noi şi apreciate filme cu temă politică se regăsesc în competiţia Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica 2018, care va avea loc între 18 - 22 aprilie 2018, la Cinema Elvire Popesco şi Institutul Balassi din Bucureşti. Printre acestea se numără şi The Cleaners, un documentar despre oamenii care decid ce vedem pe internet.

The Cleaners (regia Moritz Riesewieck, Hans Block), documentar nominalizat la Sundance 2018 în secţiunea World Cinema, aduce în discuţie un subiect extrem de actual: adâncurile universului online. Cei doi autori ai filmului fac o incursiune în lumea celor care sunt contractaţi să filtreze şi să elimine conţinutul nepotrivit publicat pe internet. Deşi această comisie obscură de evaluare acţionează, la prima vedere, cu cele mai bune intenţii, înlăturând materiale violente sau pornografice, în realitate, marile companii sau cercuri de influenţă politică plătesc moderarea pe care o fac aceşti filtranţi digitali pentru a manipula informaţii, a restricţiona dreptul la liberă exprimare sau pentru a cenzura în mod direct voci indezirabile.



The Reports On Sarah And Saleem (regia Muayad Alayan), câştigător al Premiului Publicului la Festivalul de la Rotterdam, expune aventura extraconjugală dintre un palestinian şi o femeie israeliană. Relaţia dintre aceştia capătă o dimensiune politică neînchipuit de periculoasă în momentul în care sunt surprinşi în locul şi la momentul nepotrivit. Consecinţele sunt mult mai grave decât destrămarea căsniciilor lor. Deşi la început cazul pare prezentat asemeni unui clişeu occidental de adulter descoperit întâmplător, regizorul reuşeşte să deturneze întreg firul narativ către un conflict politic epic.



În The Summit (regia Santiago Mitre), thrillerul politic nominalizat la Cannes 2017 în secţiunea Un Certain Regard, Hernán Blanco, preşedintele argentinian nou ales în funcţie, se confruntă cu o provocare formidabilă atunci când problemele geopolitice şi neglijarea familiei se ciocnesc în timpul unui summit extrem de important pentru America Latină privind comerţul cu petrol. Filmul a fost catalogat de critici ca fiind un melanj de dramă shakespeariană şi thriller hitchcockian.



Din competiţia Cinepolitica 2018 mai fac parte şi Gloria (regia Kristina Grozeva şi Petar Valchanov), o parabolă socială ce explorează corupţia şi diferenţele de clasă din Bulgaria contemporană, Of Fathers and Sons (regia Talal Derki), o privire intimă în intimitatea unei familii de fundamentalişti islamici, The Oslo Diaries (regia Mor Loushy şi Daniel Sivan), un documentar memorabil care ne prezintă culisele acordului de pace istoric dintre Israel şi Palestina, şi The Invisibles (regia Claus Raefle), o docu-dramă despre supravieţuirea a patru tineri evrei în Berlinul nazist.

***
Organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine, Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica este patronat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" (UNATC) şi de Universitatea Naţională de Arte (UNArte). Evenimentul este finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).
Parteneri instituţionali: Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale
Eveniment susţinut de Radio Guerrilla
Parteneri media: Radio România Cultural, Caţavencii, Dinfilme.ro


Ne găsiţi pe: www.cinepolitica.ro
Facebook: http://www.facebook.com/cinepolitica.filmfestival

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus