aprilie 2018
Articole diverse
Începem o nouă ediţie Documentary Mondays, cel mai vechi şi popular program al Centrului Ceh. Primăvara aceasta vă aducem documentare care tratează - separat sau combinat - subiecte ca ştiinţa, filosofia sau antropologia. Ediţia aceasta începe luni, 16 aprilie 2018, cu documentarul Spaceship Earth.

După ce am inaugurat un nou program de proiecţii de film, Fiction Tuesdays, venit ca o continuare a programului Documentary Mondays, revenim la tradiţia cu care v-am obişnuit de peste 10 ani - câte un documentar în fiecare zi de luni, în premieră în România, cu intrare liberă.

Tema acestei serii se învârte în jurul unor subiecte care pot părea complicate la prima vedere: ştiinţă, antropologie, filosofie. Acest triptic înglobează problematici sub diverse forme, iar niciunul dintre cele 7 documentare nu tratează doar una dintre teme în mod particular, ci jonglează cu aceste subiecte, aducând în atenţia privitorilor atât informaţii noi, menite să le îmbogăţească cunoştinţele, dar şi perspective inedite asupra unor chestiuni cu care suntem aparent familiarizaţi.

luni, 16 aprilie 2018
Spaceship Earth
(r. Kevin McMahon, 2016, 123 min)

Documentarul aruncă o privire la diferite moduri de a trăi viabil într-o lume care se confruntă cu provocările încălzirii globale.

Între ştiinţă şi poezie, acest film este o călătorie fascinantă prin istorie, despre amprenta lăsată de omenire asupra pământului şi despre soluţiile menite să stabilească un echilibru între activitatea oamenilor şi planetă când vine vorba de resursele naturale.

Deşi conceptul planetei Terra ca navă spaţială datează încă de dinaintea călătoriilor în spaţiu, până la celebra fotografie a răsăritului Pământului văzut de pe Lună, imortalizat de astronauţii misiunii Apollo 8 în 1968, metafora "nava spaţială Pământ" (termen inventat de futuristul Buckminster Fuller în anii '60) nu a prins rădăcini în mentalitatea colectivă. Ideea Pământului ca o entitate finită care rătăceşte într-un univers aparent infinit şi gol a devenit o chemare pentru durabilitate şi cooperare. Renumitul regizor de documentare Kevin McMahon a călătorit în jurul Pământului pentru a observa descoperirile oamenilor de ştiinţă referitoare la amprenta umanităţii asupra planetei. Incluzând discuţii cu cei mai remarcabili gânditori contemporani, incluzând fizicieni, astronauţi, antropologi şi geologi, Spaceship Earth este un film poetic care încearcă să ofere insight-uri şi răspunsuri la întrebări actuale - cum să schimbi atât minţile, dar şi inimile, fiecărei persoane de pe această planetă? - o necesitate, având în vedere că Terra încă este singura planetă capabilă să ne ofere adăpost.

În următoarele săptămâni vom urmări:

On the Trail of Evil încearcă să răspundă la întrebarea ridicată de nenumăraţi psihiatri, psihologi şi criminalişti de-a lungul timpului: există o genă a râului? Este posibil să fie depistată din timp răutatea umană?

How to Build a Time Machine urmăreşte povestea a doi bărbaţi din spectre profesionale opuse care îşi concentrează toată atenţia pentru a construi o maşină a timpului. Ambii sunt inspiraţi de tragedii din viaţa personală şi de ecranizarea romanului Maşina timpului, de H.G. Wells.

The Future of Work and Death vorbeşte despre cum gânditorii de top ai momentului explorează modul în care tehnologia va modela viitorul umanităţii, cu un accent pus pe munca de zi cu zi şi pe moarte, abordând, printre altele, felul în care va putea evolua în următorii 30 de ani domeniul inteligenţei artificiale.

Voyage of Time: Life's Journey - renumitul Terrence Malick explorează în primul său documentar (la care a lucrat mai bine de 40 de ani!) naşterea şi moartea Universului aşa cum îl ştim. Un film colaj,îin care s-au folosit imagini de arhivă din celebrul Tree of Life, narat de Cate Blanchett.

Love and Engineering este un documentar care pleacă de la întrebarea - poate fi iubirea calculată? Axându-se pe incompatibilitatea dintre femei şi ingineri, documentarul urmăreşte un grup de programatori care experimentează pentru a descoperi o formulă ştiinţifică în vederea găsirii soţiei ideale.

Photon este o discuţie despre crearea Universului dintr-un punct de vedere ştiinţific şi despre o posibilă viziune a viitorului. Pe scurt, Photon spune povestea însuşi fenomenului de viaţă. Un film excepţional şi neobişnuit care ne arată ce ştim noi astăzi despre istoria Universului.

Aşadar pe 16 aprilie 2018 vedem primul documentar, Spaceship Earth, de la ora 20:00 la Centrul Ceh. Proiecţiile continuă până în luna iunie 2018.

Parteneri media: Arte şi Meserii, Romania Journal, Filme Cărţi, Ziarul Metropolis, MovieNews, Dilema Veche, LiterNet.ro, Zeppelin.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus