aprilie 2018
Festivalul Internaţional Shakespeare, 2018
Cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Internaţional Shakespeare va avea loc în perioada 23 aprilie - 6 mai 2018 la Craiova.

Ediţia din 2018, cea de-a XI-a, desfăşurată sub genericul "Planeta Shakespeare", se va deschide în data de 23 aprilie 2018, ziua naşterii şi morţii lui William Shakespeare, cu spectacolul Poveştile africane ale lui Shakespeare, prezentat de Teatrul Nou din Varşovia (Polonia), în regia lui Krzysztof Warlikowski.

Poveştile africane ale lui Shakespeare este unul dintre cele mai importante spectacole regizate de Krzysztof Warlikowski, regizor de teatru aclamat la nivel mondial. Warlikowski, care a regizat mai multe piese de teatru ale lui Shakespeare, este cunoscut pentru interpretarea modernă a textelor tradiţionale.

În Poveştile africane ale lui Shakespeare el şi-a folosit tehnica specială de adaptare - prin juxtapunerea şi amestecarea fragmentelor diferitelor piese apare un scenariu unic. Regele Lear, Neguţătorul din Veneţia şi Othello prezintă trei eroi Shakespearieni care întruchipează în acelaşi timp cifrele excluziunii de astăzi, fiind victime ale vârstei, antisemitismului şi rasismului. Warlikowski le permite să vorbească personajelor de obicei tăcute, făcându-le să ţinã monologuri scrise special pentru piesa de teatru de către poetul libanez Wajdi Mouawad.
Spectacolul, considerat o călătorie eroică în metafizic, are o durată de 310 minute, cu două pauze: prima parte: 1h 20min., pauză 20 minute; a doua parte: 1h 40min, pauză 20 minute; a treia parte: 1h 20 min.

Teatrul Nou a fost fondat la Varşovia în 2008 sub conducerea artistică a lui Krzysztof Warlikowski, care se baza pe un grup de vechi colaboratori de-ai săi. În primii cinci ani, teatrul nu avea un sediu permanent, funcţionând după modelul unui centru cultural interdisciplinar. Primăvara anului 2016 a marcat redeschiderea Teatrului Nou într-o hală postindustrială renovată, din inima oraşului Varşovia. A produs până în prezent cinci interpretări ale lui Krzysztof Warlikowski ((A)pollonia, Sfârşitul, Poveştile africane ale lui Shakespeare, Cabaretul din Varşovia, Francezii), şi a co-produs Tramvaiul lui Warlikowski (cu Isabelle Huppert) împreună cu Teatrul Odeon din Paris. Încă de la început, Teatrul Nou a promovat artişti tineri, oferindu-le spaţiul necesar pentru a-şi realiza viziunea artistică. Printre colaboratori se numără: Michał Borczuch, Krzysztof Garbaczewski, Anna Smolar. După redeschidere, Teatrul Nou a devenit domiciliu stabil pentru noua generaţie de coregrafi polonezi, sprijinind în mod activ dezvoltarea scenei de dans poloneze.


Festivalul Internaţional Shakespeare

Având o binemeritată notorietate naţională şi internaţională, considerat a fi unul dintre cele mai importante festivaluri tematice ale Europei şi printre cele mai importante festivaluri Shakespeare ale lumii, ediţia din 2018 a Festivalului Internaţional Shakespeare se desfăşoară sub genericul "Planeta Shakespeare".

Organizat de Teatrul Naţional "Marin Sorescu" şi Fundaţia Shakespeare, cu spijinul Primăriei Municipiului Craiova şi Consiliului Local Municipal, Festivalul Internaţional Shakespeare aduce la Craiova peste 25 de spectacole din 13 ţări precum: Polonia, Marea Britanie, Coreea de Sud, Africa de Sud, România, Belgia, Franţa, Japonia, Australia, Canada sau SUA.

Programul festivalului include spectacole de pe întreg mapamondul, printre care: Măsură pentru măsură, o coproducţie a Teatrul Puşkin din Moscova (Rusia) şi Cheek by Jowl din Londra (Marea Britanie), Furtuna, de la Teatrul Naţional din Nisa (Franţa), în regia Irinei Brook, spectacolul Romeo şi Julieta, în regia lui Oh Tae Suk, o producţie a Mokwha Repertory Company din Seoul (Coreea de Sud). Din Japonia, Compania Jijosha Yamanote din Tokio prezintă "Furtuna", în regia lui Masahiro Yasuda, din Brazilia Teatrul Clownii lui Shakespeare din Natal Rio Grande do Norte prezintă Excelenţa sa, Richard al III-lea, în regia lui Gabriel Villela, iar din SUA, Q Brothers şi Teatrul Shakespeare din Chicago vor prezenta spectacolul Othello Remix. Festivalul Internaţional Shakespeare se va încheia pe 6 mai 2018 cu spectacolul Ace şi Opium, în direcţia de scenă a reputatului regizor Robert Lepage, despre care legendarul Peter Brook afirma că este "geniul regiei mondiale contemporane". Spectacolul este prezentat, în afara programului shakesperian, de celebra companie canadiană Ex Machina din Quebec.

Festivalul Internaţional Shakespeare a debutat la Craiova în 1994 şi a fost iniţiat de Fundaţia Shakespeare, avându-l ca director fondator pe Emil Boroghină, după modelul marilor festivaluri internaţionale, precum cele din Edinburgh, Tokyo, Ierusalim sau Montreal. Festivalul Shakespeare s-a extins treptat, în timp şi în spaţiu, adresându-se unor categorii din ce în ce mai largi de public, acoperind din ce în ce mai multe zone unde prezintă spectacolele invitate şi proiectând opera marelui Bard în eternitate. Aşadar, titlul ediţiei curente, "Planeta Shakespeare", se înscrie într-o ordine firească, spectacolele aduse în cadrul ediţiei din 2018 reprezentând toate continentele pământului.

Festivalului Internaţional Shakespeare este organizat de Teatrul Naţional "Marin Sorescu" şi Fundaţia Shakespeare, susţinut de Municipiul Craiova prin Consliul Local Municipal, cofinanţat de Consiliul Judeţean Dolj, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi Institutul Cultural Român.
Parteneri media: TVR, Radio Guerrilla, Radio România Cultural, Sub25, yorick.ro.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus