aprilie 2018
Articole diverse
După ce a călătorit prin toată Europa în căutare de muzică bună, de valori şi tradiţii ale marilor culturi, Nino, un meloman excentric plin de viaţă a ajuns în sfârşit pe meleaguri româneşti, în Bucureşti, la Opera Comică pentru Copii. Această vizită mult aşteptată, cu titlul Cu Nino în România, face parte dintr-o serie de călătorii ale unui personaj creat de Opera Comică pentru Copii în cadrul programului de concerte-lecţie Cu Nino în vacanţă. Fiecare spectacol din acest program prezintă câte un centru cultural important cu ajutorul celor mai cunoscute şi interpretate creaţii muzicale specifice, oferind celor mici informaţii despre istoria, tradiţiile şi muzica din locul respectiv. Eroul poveştii, Nino, care în stagiunea 2017-2018 şi-a creat o orchestră în spectacolul Orchestra lui Nino, are parte de noi aventuri la concertul Cu Nino în România, care a avut premiera sâmbătă, 21 aprilie 2018. El şi mica lui orchestră trebuie să împartă scena cu păpuşa Doru care, spre amuzamentul copiilor, îi întrerupe mereu spectacolul.


Orchestra care-l însoţeşte pe Nino în România are o sarcină grea de îndeplinit: ea le oferă copiilor fragmente din patrimoniul muzical naţional, pe înţelesul lor, creaţii care aparţin unor genuri diferite. Astfel, ei pot asculta Hora staccato şi Hora mărţişorului de Grigoraş Dinicu, compozitor care a introdus linia melodică specifică repertoriului lăutăresc în muzica simfonică, cunoscuta baladă a lui Ciprian Porumbescu şi Doină de Tiberiu Brediceanu - compozitori români de primă mărime, cântece româneşti de Béla Bartók - marele compozitor maghiar născut în România, alături de piese din folclor ca Lie, ciocârlie sau Mociriţa. A-i apropia astfel pe copii de frumuseţea muzicii vechi de inspiraţie românească este o iniţiativă educativă de lăudat, mai ales când bagajul de cunoştinţe oferit este prezentat cu umor şi într-un mod atractiv de către un personaj cu care ei se pot împrieteni.


Ca şi în cazul altor călătorii ale lui Nino de la Opera Comică pentru Copii şi spectacolul Cu Nino în România este interactiv. Copiii participă la spectacol răspunzând la întrebări, au posibilitatea de a pune întrebări şi de a se juca cu artiştii diverse jocuri care le stimulează inteligenţa şi imaginaţia. Datorită publicului, mereu isteţ şi entuziast, fiecare reprezentaţie cu Nino este diferită, este o experienţă nouă, atât pentru cei mici, cât şi pentru artişti. Faptul că informaţiile sunt simple şi uşor de reţinut, că sunt însoţite de exemple muzicale, fiecare întâlnire cu Nino şi prietenii lui, la Londra, la Milano, Napoli, Genova, Viena, dar şi în România, oriunde ajunge acest descoperitor de melodii frumoase, reprezintă o lecţie de muzică, dar şi un prilej de distracţie pentru toţi cei din public.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus