iunie 2018
Ajuns în 2018 la cea de-a treisprezecea ediţie, Street Delivery le propune locuitorilor capitalei o conversaţie onestă pe tema "Smart Cities?". Evenimentul care deschide strada pentru oameni şi o închide pentru maşini, se va desfăşura în Bucureşti între 15 şi 17 iunie 2018.

Ce este, în fond, un "smart city"? Un oraş dominat de tehnologie sau unul în care oamenii aplică noile dezvoltări pentru o convieţuire mai plăcută? Un buzzword de marketing sau o direcţie inevitabilă a marilor aglomerări urbane? Ne apropie oare noile tehnologii sau ne îndepărtează şi mai mult, distrugând comunitatea? Un oraş "smart" îşi şterge trecutul pentru tot ce-i nou sau ştie să aibă grijă de propria sa memorie şi identitate?

Deschiderea oficială are loc vineri, 15 iunie 2018, ora 19:00, pe covorul roşu din faţa Cinema Patria, unul dintre cele trei cinematografe de pe Bulevardul Magheru închise din cauza riscului seismic şi reactivat la Street Delivery într-un performance dedicat patrimoniului construit al Bucureştiului.

Celebrul calcan acoperit cu graffiti din Bucureşti, "Zidul Consacrării în Street Art" de pe strada Arthur Verona va fi pictat pentru prima oară de un crew fain de tipe, care îl pregătesc pentru weekend şi pentru proiectul #amunoraş. Wanda Hutira, @Livi Po, Graffetele, Ana Constantinescu, Irina Giuglea, Laura Ionescu, Ira Merzlichin, Mihaela Semeniuc şi Andreea Pe Câmpii s-au gândit că într-un oraş smart vorbeşti cu pereţii şi aceştia îţi pot răspunde. Ş-atunci ţi-au lăsat spaţiu să completezi muralul cu ce i-ai făcut oraşului tău. Hai să vedem cum alegi doar un cuvânt. Şi după ce reuşeşti, intră pe www.amunoras.ro, scrie-l, votează-le pe celelalte şi aşteaptă să-ţi vezi relaţia cu oraşul proiectată pentru toţi, pe calcan.


Garajul de vizavi va găzdui o pictură murală a artistului spaniol Kraser, realizată cu sprijinul Ambasadei Spaniei, iar zidul de deasupra librăriei Cărtureşti Verona va fi desenat pentru al treilea an de artistul Alexandru Ciubotariu într-o intervenţie street art intitulată Pisica Pătrată pe acoperişul fierbinte.

În 2018, Street Delivery activează un nou punct al oraşului, în parteneriat cu Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu. În curtea interioară şi sub porticul UAUIM se vor desfăşura ateliere de design, artă, DIY, modelaj, reciclare creativă şi construcţie de mobilier stradal.

Proiectul Grădini Posibile, iniţiat de Asociaţia Calup şi realizat în parteneriat cu Universitatea Bucureşti, continuă şi în 2018 cu workshopuri de grădinărit urban, atelierele de hamace, vopsitorie cu plante din grădină, "make your own salad", proiecţii şi zone de relaxare în Grădina Universitarilor. Locul ideal în care să te aşezi la umbră, cu o carte bună.

Pietonii cinefili sunt direcţionaţi spre zona Bisericii Anglicane la un cinematograf în aer liber care face retrospectiva scurtmetrajelor TIFF 2018, lângă Grădina Icoanei scena de muzică îi va găzdui pe Eyedrops, Vlaicu Golcea, Am Fost la Munte şi Mi-a Plăcut, printre mulţi alţii, iar lângă calcanul de pe Arthur Verona se vor auzi DJ-ii de la Vinyl, Rum, Tapas & Wine cu o selecţie fină de muzici tropicale.

Programul celor trei zile Street Delivery cuprinde, în plus, ateliere pentru copii şi adulţi, tururi ghidate în Casa Mincu şi o expoziţie de concursuri ale Ordinului Arhitecţilor, petreceri de pietoni, soluţii de transport alternativ, instalaţii şi performance-uri artistice, proiecte ale societăţii civile, dans şi iniţiative pietonale din alte cartiere ale oraşului. Prin Barometrul Curăţeniei (creat de Curăţenie Profi, care ne ajută să ţinem strada lună), le arătăm cetăţenilor smart că în "lanţul trofic" al reciclării primul pas este făcut de fiecare dintre noi prin colectarea selectivă a gunoiului din propria casă.

În planul pentru ediţia 2018 era inclusă transformarea timp de două zile a străzii Edgar Quinet în zonă pietonală, între fântâna de la Universitate şi Strada Academiei, însă procesul birocratic de obţinere a avizelor pentru spaţiu a împiedicat acest lucru. În acest context, echipa Street Delivery le propune bucureştenilor care parchează în spaţiul dintre Universitatea de Arhitectură şi Universitatea Bucureşti să susţină evenimentul alegând să parcheze în alte spaţii în weekendul 16-17 iunie 2018.

Programul complet al evenimentului este disponibil pe platforma http://street.delivery.


Identitatea vizuală a ediţiei cu numărul 13 este semnată de Paula Rusu, artist vizual & graphic designer.
Street Delivery s-a extins în 2018 în nouă oraşe din România: Sibiu: 25-27 mai 2018 | Bucureşti: 15-17 iunie 2018 | Timişoara: 15-17 iunie 2018 | Iaşi: 15-17 iunie 2018 | Baia-Mare: 29 iunie - 1 iulie 2018 | Cluj-Napoca: 14-15 iulie 2018 | Bacău: 27-29 iulie 2018 | Craiova: 7-9 septembrie 2018 | Alba Iulia: 15-17 septembrie 2018
Street Delivery nu ar fi posibil fără sprijinul vecinilor, voluntarilor, participanţilor, sponsorilor şi al partenerilor.
Organizatori: Fundaţia Cărtureşti şi Ordinul Arhitecţilor din România
Sponsori principali: OTP Bank, Corona
Parteneri: Universitatea din Bucureşti, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu, Ambasada Spaniei, TIFF, Shake Advertising, I'MUAU, Calup, SAVANA, Curăţenie Profi, Epson, Axis, One Night Gallery, Artivive, Romprest
Parteneri media: Radio Guerrilla, Electronic Beats, Feeder, Sub25, IQads, Metropotam, Glamour, ELLE, Liternet, Noizz

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus