mai 2018
Festivalul TIFF 2018
EducaTIFF sărbătoreşte 10 ani de existenţă, prilej cu care lansează tuturor copiilor şi adolescenţilor invitaţia de a se bucura la TIFF2018 de cea mai bogată ediţie de până acum! Programul include un număr de 15 proiecţii cu filme aduse în premieră în România, un film în premieră mondială, un cine-concert de excepţie, un documentar care poate deschide noi orizonturi, plus ateliere distractiv-educative - atât pentru elevi, cât şi pentru cadrele didactice - susţinute de traineri specializaţi în diverse domenii din lumea filmului, educaţiei cinematografice şi gândirii critice.

Programul de educaţie cinematografică pentru elevi ia startul vineri, 25 mai 2018, de la ora 10:00, la Universitatea Sapientia, cu o proiecţie recomandată celei mai noi categorii de spectatori inclusă în selecţie, 5 ani +, Selecţie internaţională de 10 scurtmetraje, producţii din Canada, Lituania, Finlanda, India, Spania, Mexic, Marea Britanie, Taiwan, Brazilia, Ucraina, Franţa, Iran, China, Rusia.

"Anul trecut am observat mulţi părinţi veniţi la film EducaTIFF cu copiii preşcolari. Şi cum cei mici încă nu ştiau să citească subtitrările, părinţii le şopteau toate replicile. Anul acesta, pentru a le veni în întâmpinare, am inclus în program două proiecţii special gândite pentru copiii mici, cu un calup internaţional de scurtmetraje, dintre care 9 sunt animaţii non-verbale, ce n-au nevoie de cuvinte pentru a fi înţelese, iar al zecelea e un scurtmetraj spaniol cu actori, care cucereşte prin comicul, simplitatea şi eficienţa cu care dezvăluie, pe înţelesul tuturor, principiul unei "găuri de vierme" din cosmos", spune Raluca Bugnar, selecţioner EducaTIFF.

Una dintre marile surprize EducaTIFF este Insula Câinilor (recomandat elevilor din clase gimnaziale şi de liceu), animaţie adusă în premieră naţională la Cluj, după ce a deschis anul acesta Festival de Film de la Berlin, unde regizorul Wes Anderson a şi câştigat trofeul Ursul de Argint. Zombillenium (recomandat elevilor din clase gimnaziale şi de liceu) vine să le demonstreze liceenilor că pot fi cuceriţi şi ei de o animaţie cool, cu zombi, vampiri, vârcolaci şi vrăjitoare între care nu e deloc uşor să alegi un personaj preferat.

Emoţionant şi plin de empatie, Candoarea fratelui meu (recomandat elevilor din clase gimnaziale şi de liceu) ajută publicul să treacă peste multe prejudecăţi. Desculţ (recomandat elevilor din clase primare şi gimnaziale) foloseşte mult umor şi gingăşie pentru a-i ajuta pe copii să înţeleagă ce se întâmplă când oamenii ajung să se războiască; e un film uşor de iubit, ce a câştigat Premiul Publicului la festivalul Cottbus, Germania.

Generaţie după generaţie de spectatori poate să ateste: filmele în care caii sunt personaje principale sunt speciale şi merg direct la inimă, iar Wendy (recomandat tuturor categoriilor de vârstă) păstrează această regulă. Un alt film pe care publicul EducaTIFF îl va îndrăgi fără rezerve vine din Serbia: Vânătorii de vrăjitoare (recomandat elevilor din clase primare şi gimnaziale) şi mixează cu succes genurile cele mai apreciate de micii spectatori - comedia şi thrillerul.

Ziua Copilului, 1 iunie, este marcată cu un program special şi foarte cuprinzător la EducaTIFF. O proiecţie pentru toate categoriile de vârstă, recomandătă a fi urmărită în familie, va începe la ora 11:00, la Cinema Florin Piersic - documentarul Moving Stories / Poveşti în mişcare (regia Rob Fruchtman, 2017, SUA), despre felul în care viaţa unor copii din medii dezavantajate din India, România, Coreea de Sud şi Irak a fost influenţată în bine de dansatorii itineranţi ai companiei Battery Dance. Intrare este liberă la acest eveniment, la care vor participa şi invitaţi speciali, dornici să-şi împărtăşească experienţa cu spectatorii.

Tot de 1 iunie, de la ora 13:00, are loc premiera mondială a filmului românesc Străjerii, o aventură cu şi pentru copii, recomandată pentru toate categoriile de vârstă. Peripeţiile de pe ecran au fost filmate în zona Râşnov, unde cei 19 copii - actori s-au distrat pe cinste, trăind la cort, cu mâncare făcută la cazan şi îmbăiere la râu. După-masa, de la ora 17:00, la Casa de Cultură a Studenţilor, copiii de toate vârstele şi familiile lor sunt aşteptaţi la cine-concert Ochiul Magic, să descopere începuturile cinematografiei şi ale animaţiei prin filmele de referinţă ale lui Georges Méliès, alături de o coloană sonoră live, jucăuşă şi curajoasă.

Toţi copiii şi adolescenţii care văd un film EducaTIFF se pot înscrie în Competiţia Tineri Critici de Film: organizatorii aşteaptă din partea lor, pe adresa [email protected] o cronică scrisă sau filmată, în stil vlog. Elevii pot câştiga premii speciale oferite de Pegas şi Samsung: o bicicletă pentru câştigătorul din clasele primare, o tabletă pentru câştigătorul din clasele gimnaziale şi un smartphone pentru câştigătorul din clasele de liceu.

EducaTIFF completează oferta de educaţie cinematografică prin ateliere cu intrare liberă. Atelierele vor avea loc la Muzeul de Artă Cluj-Napoca, iar accesul se va face în limita locurilor disponibile, pe bază de rezervare. Primul atelier le este dedicat cadrelor didactice, organizat în parteneriat cu CinEd, şi va avea loc în week-end-ul 26-27 mai 2018. Pentru elevii din clasele mici sunt pregătite două ateliere de animaţie - unul în care să creeze personaje şi altul în care să-şi inventeze propria animaţie de buzunar. Elevii de gimnaziu se pot înscrie la atelierele Speak-Up, care îi vor antrena pentru vorbitul în public. Iar liceeni vor avea parte de două ateliere practice: actorie cu actriţa Dorotheea Petre şi fotografie cu Adi Bulboacă.

Biletele pentru filmele EducaTIFF costă 10 lei şi vor putea fi cumpărate online şi de la toate caseriile TIFF. Pentru înscrieri la ateliere şi acces oferit grupurilor mai mari la proiecţiile din secţiune toate detaliile pot fi obţinute prin email la [email protected] sau la telefon 0747 492 499. Cadrele didactice şi adulţii care vor face rezervări pentru a însoţi la cinema grupuri de minim 5 copii beneficiază de acces gratuit.

Ne găsiţi pe: fb.com/educatiff; www.tiff.ro/educatiff


*EducaTIFF este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR) şi are ca principal scop introducerea publicului tânăr şi foarte tânăr în lumea cinematografiei şi a producţiei de film şi de a influenţa primii paşii către o agendă solidă şi coerentă de programe şcolare de educaţie media.
Finanţatori: Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC), Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN)
Sponsori: Samsung, Pegas, Nikon, Noumax
Parteneri instituţionali: Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, CinEd, Muzeul de Artă Cluj-Napoca
Parteneri media: Smart and Happy Child, Sunt Părinte, Intuitext, Sfatul Părinţilor, Observator Cultural, Transilvania Reporter, Monitorul de Cluj.


Descarcă broşura TIFF 2018 aici.. Descarcă programul TIFF 2018 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus