iunie 2018
Festivalul de Film Documentar One World România, 2018
În ediţia din 2018 a One World Romania am prezentat mai multe documentare decât oricând în trecut, aşa că suntem conştienţi că mulţi dintre voi nu aţi reuşit să ajungeţi la toate filmele incluse în program. Acesta e unul dintre motivele pentru care, până la începerea viitorului festival (15-24 martie 2019), am decis să organizăm o serie de proiecţii prin care să vă oferim ocazia de a recupera o parte a selecţiei.

Cel de-al doilea motiv important al iniţierii seriei de RETROcedări OWR îl constituie dorinţa noastră de a participa la construcţia unei culturi solide a filmului documentar în România. Ne dorim să fim prezenţi constant, iar RETROcedările OWR se alătură celorlalte programe care se desfăşoară pe tot parcursul anului. Ţineţi aproape, urmează să anunţăm alte proiecte în lunile următoare.

Proiecţiile vor avea loc în Sala Bolţilor de la ARCUB. Biletele sunt puse în vânzare pe platforma noilor noştri prieteni de la Eventim. Programul complet al proiecţiilor din luna iunie 2018 este disponibil mai jos.

Preţ întreg: 12 lei / Preţ redus: 7 lei

---
Programul lunii iunie 2018

Luni 18 iunie ora 20.00
Procesul: Rusia vs. Oleg Senţov
regie Askold Kurov
Estonia, Polonia, Cehia 2017, 70 de minute
subtitrări: română şi engleză

Procesul: Rusia vs. Oleg Senţov spune povestea unui proces-spectacol politic desfăşurat în Rusia contemporană care îl are în centru pe regizorul ucrainean Oleg Senţov, fost protestatar în Maidan şi opozant vehement al anexării Crimeei de către Federaţia Rusă. Pentru unii dintre noi e un documentar cu deznodământ cunoscut: ştim deja că Senţov execută o sentinţă de douăzeci de ani de închisoare, sub acuzaţia de trafic de arme şi pregătirea unui atac terorist în Crimeea. Regizorul-operator Askold Kurov urmăreşte hăţişurile acestui caz fabricat care a rămas înscris în memoria colectivă. Filmul lui e un memento esenţial care ne oferă şansa de a reflecta asupra modului în care funcţionează astăzi un sistem represiv, asupra implicaţiilor dramatice pentru activiştii politici care aleg să i se împotrivească şi asupra responsabilităţii noastre, a tuturor, de a-i sprijini în acţiunile lor eroice.

N.B.: Toate încasările obţinute din vânzarea biletelor aferente acestei proiecţii vor fi donate în contul deschis de Academia Europeană de Film pentru sprijinirea soţiei şi copiilor cineastului.
Vă invităm să contribuiţi cu donaţii proprii la următorul cont:
European Film Academy e.V.
IBAN: DE69 1005 0000 0190 3335 70
BIC/SWIFT: BELADEBEXXX
Reason for payment: Donation for Oleg Sentsov
PLEASE NOTE: EFA cannot issue donation receipts in this special case due to German tax rules!


Marţi 19 iunie ora 20.00
Judecătoarea de instrucţie
regie Yves Hinant, Jean Libon
Franţa, Belgia 2018, 100 de minute
subtitrări: română şi engleză

Poate un documentar să fie un delicios şi scandalos film poliţist? Poate. Judecătoarea de instrucţie Anne Gruwez grădinăreşte împreună cu şobolanul ei alb, conduce prin Bruxelles un Citroën vechi către birou, unde anchetează când un caz oribil de omucidere, când o dominatoare, când un caz neelucidat pe care îl redeschide cu ajutorul unui cuplu de poliţişti cinici parcă descinşi din serialele de televiziune. Regizorii Jean Libon şi Yves Hinant abordează acest subiect delicat fără solemnitate, dar şi fără voaiorism excesiv. În spatele umorului personajelor şi a valorii de şoc a multor poveşti se ascunde însă o meditaţie asupra nevoii de umanitate şi inteligenţă emoţională în justiţie.

Marţi 26 iunie ora 20.00
Din adâncuri
regie Pietro Pasquetti, Silvia Jop
Italia 2016, 79 de minute
subtitrări: română şi engleză

Messina e un oraş construit pe ruinele dezastrului. Port de intrare pentru ciuma neagră în Europa, aproape ras de pe faţa pământului de multiple cutremure, devastat de bombardamentele aliate, micul oraş sicilian a continuat să-şi regăsească energia şi sevele undeva în adâncime, ca ciudatul fenomen al strâmtorii care o scaldă: curenţi îmboldiţi de rotaţia pământului aduc la suprafaţă ape de adâncime care poartă cu ele organisme ciudate, rareori văzute pe malurile Mediteranei. Tot aici, partidele tradiţionale s-au scufundat în dezastru, iar pe ruinele lor politice au apărut nemaivăzute noi energii: un primar budist înconjurat de o mişcare ecologistă, artişti şi activişti cu gânduri utopice. O comedie melancolică impresionistă filmată cu graţie estetică şi multă chibzuinţă etică.

Descarcă broşura One World Romania, 2018 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus