noiembrie 2019
88 / 89
În perioada 5-10 noiembrie 2019, Asociaţia Culturală pentru Educaţie prin Artă (ACEA) îi invită pe bucureşteni la spectacolul de teatru imersiv '88 / '89, găzduit de Ferestroika. Proiectul cultural este co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).

Creat de Iulia Rugină şi Oana Răsuceanu, şi avându-i ca protagonişti pe Nicoleta Lefter şi Şerban Pavlu, spectacolul '88 / '89 oferă o experienţă complexă, senzorială şi olfactivă, regulile convenţiei teatrale fiind şterse. Spectatorii vor fi martorii tăcuţi ai evoluţiei nopţii de Revelion a unui cuplu, fiind transpuşi în atmosfera specifică pregătirilor unei astfel de petreceri din anii '80 într-un apartament bucureştean, de la detalii culinare până la selecţia de melodii şi programul Televiziunii Române - un tipic al divertismentului din era ceauşistă.

Iulia Rugină şi Oana Răsuceanu se află la prima colaborare în teatru, cele două dezvoltând până în prezent o puternică relaţie profesională în calitate de co-scenariste ale filmelor Breaking News, Love Building, Captivi de Crăciun sau Să mori de dragoste rănită.

Actorii Nicoleta Lefter şi Şerban Pavlu se reîntâlnesc într-un proiect teatral aparte, fiind protagoniştii acestui performance. Cei patru artişti propun publicului o experienţă inedită, spectatorii-vizitatori devenind martorii tăcuţi ai evoluţiei nopţii de Revelion şi încercării eşuate a unui cuplu de a recăpăta încrederea într-un "mai bine" al relaţiei. Alegerea nopţii de Revelion pentru desfăşurarea şi construcţia situaţiei nu e întâmplătoare. Şi cu atât mai puţin întâmplătoare este şi alegerea trecerii către anul 1989. Anul cheie din istoria recentă a României. Anul schimbării pe toate planurile - individual, social, politic, economic.

"'88 / '89 oferă ocazia unei călătorii în timp şi invită totodată publicul la un moment de reflecţie. Am vrut să ilustrăm povestea a doi tineri, exponenţi ai unei societăţi bântuite nu doar de efectele regimului comunist asupra vieţii lor de zi cu zi, ci şi asupra dezvoltării umane şi a interacţiunii lor ca membri ai unei tinere familii. Într-o societate marcată profund de lipsuri acute, relaţia celor doi a continuat să se rodeze încet, atenţia fiecăruia fiind îndreptată pe încercarea de a trăi.", a declarat Oana Răsuceanu, cea care semnează, alături de Iulia Rugină, scenariul şi regia acestui performance.

Conceput special pentru spaţiul care îl găzduieşte în perioada 5 - 10 noiembrie 2019, '88 / '89 va putea fi văzut în Ferestroika - un proiect muzeal inedit care reconstituie într-un apartament de trei camere din cartierul Militari viaţa cotidiană a unei familii de români din timpul ultimei decade a comunismului. Creat de doi tineri antreprenori, Raluca şi Bogdan Jianu, în colaborare cu o serie de istorici şi muzeografi, proiectul Ferestroika îmbină istoria şi storytelling-ul într-un format interactiv, promovând ideea unei experienţe autentice, senzoriale.

'88 / '89 este un proiect cultural realizat de Asociaţia Culturală pentru Educaţie prin Artă, co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).

Pentru calitatea experienţei, numărul maxim de spectatori la fiecare reprezenţatie este de 6.

Intrarea este liberă. Accesul se face exclusiv pe bază de rezervare în avans (în limita locurilor disponibile) pe adresa [email protected].

Program reprezentaţii '88 / '89 în spaţiul Ferestroika:

5, 7, 8 noiembrie 2019
orele 18:30- 20:00
orele 20:30- 21:45

9, 10 noiembrie 2019
orele 17:00- 18:30
orele 18:45- 20:15
orele 20:30- 22:00

De: Oana Răsuceanu Regia: Iulia Rugină Cu: Nicoleta Lefter, Şerban Pavlu

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus