iulie 2018
"Ia o cameră, filmează ceva, arată cuiva." - Jean Luc Godard

De 13 ani încoace, în luna august, undeva în România, 15 tineri realizatori şi artişti în filmul documentar din toată lumea se aliniază la start. Îşi asumă o provocare pe care puţini artişti o încearcă vreodată: fac un film de scurtmetraj în cinci săptămâni. De la idee, până la proiecţia de final, în faţa unui juriu internaţional. Adesea rezultatele nu sunt doar câteva filme selectate şi premiate în festivaluri de pe tot globul - cam unul din trei -, ci mai ales încrederea în ce pot crea şi chiar o nouă viziune despre lume şi viaţă. Cine e pe lista norocoşilor care iau startul la 1 august 2018, la Baru, în judeţul Hunedoara?


Şi câştigătorii sunt...

Lista celor 15 adună laolaltă nouă ţări: Bosnia, Bulgaria, Chile, Franţa, Germania, Italia, Olanda, România şi Spania. Sunt regizori, directori de imagine şi editori care vor fi împărţiţi în cinci echipe şi îndrumaţi timp de o lună să găsească, filmeze şi să monteze de la zero o poveste.

Pentru câţiva dintre ei - Sofia Nelega, Gabriela Forfotă, Ioana Pop şi Magnus Lorenz - workshop-ul este parte din lucrarea de masterat pe care o vor susţine în 2019 în cadrul Programului de master Documentary Filmmaking al Universităţii Babeş-Bolyai, prima iniţiativă academică din România de specializare în producţia de film de non-ficţiune.

Cele cinci săptămâni demarează cu un masterclass condus de Thierry Garrel, director timp de 17 ani al departamentului de film documentar al televiziunii franco-germane Arte, supranumit şi "Papa" filmului documentar. Apoi, studenţii vor fi îndrumaţi de profesorii Lotte Mik-Meyer, John Appel, Jeroen Berkvens şi Laurent Bécue-Renard, realizatori multipremiaţi în circuitul de festivaluri de film documentar.

Dan Nuţu, producător Aristoteles Workshop: "De 13 ani încoace, mă simt de fiecare dată ca la un nou început, în care totul e posibil. E de-a dreptul uimitor să realizezi, la sfârşitul lunii, că într-un fel sau altul ai ajutat 15 oameni să privească lumea altfel. Şi să întrezăreşti că sămânţa aruncată încolţeşte. Ca Făt Frumos din Lacrimă, cresc într-o lună cât alţii într-un an. Vorbesc de studenţi, nu de mine. Că eu sunt bine aşa cum sunt".


Prin Haţeg după poveşti, cu Mercedes-Benz

Filmările pot avea loc, spune manualul workshop-ului, pe o rază de două ore de mers cu maşina de la baza de producţie. În 2018, baza este Complexul Universităţii Babeş-Bolyai, cu care Aristoteles Workshop a încheiat un parteneriat fără precedent

De la bordul SUV-urilor GLC oferite de Mercedes-Benz România, echipele vor putea acoperi un areal care cuprinde printre altele Deva, Hunedoara şi siturile arheologice de la Sarmisegetuza.


Workshop-ul care descoperă talente şi schimbă vieţi

"După workshop, totul îmi pare posibil. Să îmi schimb cariera, să îmi schimb viaţa", a declarat Bogdan Crăciun.

"Trebuia să fii acolo. O experienţă ex-tra-or-di-na-ră. O să păstrez cu mine săptămânile astea pentru totdeauna. Ce mijloc ingenios să dezlănţui potenţialul! Mă uit total diferit acum la filme. Sunt încă la început, dar simt că sunt pe drumul cel bun", a spus Octavian Segărceanu.

Şi desigur: "Am învăţat mai mult în cinci săptămâni de Aristoteles Workshop decât în trei ani de şcoală", a spus Adina Pintilie, câştigătoare a Ursului de Aur la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin 2018.


Până când o nouă şarjă va fi proaspăt scoasă din montaj, producţiile finalizate Aristoteles Workshop pot fi văzute pe cinepub.ro, o platformă online gratuită de cinema românesc de-dicată iubitorilor şi creatorilor de film românesc.
Din 2018, AW este partener cu Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Teatru şi Televiziune şi cu cinepub.ro, platforma unde filmele româneşti se văd gratuit şi legal de oriunde din lume.
Ediţia 2018 este finanţată de Centrul Naţional al Cinematografiei CNC, UCIN (Uniunea Cineaştilor din România) şi DACIN SARA şi suţinută de NouMax şi Primăria Baru, judeţul Hunedoara.
Traversăm Ţara Haţegului în lung şi în lat după idei şi oameni extraordinari cu maşini oferite de partenerul nostru pentru excelenţă Mercedes-Benz. Ne răcorim si ne bucurăm de-o poveste bine spusă cu partenerii noştri Aqua Carpatica şi Domeniile Sâmbureşti.
Duc vestea mai departe de filme bune ce va să vină partenerii noştri media cinemagia.ro şi liternet.ro.


Despre Aristoteles Workshop
Aristoteles Workshop (AW) a fost creat în 2006 de către producătorii Dan Nuţu şi Cristina Hoffman, cu sprijinul televiziunii franco-germane Arte pentru a susţine o nouă generaţie de cineaşti de film documentar, cu o experienţă anterioară în film sau producţia video. Experţi recunoscuţi din domeniul filmului documentar oferă pregătire profesională participanţilor. Programul se adresează tinerilor cineaşti cu talent şi pasiune, opinii proprii, dorinţa de a propune şi susţine, angajament şi capacitate de lucru în echipă.
AW este producătorul a zeci de documentare care au primit aprecierea publicului şi a juriilor internaţionale, fiind finaliste în selecţia oficială sau câştigătoare ale unor festivaluri de marcă precum Cannes Film Festival - Quinzaine des Realisateurs, DoK Leipzig, IDFA Amsterdam, sau Locarno International Film Festival.


Despre Programul de master Documentary Filmmaking, Universitatea Babeş Bolyai din Cluj-Napoca
Facultatea de Teatru şi Televiziune a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca este o instituţie multidisciplinară şi multiculturală, care oferă un spectru larg de specializări. Începând din 2004, alături de domeniul Teatru s-a lansat noul domeniu Cinematografie şi Media, cu predare în limbile română, maghiară şi engleză. Departamentul Cinematografie şi Media oferă specializări în regie de fim, imagine de film şi televiziune, multimedia sunet-montaj, comunicare audiovizuală şi filmologie.
Programul de master Documentary Filmmaking (în limba engleză) este prima iniţiativă academică din România de specializare în producţia de film de non-ficţiune. Programul se adresează absolvenţilor care au o licenţă în Cinematografie, Fotografie, Media, Filmologie, Artele spectacolului (regie), precum şi absolvenţilor din alte domenii. Programul de master abordează în detaliu toate etapele de producție ale filmului documentar, adresându-se cu precădere absolvenților și specialiștilor în cinematografie, televiziune sau media, dar şi absolvenţilor cu studii din alte domenii, care doresc să se specializeze în domeniul filmului documentar. Obiectivul principal al programului este realizarea de către fiecare student a unui film documentar de lungmetraj care va reprezenta lucrarea lor de disertație. De asemenea, studenții vor urma o serie de cursuri teoretice și practice care vor contribui la înțelegerea celor mai importante curente și dezvoltări din domeniul filmului documentar în contextul noilor platforme media și vor dezvolta abilități de exprimare artistică cinematografică în contexte profesionale. Folosind tehnici moderne de predare - blended learning, întâlniri modulare, workshopuri şi tabere de creaţie - programul este organizat astfel încât studenţii să îşi poată desfăşura în continuare activitatea profesională.
Participarea şi interacţiunea cu profesionişti din industrie la festivalurile de film documentar de referinţă din România - Astra Film Sibiu, Docuart Bucureşti sau Pelicam Tulcea - fac parte integrantă din programul de pregătire al masteratului. Alături de profesorii de specialitate titulari din Universitatea Babeş Bolyai, în fiecare an studenţii interacţionează cu profesori invitaţi şi cu alţi profesionişti din România şi străinatate, recunoscuţi pe plan mondial. Printre partenerii de până acum se numără Peter Gothshalk - commissioning editor la Arte France / Germany, dr. Arnau Gifreu - Universitatea din Girona, prof. dr. Robert Wierzbicki - Universitatea Mittweida, Germania, dr. Rebeka Jorgensen - Fulbright Scholar, profesor, regizor şi producător de film.

Despre Cinepub
Cinepub este o platformă de distribuţie online, în regim legal FVOD, a operelor cineaştilor independenţi sau ale celor care fac parte din patrimoniul naţional şi/sau internaţional, fondată în 2015 de cineastul Lucian Georgescu.
Este un model unic în Europa Centrală şi de Est de open data în domeniul cultural, o arhivă vie de film românesc, una dintre cele mai ample în online la nivel mondial, accesibilă 24/24, în regim gratuit, în live streaming şi cu o premieră săptămânală, joi seara.

Ne puteţi urmari pe Facebook aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus