august 2018

(Daria Pentelie, foto: Adi Bulboacă)

Silvia a venit spontan la noi. Silvia-piesa, dar şi personajul, ulterior. Lucram pentru un cu totul alt spectacol în acea perioadă, care scârţâia cumva, iar într-una din zile, coordonatorul nostru, Andrei Gheorghe, ne-a propus acest text, Silvia. Eram cinci care urmează să dăm admiterea la actorie în toamnă. Îl facem? Îl facem! Două distribuţii - două spectacole total diferite.

Povestea îi are în centru pe Greg, Kate şi Silvia. Silvia e "oaspetele patruped" care vine în casa celor doi şi tulbură echilibrul relaţiei lor. Greg proiectează în ea femeia care îi aduce bucurie, linişte şi ceva viu în monotonia de acasă şi ajunge în final să fie, de fapt, elementul care întăreşte relaţia lui Greg şi a lui Kate. Fiecare a fost distribuit în rolul pe care să îl poată exploata la maximum.

Personajul Silvia pentru mine a fost un exerciţiu, o ocazie de eliberare a tuturor ghiduşeniilor dinăuntru. E o căţeluşă care ajunge în casa celor doi ca un copil şi treptat se dezvoltă moral. Am urmărit videouri despre comportamentul câinilor, prietenii mi-au vorbit şi ei despre câinii lor, pas cu pas a ajuns Silvia pe scenă. Printre momentele frumoase se numără cele în care, ridicând scenele, toţi ajungeau să se raporteze real la "căţelul Silvia". Vreau să evit expresia clişeică "lucram ca o adevărată echipă", însă într-adevăr fiecare răspundea la spontaneitatea căţelului şi erau "pe poziţii", fiindcă niciodată nu poţi şti ce îi trece prin minte unui căţel.

Revenind puţin la ce am zis mai sus, că au fost două distribuţii, era fascinant să vedem ce idee şi ce mişcare propune fiecare Silvie, cum se raportează una sau alta la cei doi stăpâni, când şi cum simte că trebuie să latre în casă. Cât despre partea dificilă, unul dintre impedimente a fost să încercăm să gândim cu instinct animalic. Fără să filtrăm gândurile bune şi gândurile rele pe care poate le are o persoană înainte de a lua o decizie, fără să analizăm orice mică coordonată, fără să punem propriile bariere. Acest exerciţiu a fost, deci, eliberator. Şi ne-a ajutat mult. Silvia a fost ultimul nostru spectacol ca trupă de liceu în formula asta şi, prin prisma acestui fapt, ne e un spectacol foarte drag.

***
Trupa AS, Bucureşti
Silvia de A.R. Gurney

Greg şi Kate sunt un cuplu. Kate îşi doreşte stabilitate, linişte şi îmbrăţişările iubitului său când ajunge acasă. Greg poate să-i ofere aceste lucruri, dar pare plictisit de rutină. Totul este static în viaţa lor, dar niciunul nu intenţionează să schimbe ceva.
Situaţia ia o întorsătură fantastică atunci când Greg o întâlneşte pe Silvia. Pentru el, Silvia este o gură de aer proaspăt, o uşă în afara cotidianului, un motiv de ieşit mai des, de abandonat orele de muncă şi, din nefericire pentru Kate, un motiv pentru a-şi ignora iubita. Silvia e ca un copil, sinceră şi impulsivă, răsfăţată şi nerăbdătoare. Kate o urăşte. Prin urmare, va face tot posibilul să o înlăture. Cum ajung cei doi la un compromis, când niciunul nu ar vrea să cedeze? Cine va rezolva problemele acestui triunghi conjugal aparte?

Distribuţie: Daria Pentelie (Silvia), Matei Constantin (Greg), Cezara Petredeanu (Kate), Matei Nica (Tom), Ana Radu (Phyllis), Mara Oprea (Leslie), Vladimir Dima (Brici)
Regie: Andrei Gheorghe
Regizor secund: Mara Oprea
Durată spectacol: 50 min
Programare: Spectacolul se joacă vineri, 10 august 2018, de la ora 15, la Sala Polivalentă din Alexandria. Intrarea este liberă.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus