august 2018
Festivalul de teatru Undercloud, 2018
Se spune că fiecare text are timpul lui propriu de facere. Şi că nu poţi forţa un spectacol să vină la viaţă. Aşa cum viaţa însăşi are regulile ei tainice şi de neschimbat.

Grounded mi-a confirmat această cutumă teatrală. Am primit textul de la Ana Mărgineanu în 2014, de la New York, a fost coup-de-foudre, l-am tradus chiar atunci, dar el a trebuit să aştepte patru ani ca să devină spectacol. Între timp, George Brant, autorul lui a devenit celebru şi a fost montat de nenumărate ori, inclusiv pe Broadway.

Ca orice text bun, a avut nevoie de o întâlnire anume, de o conjuctură specială. Iar câteodată pare că nici nu e nevoie să faci tu ceva, ca artist, textul pare să adune singur în jurul lui oamenii de care are nevoie ca să existe.

Aşa a fost şi în cazul lui Grounded. Şansa lui a fost regizoarea Ligia Ciornei, care vine din lumea filmului (am fost împreună la Festivalul de film de la Cannes cu scurtmetrajul Vintage) şi căreia i s-a părut extrem de ofertant să gândească regia spectacolului ca pe o confesiune directă şi abruptă, susţinută vizual de imagini de film şi completată echilibrat de un sound-design special creat de artistul Marian Cîtu.

Povestea unei femei-pilot de F16, care întoarsă din concediul de maternitate este trimisă să piloteze drone în deşert, ne-a acaparat cu totul căteva luni bune. Fiindcă este o monodramă a avut nevoie de un timp de coacere mai special, un timp de documentare despre începuturile zborului la oameni, dacă pot spune asta, despre curajul de a pilota un avion, despre trecut şi prezent în aviaţie şi nu numai. Ne-a interesat mai întâi să aflăm şi să înţelegem cine este această femeie care face carieră, şi nu orice fel de carieră, ci una militară, şi apoi, să găsim limbajul potrivit prin care să spunem povestea ei.

O altă miză a fost să reuşim ca acestă femeie să nu devină un erou, ci să rămână o eroină. Iar faptul că Ligia a cunoscut-o personal pe Simona Maierean, prima femeie pilot de MIG21 din România a însemnat foarte mult pentru lucrul nostru. Simona este o femeie în cele mai subtile sensuri ale cuvântului şi asta încerc şi eu când îmi pun uniforma de zbor şi devin pilot pentru o oră şi ceva de spectacol.

Toţi independenţii ştiu cât de greu este să găseşti un spaţiu, şi mai mult, spaţiul potrivit pentru visul tău. Ei bine, Grounded a avut privilegiul să fie primit imediat şi găzduit de unteatru. Andrei şi Andreea Grosu sunt deopotrivă artişti şi gazde minunate, şi uite un moment bun să le mulţumesc public.

Povestea spectacolului este abia la început. Au început turneele şi festivalurile. Ea acum se scrie. Să fii singur pe o scenă este o experienţă nouă pentru mine, dar tocmai acest lucru devine experimentul principal. Este ceea ce englezii numesc în actorie, extreme exposure. Şi ma bucur din plin de asta.

Iar povestea nu se opreşte aici. La sfârşitul luni august 2018 Grounded devine Citadela - o instalaţie performativă care se va juca la Curtea Domnească din Târgovişte, Cetatea Neamţului şi Cetatea de Scaun a Sucevei. Pornind de la povestea femeii-pilot de F16, am documentat o istorie uitată pe nedrept despre primele femei-pilot din România, din Primul Război Mondial, despre Escadrila Albă şi până în prezent, la femeile-pilot de MIG21. Spaţiul cetăţilor ni s-a părut unul ideal pentru a spune povestea adevărată a acestor femei luptătoare, fiind locul primelor lupte, rezistenţe şi de ce nu, iubiri din trecut. Proiectul este co-finanţat de AFCN.

Ne vedem la Undercloud şi Unteatru!

Pe curând!

(Isabela Neamţu - actriţă Teatrul Nottara şi membru fondator Doctor's Studio)

Spectacolul Grounded se joacă sîmbătă, 25 august 2018, la ora 20:30, la Sala Studio a ARCUB - Gabroveni în cadrul Undercloud, 2018. Programul complet al festivalului îl găsiţi aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus