august 2018
Festivalul de teatru Undercloud, 2018
Norii s-au aliniat şi, iată, vă anunţăm că UNDERCLOUD, cel mai mare festival de teatru independent din România, începe azi, miercuri, 22 august 2018. Peste 10.000 de spectatori sunt aşteptaţi la cele 40 de evenimente artistice -spectacole de teatru, lecturi, spectacole de dans, performance, workshopuri-uri, dialoguri, concerte - care se desfăşoară până pe 31 august 2018, la ARCUB-Gabroveni.

În 2018 festivalul anunţă două noutăţi importante: crearea a două secţiuni - dans şi performance - şi invitarea unor producţii independente din afara Bucureştiului. Secţiunea internaţională nu se dezice nici ea, şi va aduce în faţa iubitorilor de artă independentă producţii din Anglia, China, Franţa, Israel, Polonia şi Portugalia.

Festivalul va debuta la ora 19.00, cu producţia internaţională The Fever, spectacol ce o readuce acasă pe actriţa Simona Măicănescu, stabilită în Franţa de peste 20 de ani. Un monolog despre inegalitatea socială, The Fever este regizat de Lars Norén, considerat cel mai important dramaturg suedez după August Strindberg. Textul aparţine lui Wallace Shawn, celebru actor şi scriitor hollywoodian care a colaborat cu regizori precum Woody Allen. Spectacolul se va juca astăzi în limba engleză, iar, mâine, 23 august 2018, în limba franceză.

Tot în deschiderea Festivalului, de la ora 20.30, se joacă Stretto, un alt spectacol ce pune în evidenţă contribuţia unui român la un spectacol internaţional. Spectacolul îl are în centru pe dansatorul, profesorul şi coregraful Romulus Neagu, stabilit în Portugalia. Producţia este un solo de dans care propune întâlnirea între trei artişti provenind din arii de expresie distincte (dans, muzică live şi arte vizuale).

Secţiunea Concurs debutează, se la ora 21.00, cu Îngrijitorul, în regia lui Radu Iacoban şi cu o scenografie realizată de Ana Ularu, avându-i în prim-plan pe actorii Andrei Seuşan, Liviu Pintileasa şi Ionuţ Grama.

Juriul ediţiei pentru cele 17 spectacole din secţiunea Concurs, realizate de către cei mai tineri şi mai talentaţi artişti independenţi români, reuneşte 4 personalităţi ale teatrului românesc contemporan: actriţa Rodica Mandache, regizorul şi actorul Emanuel Pârvu, scenografa Iuliana Vîlsan şi criticul de teatru Octavian Saiu.

Prima seară se termină În doi, un performance regizat de Alexandru Nagy după un text de Matei Vişniec. Spectacolul se joacă într-o maşină şi are loc de la ora 21.00 în fiecare seară de festival, mai puţin în ultima seară, pe 31 august 2018. În fiecare seară sunt câte 5 reprezentaţii a câte 15 minute. La fiecare reprezentaţie pot asista maximum 3 persoane.

Joi, 23 august 2018

Cea de-a doua seară de festival începe la ora 19.00 cu versiunea în limba franceză a producţiei internaţionale The Fever.

De la ora 20.00 spectatorii se pot întâlni cu Conu Leonida faţă cu reacţiunea şi actorii Cristina Casian, Florina Gleznea, Ionuţ Grama. Spectacolul care pleacă de la textul lui Ion Luca Caragiale ne prezintă un cuplu de bătrâni care crede cu fervoare tot ce se spune la canalul preferat de televiziune.

A doua seară UNDERCLOUD continuă cu Produse domestice (secţiunea Concurs), un spectacol bazat pe o poveste reală şi pe investigaţia întregului sistem de plasare a forţei de muncă în România. Spectacolul regizat de Ioana Păun este în limba engleză.

Vineri, 24 august 2018

De la ora 19.00, puneţi-vă ochelarii negri pe ochi şi ghidaţi-vă după percepţii. Veţi intra în Complet alb, un spectacol performance care ne face să experimentăm timp de câteva zeci trăirile unui nevăzător.

Tot de la ora 19.00 ne întoarcem în istoria artei şi a avangardei ruse prin Victory over the sun. O reprezentaţie concepută de o trupă de artişti din Anglia, dar care are la bază la baza un spectacol rusesc din 1913 care, la momentul lansării, a schimbat arta avangardistă şi a introdus un nou curent: suprematismului.

De la ora 20.00 aflam care sunt Vârstele lunii, un spectacol cu actorii Gelu Niţu şi Constantin Cojocaru despre bătrâneţe, moarte, ambiguitatea memoriei şi speranţa că dragostea poate uşura apropierea inevitabilă de eclipsa finală.

De la ora 21.00, are loc a treia serie de spectacole performance În doi.

În program îşi vor face loc şi în 2018 spectacolele-lectură, workshop-urile şi lansările de carte. De la 21.30, Chris Simion-Mercurian ne va pune să alegem Care dintre noi. Împreună cu actriţele Maia Morgenstern, Ilona Brezoianu şi Carla-Maria Teaha, acesta va citi texte din recenta perioadă care a inspirat-o: experienţa post operaţie, a chimioterapiei şi radioterapiei. Lectura va fi însoţită de imagini realizate în această perioadă de prietena sa, fotografa Cătălina Flăminzeanu.

Spectacolul este parte a unui proiect mărturisire care va continua în luna decembrie 2018 cu lansarea romanului Care dintre noi sunt eu?.

O altă surpriză pregătită de organizatori este primul concert live din istoria festivalului: The Mono Jacks, unul dintre cele mai importante repere din muzica alternativă românească. Este pentru prima dată în cei 11 ani de UNDERCLOUD când, pe lângă spectacole, o trupă concertează live în cadrul festivalului. The Mono Jacks cântă sâmbătă, la Hanul Gabroveni, în variantă acustică, de la ora 22:00. Concertul lor din cadrul UNDERCLOUD 2018 va fi unul intim, aşadar sunt disponibile numai 50 de bilete. Dacă vreţi să fredonaţi alături de ei piese precum "1.000 de DA", "Infinit", "Tablou" sau "Un sfert de secundă", grăbiţi-vă să vă ocupaţi locul!

Mai multe detalii despre spectacole si programul complet al UNDERCLOUD 2018 sunt disponibile aici şi pe www.undercloud.ro. Schimbările care ar putea interveni vor fi anunţate pe site şi pe pagina de Facebook a festivalului.

Bilete la UNDERCLOUD - Ediţia 11
Spectatorii beneficiază de campania 1+1 susţinută de Raiffeisen Bank: la 1 bilet cumpărat cu un card Raiffeisen Bank de la Casa de Bilete ARCUB- Gabroveni (str. Lipscani 84-90), al doilea bilet este oferit cadou. Această promoţie nu este valabilă şi pentru biletele cumpărate online. Biletele pot fi achiziţionate şi online prin eventbook sau mystage.

UNDERCLOUD este un eveniment organizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Bucureşti prin ARCUB (Str. Lipscani nr. 84 - 90 cu corespondent în strada Gabroveni nr. 50-53).
Eveniment cultural co-finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.
Sponsorii ediţiei 11
: Raiffeisen Bank, Staropramen, Kinder, Samsung, Santal, Aqua Carpatica.
Promovat de: Adevărul, Dilema Veche, Euromedia, National Geographic, IQads, Agerpres, BIZ, Liternet.ro.
Aplaudat de Radio Guerrilla din 2008.
UNDERCLOUD a fost creat în 2008 şi este primul festival de teatru independent din România.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus