august 2018
Festivalul de teatru Undercloud, 2018
Ecce Homo este un triptic performativ gândit şi simţit de unul dintre noi. Este o micro-poveste a omului contemporan care prin empatia poveştii devine o macro-poveste. Un om care "aici şi acum" trăieşte, iubeşte, visează, luptă, se revoltă, cade, se ridică, renunţă, se compromite, se arată vulnerabil, rezistă, merge, merge mai departe... aşa cum e el! Aşa cum eşti şi tu!

Homo Love este partea a doua a acestui triptic. A fost construit sub formă unui "montage d'émotions" şi merge pe "firul roşu" al emoţiilor. Homo Love - nu este un spectacol (doar) despre iubire. De fapt, nici nu este un spectacol. Homo Love este o călătorie.

Homo Love este cumva continuarea firească a lui Homo Americanus. Firească pentru că aşa a evoluat şi "omul"-creatorul care spunea povestea. Fiindcă ambele sunt născute dintr-o necesitate de a depune mărturie Vieţii. De fapt, întreaga mea călătorie / iniţiativa artistică este o mărturie a faptului că "se poate"! Se poate Viaţa, se poate Dragostea, se poate Visul, se poate Miracolul. Totul e să pleci în călătoria asta.

Deşi în Homo Love nu este "absolut nimic despre iubire", de fapt, "it's all about love". Revoluţii, lupte, cariere, averi, glorii, prieteni, cuceriri, călătorii... toate se învârt în jurul Iubirii. Asta o simte un om şi o povesteşte. Iar personalul lui devine prin empatie generalul nostru.

Până la urmă, nu e nimic nou sub soare: totul s-a mai văzut, totul s-a mai făcut, totul s-a mai scris.... Şi totuşi hic et nunc aşa iubeşte Omul.

Dacă m-aş întreba "la cererea publicului" despre ce este vorba în acest one-man show, nu aş şti să zic o poveste clară şi simplă. Aş zice doar: "Vino să-l vezi cu inima! Şi dacă nu o să-l înţelegi, măcar o să-l simţi".

Şi totuşi poartă (cumva) amprenta mea: un mix ne-etichatebil de dans contemporan, de mişcare scenică, de vorbe şi ne-vorbe şi lumini şi muzici şi... multă inima! Fiindcă inima - ca singurul "motor" ce mă mână în lupta asta - transpare în fiecare ingredient: muzica, dansul, scenariul.

Da, este un one-man show, un perform(D)ance în care eu "semnez" totul: regia, scenariul, ilustraţia muzicală, etc... Dar cel mai sigur sunt de "ce mă mână pe mine în luptă".

Căci altfel ce mare coregrafie am făcut eu!? Ce regie!? Mişcarea şi dansul sunt prelungirile gândului şi ale emoţiei trăite. Nu există un dans pe numărătoare, nu există mâini întinse şi nici coup-de-pieds-uri. Nu există entrechats-uri sau alte figuri. E pur şi simplu "gândul în mişcare". De-aia eu singur mi-am numit acesta ne-numită etichetă a mea "poetry in (e)motion". NU mă interesează esteticul şi demersul dramaturgic / coregrafic decât în măsura în care poate transmite emoţia şi gândul. "Coregrafia" mea este un vector de transmisie. Ca şi cuvântul. Ca şi tăcerea. O punte între mine şi spectator, o punte între inimile noastre, o punte între minţile noastre. Altfel nici nu mă interesează.

Şi... urmează partea a treia: Homo Zeus.

Spectacolul Homo Love se joacă luni, 27 august 2018, la ora 22:00, la Sala Studio a ARCUB - Gabroveni în cadrul Undercloud, 2018. Programul complet al festivalului îl găsiţi aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus