august 2018
Lerd / A Man of Integrity
Lerd / Un om integru, în regia iranianului Mohammad Rasoulof, câştigător al premiului pentru cel mai bun film din secţiunea Un Certain Regard la Festivalul de Film de la Cannes 2017, va fi lansat în cinematografele româneşti începând cu 31 august 2018, fiind distribuit de Voodoo Films.


La fel ca filmele sale anterioare Manuscripts Don't Burn (2013) şi Goodbye (2011), ambele prezentate şi premiate la Cannes, Lerd / Un om integru a fost, de asemenea, interzis în Iran pentru discursul critic asupra regimului politic. În 2010, Mohammad Rasoulof a fost arestat împreună cu o altă voce marcantă a cinematografiei contemporane iraniene, regizorul Jafar Panahi (Ursul de Aur la Berlin pentru Taxi - 2015; Cel mai bun scenariu la Cannes pentru Three Faces - 2018), iar paşaportul său a fost confiscat în septembrie 2017, în Teheran.

Despre cenzură şi creativitate, Mohammad Rasoulof declara în 2017: "De multe ori s-a spus că cenzura şi limitele pe care le impune îi fac pe artişti să fie mai creativi. Doar că nu este întotdeauna adevărat. Până la urmă se ajunge la un punct de saturaţie în care artistul se lasă copleşit de deznădejde. [...] E un pic descurajator - însă mereu se vor găsi oameni în jur care caută adevărul."


Filmat în secret în Iran, Lerd / Un om integru urmăreşte povestea lui Reza, un bărbat care duce o viaţă modestă alături de soţia şi fiul său, undeva în afara oraşului, câştigându-şi traiul de pe urma creşterii peştilor de apă dulce. O companie privată are interesul de a obţine în orice condiţii pământul din zonă şi este gata să facă orice pentru a-l determina pe Reza să-l vândă. Numai că Reza nu este un bărbat uşor de înduplecat.

Filmul va rula din 31 august 2018 la Bucureşti (Hollywood Multiplex, Băneasa Grand Cinema, cinema Elvire Popesco, cinema Muzeul Ţăranului - din 1 septembrie 2018, cinemateca Union - din 15 septembrie 2018) Iaşi (Ateneul din Iaşi - din 3 septembrie 2018), Cluj (Cinema Victoria), Constanţa (Cityplex), Piteşti (Cinema Bucureşti - din 1 septembrie 2018), Târgu Mureş (cinema Arta 3D) şi Slobozia (Casa de cultură).



Regia: Mohammad Rasoulof Cu: Reza Akhlaghirad, Soudabeh Beizaee, Nasim Adabi

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus