mai 2018
Festivalul Comediei Româneşti (FestCo) 2018
În cadrul Galei Comediei Româneşti, care a încheiat duminică, 27 mai 2018, cea de-a 16-a ediţie a FestCO, 2018, spectacolul Breaking News, adaptare şi regie de Mircea Cornişteanu după Ultima oră, de Mihail Sebastian, a fost desemnat Cel mai bun spectacol.

Celelalte premii ale festivalului FestCO, 2018:
Cea mai bună regie: Mircea Cornişteanu, pentru regia spectacolului Breaking News.
Cea mai bună scenografie: Adrian Damian (decor) şi Andrada Chiriac (costume) pentru spectacolul Jurnalul lui Robinson Crusoe, după Gellu Naum, regia Mihai Mănuţiu, producţie a Teatrului Odeon.
Cel mai bun actor în rol principal: George Mihăiţă pentru rolul Grigore Bucşan din spectacolul Breaking News.
Cea mai bună actriţă în rol principal: Carmen Tănase pentru rolul din spectacolul Şi negru şi alb şi gri, text şi regie Mimi Brănescu, producţie a Teatrului Metropolis.
Cel mai bun actor în rol secundar: Eugen Racoţi pentru rolul Agopian din spectacolul Breaking News.
Cea mai bună actriţă în rol secundar: Natalia Călin pentru rolul din spectacolul Şi negru şi alb şi gri.
Premiul special al juriului: regizorul Cristian Ban şi echipei spectacolului Oraşul nostru, de la Teatrul Clasic "Ioan Slavici", Arad.
Premiul de excelenţă: Maia Morgenstern.

Juriul festivalului a fost format din: Aura Corbeanu (manager cultural), Ileana Lucaciu (critic de teatru), Florina Cercel (actriţă), Felix Alexa (regizor) şi Vladimir Turturica (scenograf).

Proiectul regizoarei Silvia Roman, având la bază piesa Masa puterilor noastre, de Petre Barbu (dramaturg, senior editor revista Forbes România), a câştigat cea de-a IX-a ediţie a concursul Comedia ţine la TINEri, din cadrul festivalului Comediei Româneşti FestCO 2018. Piesa Masa puterilor noastre, de Petre Barbu, a câştigat premiul la concursul "Cea mai bună piesă a anului 2016" - UNITER.

Proiectul premiat Masa puterilor noastre, propus de regizoarea Silvia Roman (foto stânga), va intra în producţie în stagiunea 2018-2019, la Sala Nouă a Teatrului de Comedie, rămânând în repertoriul acestuia.

Juriul care a decis proiectul câştigător a fost format din Doina Papp (critic de teatru), Eugen Gyemant (regizor) şi Cosmin Ardeleanu (scenograf).

Concursul "Comedia ţine la TINEri" este un proiect iniţiat de Teatrul de Comedie, cu sprijinul Primăriei Municipiului Bucureşti, în parteneriat cu Clubul UNESCO, care susţine tinerii regizori de teatru, oferindu-le ocazia de a monta proiecte independente pe scena unui teatru profesionist.

Tot în cadrul galei au fost decernate premiile pentru Concursul de Comedie Românească, ediţia a XII-a. Juriul a acordat următoarele distincţii: premiul I - Ştefan Caraman pentru textul Se tot pot scrie poveşti de dragoste, şi premiul al II-lea - Crista Bilciu pentru textul 99 de motive să mergi cu trenul.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus