septembrie 2018
"Ia o cameră, filmează ceva, arată cuiva." - Jean-Luc Godard

O lună de zile pentru un film documentar: 15 participanţi dintre cei care au aplicat au dat o lună de zile din viaţă şi aşa, la celălalt capăt al lunii august, în Baru, judeţul Hunedoara, "s-au născut" şase filme. Puţine workshopuri de film documentar din lume lansează o provocare atât de mare: un film de la zero, în cinci săptămâni sau mai puţin, cu o echipă pe care abia ai cunoscut-o, într-un loc unde n-ai mai fost în viaţa ta. Să termini o astfel de cursă înseamnă deja să o câştigi. Apoi, un juriu internaţional aterizează de prin toată lumea şi numeşte un câştigător.

Şi câstigătorul este...

You'll be a woman soon, de Vincent Spareboom (Olanda), Anelise Sălan (România) şi Magnus Lorentz (Germania) a câştigat a 13-a ediţie a Aristoteles Workshop (2018). Filmul urmăreşte o tânără de 20 de ani în trecerea de la adolescenţă la statutul de femeie măritată după rigorile comunităţii baptiste.


See you soon, de Andrei Răuţu (România) şi Anai Paz (Chile), un portret al iubirii din amintirile de la bătrâneţe povestite de două cupluri, a câştigat premiul special al juriului.

Ceremonia de final a avut loc la Casa de Cultură din Baru, judeţul Hunedoara, oferită cu generozitate pentru o seară de primăria comunei.

Înainte de vizionarea celor şase filme, producătorul Dan Nuţu a mulţumit Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca pentru parteneriat şi tutorilor pentru eforturile susţinute, şi i-a aplaudat pe Lotte Mik-Meyer şi Laurent Bécue-Renard, pentru prima dată prezenţi în workshop, pentru care agenda celor două săptămâni premergătoare vizionării a fost comparabilă cu o cursă fără oprire.


"Filmul documentar este vestea bună a secolului 21"

... a spus Thierry Garrel în masterclassul pe care l-a susţinut la începutul workshopului. După alte patru săptămâni de mentorat realizat de John Appel, Jeroen Berkvens, Lotte Mik-Meyer şi Laurent Bécue-Renard, la Baru a aterizat un juriu internaţional gata să delibereze:
Anna Maria van der Zanden este şefa Departamentului de Film Documentar la The Netherlands Film Academy, în Amsterdam şi, de mai bine de 12 ani, commissioning editor, cel mai recent pentru VPro, o organizaţie de televiziune importantă din Olanda. Participă la sesiuni de pitching în circuitul de festival şi la sesiuni dedicate la Toronto Film Festival, IDFA, DocLeipzig, Sheffield Film Festival, în Portugalia sau Barcelona şi este consilier în corpul consultativ al Ministerului Culturii în politici media.

Ligia Smărăndache este şefa Departamentului de Cinematografie şi Media la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi absolventă a workshopului încă din prima lui ediţie, în 2006.

Andrea D'Addio, jurnalist fondator şi director al Berlino Magazine, colaborează cu publicaţii precum HuffPost, Corriere de la Serra şi Wired.

Răzvan Penescu, fondator în 2001 al LiterNet.ro, publicaţie online de cultură din România.

După ce şi-a urmărit elevii îndeaproape în primul lui workshop Aristoteles, realizatorul şi mentorul Laurent Bécue-Renard a concluzionat că o astfel de experienţă "stimulează ambiţia, îndrăzneala, libertatea, iubirea, răbdarea şi tenacitatea, luptă cu fanteziile, cărările bătătorite şi autosuficienţa. Fără să îi flatăm pe participanţi, trebuie să avem aproape întotdeauna încredere în acel ceva din adâncul inimii care îi determină pe tineri la acţiune."


Veşti despre absolvenţii Aristoteles Workshop

În timp ce a 13-a ediţie se apropia de final, producţia Aristoteles Workshop în regia absolventului promoţiei 2017 Stefan Pavlovic, When the Dragon Came (Monologues), era selectată să participe la Netherlands Film Festival, la Utrecht, între 27 septembrie şi 8 octombrie 2018. În timpul festivalului, oraşul devine capitala filmului olandez şi, pentru 10 zile, îi acordă importanţa pe care o merită.
Filmul spune povestea unei vieţi altfel decât te-ai fi aşteptat. El iese din casă şi o lasă dormind. Singura legătură dintre ei rămâne timpul infinit petrecut împreună, cei opt copii ai lor şi turma de vaci pe care o au în grijă.

When the Dragon Came (Monologues). Un film de Stefan Pavlovic (Olanda), director de imagine - Aylin Gökmen (Elveţia) şi editor - Miruna Minculescu (România).


Filmele produse în workshopul din 2018, în ordinea vizionării

Mihuţ. Un film de Anai Paz (Chile) şi Andrea Ruethel (Germania)
You'll Be a Woman Soon. Un film de Vincent Sparreboom (Olanda), Anelise Sălan (România) şi Magnus Lorentz (Germania)
See You Soon. Un film de Andrei Răuţu (România) şi Anai Paz (Chile)
To Be(e) or Not to Be. Un film de Laura Rodriguez (Spania), Luca Gennari (Italia) şi Ioana Pop (România)
News of Love. UBn film de Sofia Iulia Nelega (România), Jordan Mihailovsky (Bulgaria) şi Marie Leeman (Franţa)
Valley of the Wolf. Un film de Antonio Valerio Frascella (Italia), Lamia Sabic (Bosnia) şi Gabriela Forfotă (România)


Până când noua şarjă va fi scoasă din montajul de sunet, producţiile finalizate Aristoteles Workshop pot fi văzute pe cinepub.ro, o platformă online gratuită de cinema românesc dedicată iubitorilor şi creatorilor de film românesc.


Din 2018, AW este partener cu Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Teatru şi Televiziune şi cu cinepub.ro, platforma unde filmele româneşti se văd gratuit şi legal de oriunde din lume.
Ediţia 2018 este finanţată de Centrul Naţional al Cinematografiei CNC, UCIN (Uniunea Cineaştilor din România) şi DACIN SARA şi suţinută de NouMax şi Primăria Baru, judeţul Hunedoara.
Traversăm Ţara Haţegului în lung şi în lat după idei şi oameni extraordinari cu maşini oferite de partenerul nostru pentru excelenţă Mercedes-Benz. Ne răcorim si ne bucurăm de-o poveste bine spusă cu partenerii noştri Aqua Carpatica şi Domeniile Sâmbureşti.
Duc vestea mai departe de filme bune ce va să vină partenerii noştri media cinemagia.ro şi liternet.ro.


Despre Aristoteles Workshop
Aristoteles Workshop (AW) a fost creat în 2006 de către producătorii Dan Nuţu şi Cristina Hoffman, cu sprijinul televiziunii franco-germane Arte pentru a susţine o nouă generaţie de cineaşti de film documentar, cu o experienţă anterioară în film sau producţia video. Experţi recunoscuţi din domeniul filmului documentar oferă pregătire profesională participanţilor. Programul se adresează tinerilor cineaşti cu talent şi pasiune, opinii proprii, dorinţa de a propune şi susţine, angajament şi capacitate de lucru în echipă.
AW este producătorul a zeci de documentare care au primit aprecierea publicului şi a juriilor internaţionale, fiind finaliste în selecţia oficială sau câştigătoare ale unor festivaluri de marcă precum Cannes Film Festival - Quinzaine des Realisateurs, DoK Leipzig, IDFA Amsterdam, sau Locarno International Film Festival.

Despre Programul de master Documentary Filmmaking, Universitatea Babeş Bolyai din Cluj-Napoca
Facultatea de Teatru şi Televiziune a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca este o instituţie multidisciplinară şi multiculturală, care oferă un spectru larg de specializări. Începând din 2004, alături de domeniul Teatru s-a lansat noul domeniu Cinematografie şi Media, cu predare în limbile română, maghiară şi engleză. Departamentul Cinematografie şi Media oferă specializări în regie de fim, imagine de film şi televiziune, multimedia sunet-montaj, comunicare audiovizuală şi filmologie.
Programul de master Documentary Filmmaking (în limba engleză) este prima iniţiativă academică din România de specializare în producţia de film de non-ficţiune. Programul se adresează absolvenţilor care au o licenţă în Cinematografie, Fotografie, Media, Filmologie, Artele spectacolului (regie), precum şi absolvenţilor din alte domenii. Programul de master abordează în detaliu toate etapele de producție ale filmului documentar, adresându-se cu precădere absolvenților și specialiștilor în cinematografie, televiziune sau media, dar şi absolvenţilor cu studii din alte domenii, care doresc să se specializeze în domeniul filmului documentar. Obiectivul principal al programului este realizarea de către fiecare student a unui film documentar de lungmetraj care va reprezenta lucrarea lor de disertație. De asemenea, studenții vor urma o serie de cursuri teoretice și practice care vor contribui la înțelegerea celor mai importante curente și dezvoltări din domeniul filmului documentar în contextul noilor platforme media și vor dezvolta abilități de exprimare artistică cinematografică în contexte profesionale. Folosind tehnici moderne de predare - blended learning, întâlniri modulare, workshopuri şi tabere de creaţie - programul este organizat astfel încât studenţii să îşi poată desfăşura în continuare activitatea profesională.
Participarea şi interacţiunea cu profesionişti din industrie la festivalurile de film documentar de referinţă din România - Astra Film Sibiu, Docuart Bucureşti sau Pelicam Tulcea - fac parte integrantă din programul de pregătire al masteratului. Alături de profesorii de specialitate titulari din Universitatea Babeş Bolyai, în fiecare an studenţii interacţionează cu profesori invitaţi şi cu alţi profesionişti din România şi străinatate, recunoscuţi pe plan mondial. Printre partenerii de până acum se numără Peter Gothshalk - commissioning editor la Arte France / Germany, dr. Arnau Gifreu - Universitatea din Girona, prof. dr. Robert Wierzbicki - Universitatea Mittweida, Germania, dr. Rebeka Jorgensen - Fulbright Scholar, profesor, regizor şi producător de film.

Despre Cinepub
Cinepub este o platformă de distribuţie online, în regim legal FVOD, a operelor cineaştilor independenţi sau ale celor care fac parte din patrimoniul naţional şi/sau internaţional, fondată în 2015 de cineastul Lucian Georgescu.
Este un model unic în Europa Centrală şi de Est de open data în domeniul cultural, o arhivă vie de film românesc, una dintre cele mai ample în online la nivel mondial, accesibilă 24/24, în regim gratuit, în live streaming şi cu o premieră săptămânală, joi seara.

Ne puteţi urmari pe Facebook aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus