septembrie 2018
Noaptea Albă a Filmului Românesc, 2018
Unul dintre cele mai populare evenimente dedicate cinema-ului românesc a ajuns la cea de-a 9-a ediţie. Noaptea Albă a Filmului Românesc cuprinde Bucureştiul pe 21 septembrie 2018 şi aduce pe marile ecrane din numeroase locaţii ale oraşului cele mai bune filme ale ultimului an, dar şi producţii care au făcut istorie în cinematografie.

Programul le promite cinefililor un mix incitant de filme în premieră, filme încă nelansate în cinema, filme premiate în festivaluri internaţionale şi sesiuni de dialog cu o parte din realizatorii acestor producţii - toate într-o singură noapte. Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Eforie, Cinemateca Union, Rezidenţa BRD Scena 9, Grădina cu Filme, Unteatru, J'ai Bistrot şi Deschis Gastrobar sunt câteva dintre locaţiile în care vor avea loc proiecţii până târziu în noapte. Lista lor completă va fi anunţată curând.

Pe 21 septembrie 2018 va avea loc lansarea oficială în cinema a celui mai nou film semnat de Paul Negoescu, câştigător la TIFF al Premiului Zilelor Filmului Românesc pentru debut în 2013 (O lună în Thailanda). Povestea unui pierde-vară, o comedie dulce-amară despre situaţiile dificile în care ne aruncă uneori dragostea, filmată chiar pe străzile Bucureştiului, cu Alexandru Papadopol în rolul principal, va cuceri spectatorii la Noaptea Albă a Filmului Românesc.


O altă premieră pe care noua ediţie o promite Bucureştiului este şi Dragoste 1. Câine, regizat de Florin Şerban, cu Cosmina Stratan şi Valeriu Andriuţă în rolurile principale. Filmul care deschide Trilogia Dragostei spune povestea unui pădurar singuratic, a cărui existenţă este dată peste cap de o femeie pe care o găseşte în pădure.


Printre cele mai aşteptate surprize ale ediţiei este şi proiecţia Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari, propunerea României pentru nominalizările la categoria Cel mai bun film străin la Premiile Oscar 2019. Spectatorii au astfel şansa de a vedea, înaintea lansării în cinema, cel mai nou film al regizorului Radu Jude, laureat cu Marele Premiu la Festivalul de Film de la Karlovy Vary. Filmul are în centrul acţiunii realizarea unei reconstituiri istorice a luptei de la Odessa din cel de-al Doilea Război Mondial pentru un spectacol de stradă şi a fost îndelung elogiat de presa internaţională de specialitate, fiind considerat "un atac caustic şi foarte actual" (Variety).


Tot înaintea lansării în cinema, spectatorii pot urmări debutul în regie al actorului Vlad Zamfirescu, Secretul fericirii, o comedie cinică plină de răsturnări de situaţie care vor ţine publicul cu sufletul la gură.


De un debut foarte bun a avut parte în 2018 şi Andrei Creţulescu cu Charleston, un cocktail pop condimentat cu umor negru şi melodramă, care s-a bucurat de o premieră mondială în competiţia oficială de la Locarno 2017.

Dintre cele mai iubite producţii româneşti ale anului 2018, cinefilii vor avea bucuria să decopere în program şi Pororoca (r. Constantin Popescu), favoritul criticilor la festivalul de la San Sebastian unde a primit Premiul pentru cel mai bun actor (Bogdan Dumitrache). Drama lui Tudor şi a Cristinei, a căror fiică este dată dispărută, a fost recompensată şi la ediţia 2018 a TIFF cu Premiului Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea Lungmetraj.

Foarte popular în 2018 a fost şi debutul regizoarei şi actriţei de origine sârbă Ivana Mladenovic, Soldaţii. Poveste din Ferentari (Menţiunea Specială a Juriului Premios Sebastiane), care îl are protagonist pe Adrian Schiop în dublă calitate - de actor şi scriitor al romanului de la baza ecranizării.

Mii de spectatori au vizionat aproape 40 de filme anul trecut la Noaptea Albă a Filmului Românesc, evenimentul fiind deja un reper în promovarea cinematografiei autohtone.

Mai multe detalii pe pagina oficială de Facebook: www.facebook.com/NoapteaAlba.

Noaptea Albă a Filmului Românesc este un eveniment organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus