septembrie 2018
Les Films de Cannes à Bucarest, 2018
Filmele câştigătoare ale Caméra d'Or - cel mai bun film de debut din toate secţiunile - şi Un Certain Regard vor fi proiectate şi în 2018 în premieră la Les Films de Cannes à Bucarest. Proiecţiile din ediţia a 9-a a festivalului (19 - 28 octombrie 2018) vor avea loc la Cinema PRO, Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Union şi Cinema Muzeul Ţăranului.

Girl, de belgianul Lukas Dhont, câştigătorul Caméra d'Or - premiul pe care l-a câştigat şi Corneliu Porumboiu în 2006, cu debutul A fost sau n-a fost? - a primit totodată şi premiul pentru cel mai bun actor şi premiul FIPRESCI pentru cel mai bun film din secţiunea Un Certain Regard.
Filmul spune povestea Larei care visează să devină balerină profesionistă. "Girl arată fabulos, nu se teme să pună pe masă o serie de subiecte dificile şi are în centru interpretarea spectaculoasă a tânărului actor şi dansator Victor Polsner." a scris Hollywood Reporter imediat după premiera mondială. Victor Polster, actorul din rolul principal, avea doar 15 ani la momentul filmării şi a fost ales la finalul unui casting de jumătate de an, din peste 500 de candidaţi. Girl este propunerea Belgiei pentru premiile Oscar.


Border, de Ali Abbasi, câştigătorul premiului Un Certain Regard, o are în prim plan pe Tina, un ofiţer vamal, apreciată de colegi pentru nasul ei fin cu care poate mirosi sentimentele de vinovăţie sau ruşine la oameni. Un film despre care Variety scria: "Un melanj captivant de film romantic, noir nordic, realism social şi horror fantastic, care sfidează şi răstoarnă convenţiile genului". Regizorul iraniano-danez Ali Abbasi este la al doilea lungmetraj (după Shelley, 2016, în premieră mondială la Berlin, cu Cosmina Stratan în rol principal) şi pentru prima oară la Cannes. La rândul lui, Border este propunerea Suediei la premiile Oscar.


Anul acesta s-au împlinit 50 de ani de când Jean-Luc Godard, susţinut de François Truffaut şi de alţi mari cineaşti din noul val francez, a condus revolta care a întrerupt festivalul de la Cannes din 1968. Datorită acestui eveniment, în 1969 s-a născut secţiunea independentă Quinzaine des realisateurs, unde aveau să fie prezentate filme curajoase, alese fără vreun fel de constrângere ideologică. "În fiecare mare cineast se ascunde un anarhist", a spus Jean-Luc Godard la conferinţa de presă de la Cannes din 2018. Regizorului i-a fost acordat un Palme d'Or Special pentru cel mai recent film al său, Le livre d'image. Filmul "reia multe dintre temele abordate anterior de regizor, dar o face cu o neaşteptată urgenţă şi o viscerală stranietate. Este un film-eseu în limbajul corporal al unui horror." consemna The Guardian.


Capharnaüm, realizat de actriţa şi regizoarea libaneză Nadine Labaki, a fost distins cu Premiul Juriului în Competiţia oficială. Labaki a debutat la Cannes, în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs, cu filmul Caramel (2007) şi a continuat în secţiunea Un Certain Regard cu Where do we go now? (2011).
Filmul spune povestea unui băieţel care decide să-şi dea în judecată părinţii pentru că l-au adus pe lume. În perioada de pregătire, regizoarea a intervievat copii din medii defavorizate iar subiectul s-a născut din răspunsurile lor. "Eşti fericit că te-ai născut?", îi întreba ea. "99% din ei răspundeau - Ştii ceva, chiar nu sunt! Nu eu am cerut să mă nasc.", aflăm din The Hollywood Reporter. Capharnaüm a fost filmat în Beirut, timp de şase luni, iar regizoarea a folosit cu precădere actori neprofesionişti. După premiera de la Cannes s-a aplaudat timp de 15 minute în picioare. Capharnaüm este propunerea Libanului la premiile Oscar.


În Donbass, recompensat cu premiul pentru regie în Un Certain Regard, regizorul Serghei Lozniţa vorbeşte despre această regiune din estul Ucrainei unde au avut loc conflicte între naţionalişti ucraineni şi susţinători ai Republicii Populare Doneţk, un proto-stat susţinut de Rusia. În 13 capitole, autorul face portretul unei societăţi afectate de ani întregi de manipulări şi propagandă. Donbass este al patrulea film cu care regizorul ucrainean ajunge la Cannes. Filmul său precedent, O creatură delicată (2017), poate fi văzut acum în cinematografele româneşti.


Capharnaüm şi Le livre d'image sunt distribuite în România de Independenţa Film.

Vă invităm să rămâneţi la curent cu cele mai noi ştiri despre ediţia 2018 a Les Films de Cannes à Bucarest, urmărind site-ul filmedefestival.ro şi pagina oficială de Facebook. Biletele vor fi disponibile în curând pe Eventbook.ro.

Les Films de Cannes à Bucarest este un proiect cultural finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei, realizat cu sprijinul SACD / Société des Auteurs et Compositeurs Dramatiques şi Reprezentanţa Comisiei Europene în România.
Omagiul Lucian Pintilie este organizat în parteneriat de către Les Films de Cannes à Bucarest şi Festivalul Naţional de Teatru, în colaborare cu Filmex România şi Centrul Naţional al Cinematografiei, cu sprijinul Fundaţiei 9.
Ediţia a noua a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociaţia Cinemascop şi Voodoo Films şi realizată în parteneriat cu Ambasada Franţei şi Institutul Francez din Bucureşti.

Detalii: www.filmedefestival.ro.
Ne puteţi urmări pe Facebook: Les Films de Cannes a Bucarest.

Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest este prezentat de Orange România, partener de tradiţie al evenimentului.
Maşina oficială a festivalului: Renault
Cu sprijinul: Catena, Groupama Asigurări, Silva, Apa Nova
Parteneri: Air France, KLM, Institutul Cultural Român, Ambasada Mexicului în România, Hotel Mercure, Hotel Cişmigiu, UPS, Defi, SERVE.
Recomandat de: Radio Guerrilla
Parteneri media: TVR, Radio România Cultural, Zile şi Nopţi, Adevărul, Dilema Veche, OK! Magazine, Elle, Glamour, Observator Cultural, Agerpres, News.ro, AListMagazine, Scena9, Senso TV, Tonica, Ziare.com, Business24, Cinemap, The Institute, DoR, Liternet.ro, Cinemagia, Movienews, Ziarul Metropolis, AaRC, Igloo, Banchiza Urbană, Cinefan, Cineghid, FilmSi, Sub25, FilmMenu. Parteneri de comunicare: PiArt Vision. Parteneri de monitorizare: MediaTRUST

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus