octombrie 2018
Păcală nu-i. Noi realităţi teatrale pentru copii şi adolescenţi (4 octombrie - 3 noiembrie 2018, la Bucureşti şi Timişoara) este un proiect de teatru educaţional care aduce în centrul atenţiei noua dramaturgie pentru copii şi tineri şi educaţia prin mijloacele artelor performative. Prin titlul Păcală nu-i, proiectul nu urmăreşte deconstruirea personajului Păcală, ci vrea să sugereze spargerea unor canoane în teatrul pentru publicul tânăr din România şi necesitatea inovării repertoriale. Proiectul este structurat în două module.

Primul modul conţine traducerea din limba germană şi prezentarea sub forma unor spectacole lectură a trei noi piese de teatru pentru copii şi adolescenţi la Centrul de Teatru Educaţional Replika din Bucureşti (Rezervări de locuri se pot face la: [email protected] / 0732 101 860 / 0787 714 551).

Cele trei texte, Dolofana stea căzătoare de Julia Penner şi Andreas Wrosch, Cap sau pajură de Katja Hensel şi Birds de Juliane Kann, traduse de Ciprian Marinescu şi regizate de Radu Apostol, Sânziana Stoican şi Bobi Pricop, au în centru teme şi subiecte incomode, care problematizează fragilitatea unor experienţe de viaţă de multe ori insuficient conştientizate de adulţi: maturizarea emoţională, descoperirea sexualităţii, relaţiile tensionate cu cei apropiaţi, înţelegerea şi acceptarea morţii, desprinderea de părinţi, izolarea şi nevoia acută de spaţii intime, revolta împotriva unor norme şi comportamente impuse. Textele vor fi publicate parţial în numărul din octombrie 2018 al revistei Scena.ro.

În cadrul celui de-al doilea modul, în două oraşe din România, Bucureşti şi Timişoara, vor fi organizate workshop-uri cu elevi de şcoală, pe o perioadă de câte o săptămână. Artiştii selectaţi provin din discipline artistice diferite (teatru / active art şi dans contemporan) şi vor elabora pentru fiecare oraş în parte (Bogdan Georgescu / Bucureşti, Kareth Schaffer / Timişoara), un concept artistic împreună cu set designer-ul Dan Lancea.

Program Păcală nu-i. Noi realităţi teatrale pentru copii şi adolescenţi
4 octombrie - 3 noiembrie 2018
Bucureşti, Timişoara

BUCUREŞTI
4 octombrie 2018, ora 19, Centrul de Teatru Educaţional Replika
spectacol-lectură Dolofana stea căzătoare de Julia Penner şi Andreas Wrosch, traducerea Ciprian Marinescu, regia Radu Apostol; piesă recomandată copiilor în vârstă de peste 6 ani

5 octombrie 2018, ora 19, Centrul de Teatru Educaţional Replika
spectacol-lectură Cap sau pajură de Katja Hensel, traducerea Ciprian Marinescu, regia Sânziana Stoican; piesă recomandată tinerilor în vârstă de peste 14 ani

6 octombrie 2018, ora 19, Centrul de Teatru Educaţional Replika
spectacol-lectură Birds de Juliane Kann, traducerea Ciprian Marinescu, regia Bobi Pricop; piesă recomandată tinerilor în vârstă de peste 15 ani

14 octombrie 2018, ora 14, Sala Studio ArCuB Bucureşti (în cadrul Platformei Internaţionale de Teatru Bucureşti 2018)
prezentare workshop anti-eroi/ne de Bogdan Georgescu şi trupa de teatru PlayHood a Clubului de Educaƫie Alternativă, set-design Dan Lancea

TIMIŞOARA

3 noiembrie 2018, ora 14, Sala "Adam Müller Guttenbrunn", Timişoara
prezentare workshop I WANT TO SUCK YOUR BLOOD (and other dances) de Kareth Schaffer, set-design Dan Lancea

Sinopsisuri piese

Stelele căzătoare există ca să îţi pui dorinţe - toată lumea ştie asta, mai ales autorii piesei de teatru Dolofana stea căzătoare, Julia Penner şi Andreas Wrosch. Prin urmare, Rudy, în vârstă de opt ani, şi cel mai bun prieten al său, un animal de pluş numit Hamster, asteaptă într-o poiană apariţia stelelor strălucitoare pe cerul nopţii. Rudy nu vrea nimic mai mult decât ca mama lui care murise să se întoarcă acasă. Dintr-o dată, o stea căzătoare se izbeşte cu viteză de pământ chiar lângă Rudy şi Hamster. Este Schnuppy, micuţa stea dolofană. Încercarea lui Schnuppy de a lumina pe cerul nopţii a eşuat, deoarece unghiul dintre pista de decolare şi cea de sosire era prea mic. Echipat cu uscător de păr, Rudy şi Hamster încearcă acum să-l facă pe Schnuppy să lumineze. O piesă despre prietenie, rămas bun, curaj, shake-uri de lapte din Calea Lactee şi unghiul perfect de cădere a stelelor.

În centrul piesei Cap sau pajură de Katja Hensel se află Christopher, un tânăr care s-a aflat timp de câteva săptămâni într-un centru de detenţie pentru tineri - şi nu în vacanţă la Marea Nordului, aşa cum vrea să-i mintă pe colegii săi. Bătuse brutal un băiat. Dar acum vrea să facă lucrurile corect, să devină un om bun. Se străduieşte din răsputeri şi chiar renunţă la fostul său anturaj. Să trăim cu toţii în pace, fără prejudecăţi şi violenţă devine noul său slogan. Însă trecutul îl ajunge din urmă. Iniţial ignoră atacurile vechilor săi prieteni şi colegi de clasă, vrea să rămână puternic. Nu însă şi alter ego-ul său. Personaj în piesă, acesta comentează, provoacă, sabotează. Între cele două părţi ale aceleiaşi persoane se naşte o luptă dură, greu de dus: cap sau pajură? Viitorul poate deveni bun sau rău în orice moment.

În Birds de Juliane Kann, personajul principal este Jannis, fiu de doctor. Mama, neglijată de tată, e alcoolică. Încercările ei diletante de a se omorî nu mai trezesc în fiul ei nici o compasiune, doar furie nedisimulată şi agresiune. Din momentul în care părinţii lui Jana anunţă că se despart, fratele ei mai mic, Mo, se retrage într-un cort construit în camera lui. Jana se simte responsabilă faţă de el şi, de obicei, comunică cu băieţelul aflat de cealaltă parte a pânzei aproape numai prin semne. Prietenul ei, Boris, nu îndrăzneşte să-i arate Janei afecţiune, el care din cauza unei proteze la picior se numeşte singur "infirm". În opinia lui Boris, Jannis şi Jana sunt, conform ierarhiei din şcoală, animalele alfa şi sunt, astfel, destinaţi unul altuia. Dar Jana nici nu vrea să audă: Jannis e doar un ticălos care flirtează cu toate tipele disponibile. Cu toate astea, cei doi se simt aproape irezistibil atraşi unul faţă de celălalt, fiindcă ambii au probleme în familie. Când cea mai bună prietenă a Mariei anunţă că dă o petrecere în casa părinţilor plecaţi de-acasă, întâlnirea dintre Jannis şi Jana este fatidică şi conduce direct la dezastru.

Păcală nu-i. Noi realităţi teatrale pentru copii şi adolescenţi este un proiect organizat de Asociaţia Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului şi Centrul de Teatru Educaţional Replika, cu sprijinul Goethe-Institut, al Platformei Internaţionale de Teatru Bucureşti, al Centrului Cultural German din Timişoara, al Primăriei Municipiului Bucureşti prin ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti.
Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus