octombrie 2018
Festivalul de film documentar Astra Film Festival, 2018
Cea de-a zecea ediţie a Astra Film Junior, festival independent de cinema şi totodată program educaţional destinat elevilor şi liceenilor care vor forma viitoarea generaţie de autori de film din România, va avea loc în perioada 15-21 octombrie 2018, la Sibiu.

Au fost puse în vânzare biletele pentru acest eveniment, care se va desfăşura în paralel cu Astra Film Festival 2018. Dat fiind că ediţia din 2017 a înregistrat un nescontat succes de public (25.000 de participanţi, provenind de la multe instituţii de învăţământ din judeţul Sibiu), festivalul a devenit, astfel, cea mai mare manifestare de profil din România, din punctul de vedere al audienţei atinse.

Impactul manifestării în rândul publicului foarte tânăr demonstrează efectul profund pe care îl poate avea educaţia prin cinema asupra tinerei generaţii. Filmul documentar cultivă valori precum toleranţa, deschiderea către nou, curajul de a întreprinde ceva pe cont propriu şi de aborda necunoscutul, abilităţi precum gândirea critică şi capacitatea investigativă. Ca program educaţional, Astra Film Junior şi-a demonstrat deja capacitatea de a inspira viitoarele generaţii de creatori de film şi de a contribui la formarea morală şi intelectuală a copiilor într-un spirit modern şi tolerant, apropiat direcţiilor curente din şcoala occidentală.

De asemenea, Astra Film Junior 2018 va readuce în Sibiu manifestări devenite deja o tradiţie a festivalului, precum Atelierul Primul Meu Film, program de iniţiere în producţia de cinema destinat elevilor de liceu, care se va finaliza cu o proiecţie de gală a documentarelor realizate de tinerii cineaşti, dar şi proiecţii de pelicule de nonficţiune organizate pe grupe de vârstă, de la 6 la 15+ ani.

Câteva dintre filmele care se vor proiecta în acest an sunt:

Insula lui Anni spune povestea unei fetiţe de 10 ani de pe insula estoniană Kihnu, ce poartă fuste a căror culoare arată dacă este tristă sau fericită, conform unei vechi tradiţii a comunităţii. Anni ne prezintă familia ei, comunitatea şi modul lor de viaţă, precum şi evoluţia vieţii din Kihnu şi cum reuşeşte să împace vechiul cu noul, tradiţia cu influenţele lumii moderne.

Între crocodili şi paradis ne duce pe o insulă cu câteva sute de locuitori din Kenya, unde doi fraţi, Zakayo şi Timmy, au nevoie de barcă pentru a se deplasa la şcoală şi pentru a pescui, ca să asigure hrana familiei. Fraţii trăiesc tot timpul în pericol, deoarece apele din jurul insulei sunt pline de crocodili şi hipopotami, dar asta nu îi opreşte să pornească în fiecare zi spre noi aventuri.

Nat, aventurierul de 11 ani din Noua Zeelandă, este un sportiv veritabil şi a lăsat jocurile pe consolă pentru activităţile în aer liber: singur sau alături de familie, explorează mereu locuri din natură, filmează, montează şi publică filmuleţele aventurilor sale pe internet.

Un punct special de atracţie vor fi, ca şi în anii trecuţi, vizionările de producţii VR (Virtual Reality) şi proiecţiile 360, ce vor avea loc în domul amplasat în Piaţa Mare. În interiorul acestuia, copiii (dar şi adulţii) vor putea urmări o serie de documentare fascinante despre natură, explorarea spaţiului, dans, biologia corpului uman, gravitaţie sau cultura mayaşă.

Îi aşteptăm pe toţi, copii mici sau mari, mici genii precoce şi adulţi cu suflet de copil, la Astra Film Junior 2018!

Detalii despre bilete sunt aici: http://www.astrafilm.ro/afj/junior-tickets/

Astra Film Festival 2018 este organizat de Astra Film, CNM Astra şi Fundaţia Astra Film, cu sprijinul Consiliului Judeţean Sibiu, al Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale şi al Centrului Naţional al Cinematografiei. Evenimentul este cofinanţat de Consiliul Local Sibiu, prin Primăria Municipiului Sibiu, şi de Uniunea Europeană, prin Programul Europa Creativă.
Astra Film Festival se află sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus