decembrie 2005
Joyeux Noel
La patru ani de la succesul primului său lung-metraj, Une Hirondelle a fait le Printemps (film care a adus peste 2.300.000 de spectatori în sălile de cinema din Franţa, în 2001 şi a primit două nominalizări la celebrele Premii César), regizorul francez Christian Carion a reunit pentru Joyeux Noël o distribuţie formată din actori scoţieni, germani şi francezi, care joacă personaje ce vorbesc fiecare pe ecran în propria lor limbă: locotenentul francez Audebert (Guillaume Canet), Nikolaus Sprink, prodigios tenor la Opera din Berlin (Benno Fürmann) şi soprana daneză Anna Sörensen, personificată de Diane Kruger (frumoasa Elena din Troy), preotul scoţian Palmer (Gary Lewis - Gangs of New York, Billy Elliot), Horstmayer (interpretat de Daniel Bruhl, din Good bye, Lenin! ) şi Ponchel (Danny Boon).



"Povestirile despre război pot fi adesea bizare, iar Primul Război Mondial pare să le ascundă pe cele mai neobişnuite", scrie "Hollywood Reporter". "Scenariul lui Carion schiţează uşor personajele iniţiale, pentru ca în curând ele să devină pe deplin conturate. Există în Joyeux Noël scene de mare curaj, scene de o decenţă extraordinar de simplă, sau de un umor foarte bun".

"A fost un act extraordinar de generozitate şi smerenie umană", continuă aceeaşi publicaţie. "Mai târziu toţi aveau să plătească, întrucât superiorii lor au privit faptul ca pe o înfrăţire cu duşmanul". "În ochii mei, ei nu sunt nici laşi, nici eroi", spune Christian Carion. "Sunt, pur şi simplu, oameni care au înfăptuit ceva uimitor de uman".

Aproape întreaga echipă care a realizat Joyeux Noël a fost prezentă la Cannes la proiecţia oficială a filmului în afara competiţiei şi la conferinţa de presă. Printre cei prezenţi s-au numărat regizorul Christian Carion, actorii Guillaume Canet, Diane Krüger, Danny Boon, Benno Fürmann, Daniel Brühl, Lucas Belvaux şi Gary Lewis, producătorul Christophe Rossignon şi compozitorul Philippe Rombi.



Filmările, care au durat 13 săptămâni, au demarat la sfârşitul lui august 2004 în Studiourile MediaPro. "Iniţial găsisem ca locaţie de filmare un câmp militar în estul Franţei, însă nu ni s-a permis să filmăm acolo", povesteşte regizorul într-un interviu acordat publicaţiei franceze "Cinema", care consideră filmul "un proiect ambiţios". "Motivul oficial: securitatea. Acest fapt însă m-a făcut să înţeleg că armata franceză nu voia să susţină un film ce evocă fraternizarea, prin urmare, acte de rebeliune şi de laşitate. Lamentabil! Suntem în plină construcţie europeană. A Europei oamenilor!"

Carion aflase despre noaptea aceea din Ajunul Crăciunului 1914 în urmă cu zece ani. "Am ştiut că încărcătura sa umană ar putea impresiona şi publicul din afara Europei. (...) Nu a fost uşor să demarăm proiectul, pentru că Primul Război Mondial părea să nu prezinte prea mult interes pentru piaţa de cinema." Acum, însă, avem în faţă un film care a fost prezentat în premieră la Cannes şi care va reprezenta Franţa la Premiile Oscar, fiind considerat un film fundamental european.

"A fost nevoie de mult timp pentru a realiza finanţarea acestui film", precizează producătorul francez Christophe Rossignon - de la Nord-Ouest Production - care în 1996 a primit César-ul pentru cel mai bun producător, "însă am demonstrat că încă este posibil să strângi sume importante de bani pentru un film european independent de calitate." Pelicula beneficiază de un buget de aproximativ 20 de milioane de euro.

"Manualele de istorie nu spun nimic despre această întâmplare", spune actorul Guillaume Canet. "Pe de altă parte, în momentul în care iei prânzul cu un regizor care are lacrimi în ochi atunci când îţi vorbeşte despre filmul pe care vrea să îl realizeze, singurul lucru pe care îl poţi face este să mergi mai departe împreună cu el.(...) Aş fi vrut să pot călători în timp, să fiu eu însumi în tranşee, şi să trăiesc emoţiile pe care soldaţii acelor momente cu siguranţă le-au trăit", adaugă actorul.



"Am crescut cu ideea că ţara mea a comis orori în timpul războiului", povesteşte Diane Krüger. "Scenariul acesta însă arăta că germanii au dat, la un moment dat, dovadă de generozitate. Este un element care nu a mai fost abordat până acum într-o poveste despre Primul Război Mondial."

"Pentru mine, a juca acest rol a însemnat un dar atât din punct de vedere artistic, pentru că mi-a dat posibilitatea de a întâlni actori din trei ţări diferite, cât, mai ales, uman", mărturiseşte actorul Danny Boon.

"Scenariul m-a captivat imediat. Povestea este veridică, dacă ţinem cont de ceea ce se întâmplă în lume, şi devine din ce în ce mai adevărată, cu fiecare zi ce trece", spune actorul Gary Lewis, aflat pentru a treia oară pe platourile de filmare de la Buftea, după producţiile BBC Boudica şi Gunpowder: Treason & Plot.

Compania Nord-Ouest Production a produs, din 2001, şapte lung-metraje, apreciate de critică şi selecţionate de prestigoioase festivaluri de film, printre care celebrul Irreversible, cu Monica Bellucci, film care a intrat în competiţia oficială de la Cannes, în 2002 şi a fost printre nominalizaţii Festivalului Sundance, în 2003, precum şi câteva filme ale lui Mathieu Kassovitz.
Regia: Christian Carion Cu: Guillaume Canet, Benno Fürmann, Diane Kruger

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus