octombrie 2018
Les Films de Cannes à Bucarest, 2018
În 2018 Les Films de Cannes à Bucarest organizează ediţii în şapte oraşe. O selecţie din filmele premiate la festivalul de la Cannes şi o parte din invitaţii lor vor călători în Timişoara, Arad, Cluj, Iaşi, Braşov, Oradea şi Suceava.

Ediţiile din ţară vor începe odată cu ediţia bucureşteană a festivalului. Astfel, în primul weekend, 19-21 octombrie 2018, Les Films de Cannes se va petrece concomitent în Bucureşti, Timişoara şi Arad.

Timişoara va găzdui ediţia a treia a festivalului cu proiecţii de vineri până duminică la Aula Magna a Universităţii de Vest. Festivalul este organizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara şi al Universităţii de Vest.

Les Films de Cannes continuă şi la Arad, unde prima ediţie a avut loc în 2017. Anul acesta, filmele de Cannes revin la Cinema Arta, între 19 şi 21 octombrie 2018, proiectul fiind organizat de Asociaţia Cinemascop în parteneriat cu Centrul Municipal de Cultură Arad şi Asociaţia CitiZenit.

Pe finalul festivalului bucureştean, cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca, Les Films de Cannes va călători pentru a treia oară la Cluj, unde filmele vor putea fi văzute la Cinema Victoria, între 26 şi 28 octombrie 2018.

Între 26 şi 28 octombrie 2018, festivalul va poposi la Iaşi, la Cinema Ateneu, unde va avea loc ediţia a treia, organizată de Primăria Municipiului Iaşi şi Ateneul din Iaşi.

Luna noiembrie va începe cu ediţia a doua a Les Films de Cannes à Braşov, care va avea loc la Centrul Cultural Reduta şi la Cinema One. Proiectul este realizat şi în 2018 cu sprijinul Consiliului Judeţean Braşov.

Pentru prima oară, Les films de Cannes ajunge şi la Oradea. Teatrul Regina Maria va fi gazda a două zile de proiecţii, 3-4 noiembrie 2018, iar festivalul se bucură de colaborarea Asociaţiei Pentru Promovarea Turismului din Oradea si Regiune (APTOR) şi a Municipiului Oradea.

Ca în fiecare an, Les Films de Cannes se mută la Suceava în luna noiembrie, la Teatrul Municipal Matei Vişniec. Ediţia a treia va avea loc în weekendul 9-11 noiembrie 2018, fiind realizată de Asociaţia Creativ AS şi Asociaţia Cinemascop, în asociere cu Municipiul Suceava şi Consiliul Local Suceava.

Dintre titlurile de care se vor putea bucura cinefilii din ţară se numără: emoţionantul Shoplifters, câştigătorul Palme d'Or, semnat de japonezul Hirokazu Kore-eda, deja un veteran al festivalului francez, basmul noir Border, de Ali Abassi, câştigătorul marelui premiu din secţiunea Un Certain Regard, Burning, adaptarea după Haruki Murakami semnată de Lee Chang-dong, câştigătorul premiului criticii FIPRESCI, Girl, povestea unei balerine, de Lukas Dhont, câştigătorul Camera d'Or, thrillerul Dogman, de Matteo Garrone, câştigătorul premiului pentru cea mai bună interpretare masculină.

Programele ediţiilor locale şi toate informaţiile legate de acces şi bilete vor fi anunţate în curând pe siteul festivalului - filmedefestival.ro şi pe pagina oficială de Facebook.
Toate filmele vor fi proiectate în versiune originală, cu subtitrare în limba română.

Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest este prezentat de Orange România, partener de tradiţie al evenimentului
Susţinut de: BRD - Groupe Société Générale
Maşina oficială a festivalului: Renault
Cu sprijinul: Catena, Groupama Asigurări, Silva, Apa Nova
Ediţia a noua a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociaţia Cinemascop şi Voodoo Films şi realizată în parteneriat cu Ambasada Franţei şi Institutul Francez din Bucureşti.
Les Films de Cannes à Bucarest este un proiect cultural finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei, realizat cu sprijinul SACD / Société des Auteurs et Compositeurs Dramatiques, Reprezentanţa Comisiei Europene în România şi DACIN SARA.
Parteneri: Air France, KLM, Institutul Cultural Român, Ambasada Mexicului în România, Hotel Mercure, Hotel Cişmigiu, UPS, Defi, SERVE.

Omagiul Lucian Pintilie este organizat în parteneriat de Les Films de Cannes à Bucarest şi Festivalul Naţional de Teatru, în colaborare cu Filmex România şi Centrul Naţional al Cinematografiei, cu sprijinul Fundaţiei 9.

Văzut de: Radio Guerrilla
Parteneri media: TVR, Radio România Cultural, Adevărul, Dilema Veche, OK! Magazine, Zile şi Nopţi, Elle, Glamour, Observator Cultural, Agerpres, News.ro, AListMagazine, Scena9, Senso TV, Tonica, Ziare.com, Business24, Cinemap, The Institute, DoR, Liternet.ro, Cinemagia, Movienews, Ziarul Metropolis, AaRC, Igloo, Banchiza Urbană, Cinefan, Cineghid, FilmSi, Sub25, FilmMenu, RFI. Parteneri de comunicare: PiArt Vision.
Parteneri de monitorizare: MediaTRUST