octombrie 2018
Festivalul de film documentar Astra Film Festival, 2018
O selecţie de 28 de documentare imersive oferă audienţei Festivalului Internaţional Astra Film 2018 o incursiune inedită în viitor. Între 15 şi 21 octombrie 2018, în Domul amplasat în Piaţa Mare din Sibiu, publicul va putea trăi experienţa contactului direct cu viitorul, prin 10 filme de non-ficţiune realizate în realitate virtuală (VR) şi 18 realizate pentru proiecţie 360 de grade (full-dome). Secţiunea specială care le găzduieşte, Viitorul e azi, este dedicată noilor formate de documentar, realizate cu tehnologii inovatoare şi a fost introdusă în programul Astra Film Festival din 2016.


Un total de 10 filme vor fi prezentate în cadrul categoriei realitate virtuală (VR), dintre care 6 titluri sunt din colecţia The Guardian VR, şi anume Arctic 360, un tur-mărturie a consecinţelor comportamentului uman asupra mediului arctic; Limbo / Purgatoriu, o experienţă virtuală a ceea ce înseamnă aşteptarea acordării azilului pentru un refugiat; The Joy of Frogs / Bucuria broaştelor, un documentar-360 despre sezonul împerecherii; The Party / Petrecerea, o ilustrare virtuală a autismului; Sea Prayer / Sea Prayer, animarea în VR a unei poveştii de Khaled Hosseini, inspirată de comemorarea a doi ani de la moartea micului refugiat sirian Alan Kurdi şi First Impressions / Primele impresii, o minunată ilustrare în VR a experienţei şi interacţiunii cu lumea pe care le trăieşte un nou-născut.

Alte 3 producţii reprezintă o selecţie realizată împreună cu Diversion Cinema, creator de programe de realitate virtuală pentru festivaluri de film relevante precum cele de la Cannes, Veneţia, Amsterdam, Dubai: The Real Thing / Viaţă adevărată, Bloodless / Lipsită de viaţă şi Kobold. Acestora li se alătură în programul de VR o prezenţă românească, documentarul observaţional Circus 360 de Dorin Moldoveanu, despre primul circ fără animale din Bucureşti.


Ediţia AFF 2018 propune un program de 18 filme de non-ficţiune realizate pentru proiecţie full-dome, producţii care explorează mistere ale ştiinţei (Faster Than Light / Mai repede decât lumina), ale Universului (Astronaut, Closer to the Stars / Mai aproape de stele, Oceans in Space / Oceane în spaţiu), şi aspecte mai puţin cunoscute despre planeta noastră şi despre umanitate (Dynamic Earth / Pământul dinamic, Our Violent Planet / Planeta noastră violentă, The Mayans' Cosmic Planners / Planificatorii cosmici ai oraşelor mayaşe, Sky on Fire / Cerul în flăcări. Noi modalităţi de a trăi experienţe artistice sunt oferite de lucrări mai abstracte, cum ar fi Stardancers' Waltz / Vals printre stele, Contraluz / Contre-jour, After Cherenkov / După Cherenkov, Liminality / Liminalitate.

Pentru generaţia tânără, programul full-dome al Astra Film Junior, festival care se desfăşoară în cadrul AFF şi se află în 2018 la a 10-a ediţie, cuprinde filme despre Univers (The Secrets of Gravity / Secretele gravitaţiei, We Are Stars / Suntem stele), despre natură (Life of Trees / Viaţa copacilor) şi despre corpul uman (Amigos - Inside the Human Body / Amici - În interiorul corpului uman).


În ultimii ani, din ce în ce mai mulţi cineaşti şi artişti vizuali se îndreaptă către explorarea potenţialului imens oferit de tehnologiile novatoare pentru crearea de poveşti imersive. Spaţiu creat anume pentru explorarea realităţii prin toate modalităţile posibile, Astra Film Festival propune şi la ediţia 2018 un storytelling complet, cu abordări diverse, de la cinematografia de non-ficţiune clasică pâna la experienţa proiecţiilor imersive şi interactive. Astfel, în secţiunea specială AFF Viitorul e azi, publicul are ocazia să experimenteze modul în care revoluţia digitală transformă şi arta documentarului, putând interacţiona cu protagoniştii şi evenimentele din filmele vizionate, fie cu ajutorul dispozitivelor de realitate virtuală (VR), fie în proiecţiile 360 de grade (full-dome). Secţiunea Viitorul e azi se desfăşoară la Domul din Piaţa Mare a Sibiului - pentru format full-dome în Domul mare şi pentru VR în Domul mic.

"Suntem fericiţi să constatăm ca Astra Film Festival a produs în timp o audienţă fidelă şi avizată, formată din iubitori de film capabili nu numai să exploreze şi să înţeleagă realitatea lumii în care trăim, dar şi să îşi asume o imersiune în realitate, să experimenteze trăiri şi emoţii "pe viu", astfel încât să poată participa ulterior la transformarea realităţii, a relaţiilor interumane. Festivalul a atras constant public curios şi creativ, în majoritate tânăr - peste 60% dintre spectatorii noştri au între 18 şi 34 de ani -, iar modul în care am integrat producţiile non-ficţiune realizate cu noile tehnologii continuă să deschidă Festivalul către noi audienţe, inclusiv internaţionale", a declarat Dumitru Budrala, director fondator al Astra Film Festival.

Programul complet al Festivalului Astra Film 2018 poate fi consultat şi descărcat aici.
Biletele pentru Astra Film Festival 2018 sunt disponibile online, pe site-ul www.eventbook.ro, precum şi în reţeaua librăriilor Humanitas din întreaga ţară. Un ghid complet pentru achiziţionarea de bilete şi abonamente, programul casieriilor şi accesul în sălile de proiecţie şi evenimente, este disponibil aici.

Festivalul Internaţional Astra Film Sibiu a fost lansat în 1993 ca un proiect inovator în Europa Centrală şi de Est şi a avut timp de 25 de ani o contribuţie semnificativă la stabilirea unui cadru pentru dezvoltarea cinematografiei documentare în întreaga regiune şi în special în România. Astra Film Festival a atras constant atenţia industriei asupra artei filmului de non-ficţiune, sprijinind dezvoltarea genului şi deschizând noi orizonturi pentru realizatori. Astra Film Festival 2018 este organizat de Astra Film, CNM Astra şi Fundaţia Astra Film, cu sprijinul Consiliul Judeţean Sibiu, al Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale şi al Centrului Naţional al Cinematografiei. Evenimentul este cofinanţat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu şi de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă.
Astra Film Festival se află sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus