octombrie 2018
Les Films de Cannes à Bucarest, 2018
Cel mai renumit regizor iranian, Asghar Farhadi, singurul regizor care a fost laureat cu două premii Oscar pentru cel mai bun film străin, vine la Les Films de Cannes à Bucarest. Ediţia a 9-a a festivalului bucureştean se va deschide cu acelaşi film care a deschis şi festivalul de la Cannes 2018: Everybody Knows, cel mai recent lungmetraj al regizorului, cu Penélope Cruz şi Javier Bardem în rolurile principale.

Cu această ocazie, festivalul îi dedică regizorului o secţiune retrospectivă, care va cuprinde şi filmele About Elly (2009) şi A Separation (2012), primul film al său câştigător de premiu Oscar, la finalul căruia va susţine un masterclass deschis publicului. Masterclassul va avea loc sâmbătă, 20 octombrie 2018, la Cinema Elvire Popesco, de la ora 16.00, iar intrarea este liberă în limita locurilor disponibile - rezervări la eveniment se pot face pe eventbook.ro.


Asghar Farhadi s-a născut în 1972, în Iran, şi în 1998, la terminarea studiilor de teatru şi apoi regie la Teheran, regizase deja şase scurtmetraje şi două seriale, scrisese scenarii şi crease piese radiofonice şi emisiuni TV. În 2003, a debutat în lungmetraj cu Dancing in the Dust, primul dintr-o serie de filme complexe, pline de suspans, care surprind ciocnirile subtile dintre clase sociale şi mentalităţi, în special în societatea iraniană.

Farhadi a fost inclus de revista "Time", pe lista celor mai influenţi 100 de oameni ai lumii la 40 de ani, în 2012, după ce A Separation traversase lumea adunând peste 70 de premii, printre ele, Ursul de Aur la Berlin. Era al cincilea lungmetraj al său, adunase un milion de spectatori numai în Franţa şi confirma - după About Elly, distins cu Ursul de Argint pentru regie - o voce aparte. "În Iran, în acest moment, avem nevoie - mai mult decât de orice altceva - ca publicul să gândească", mărturisea Farhadi pentru The Guardian.

Everybody Knows spune povestea Laurei, care se întoarce împreună cu copiii ei în satul natal, cu prilejul nunţii surorii ei, dar nişte evenimente neaşteptate îi bulversează tot sejurul. Everybody Knows va fi proiectat în cadrul festivalului special cu ocazia vizitei regizorului, filmul va intra în cinematografe în ianuarie 2019, distribuit de Independenţa Film.

A Separation, care va putea fi văzut sâmbătă, 20 octombrie 2018, de la ora 13:30, la Cinema Elvire Popesco, este despre Nader, care angajează o tânără femeie să aibă grijă de tatăl său bolnav, dar habar nu are că noua menajeră nu este doar însărcinată, ci şi lucrează fără permisiunea soţului ei.

About Elly va rula duminică, 21 octombrie 2018, la Cinemateca Union, de la ora 17:00, iar regizorul va fi prezent la începutul filmului pentru o scurtă introducere. În About Elly, un grup de prieteni din studenţie organizează o ieşire de trei zile la Marea Caspică. Sepideh, cea care se ocupă de detaliile organizatorice, a decis să o invite şi pe Elly, sperând că ea nu va rămâne indiferentă la farmecele prietenului ei Ahmad, recent ieşit dintr-o relaţie.


Tot în cadrul festivalului, spectatorii vor putea sta de vorbă cu regizorul coreean Lee Chang-dong, câştigătorul premiului criticii FIPRESCI pentru filmul Burning, sâmbătă, 20 octombrie 2018, la Cinema PRO, după proiecţia filmului care începe la ora 19:15.

Marin Karmitz, un om de cinema complex, care a creat şi a produs deopotrivă, va participa la o discuţie cu publicul. Dialog cu Marin Karmitz va preceda proiecţia specială a filmului Coup pour coup - în regia autorului născut la Bucureşti - duminică, 21 octombrie 2018, de la ora 14.00, la Cinema Elvire Popesco.

Manuel Claro, operatorul cu o carieră impresionantă, celebru pentru colaborările cu Lars Von Trier de la filmele Melancholia sau Nymphomaniac, va fi prezent în cadrul festivalului la proiecţia filmului The Untamed, de Amat Escalante, film proiectat în cadrul Focus Mexic. Aceasta va avea loc vineri, 19 octombrie 2018, la Cinema Union, de la ora 18:30. Operatorul va susţine şi un masterclass organizat de RSC - Romanian Society of Cinematographers, pe 20 octombrie 2018, de la 09:30, la Cinemateca Union - intrarea este liberă.

De asemenea, regizorul francez Gaspar Noe este aşteptat să confirme participarea la festival - după cum a declarat Cristian Mungiu, fondatorul festivalului, la conferinţa de presă.

Toate filmele sunt proiectate în versiune originală, cu subtitrare în limba română. Filmele subtitrate suplimentar şi în alte limbi vor fi indicate ca atare pe site şi în catalogul festivalului.
Biletele şi rezervările, inclusiv cele pentru proiecţiile cu intrare liberă, sunt disponibile online prin Eventbook.ro şi la casele de bilete ale cinematografelor.
Urmăriţi toate informaţiile şi programul festivalului pe site-ul filmedefestival.ro şi pe pagina oficială de Facebook sau pe Instagram.

***
Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest este prezentat de Orange România, partener de tradiţie al evenimentului.
Susţinut de: BRD - Groupe Société Générale
Maşina oficială a festivalului: Renault
Cu sprijinul: Catena, Groupama Asigurări, Silva, Apa Nova

Ediţia a noua a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociaţia Cinemascop şi Voodoo Films şi realizată în parteneriat cu Ambasada Franţei şi Institutul Francez din Bucureşti.
Les Films de Cannes à Bucarest este un proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Centrul Naţional al Cinematografiei, Primăria Municipiului Bucureşti, prin ARCUB, realizat cu sprijinul SACD / Société des Auteurs et Compositeurs Dramatiques, Reprezentanţa Comisiei Europene în România, DACIN SARA, CREDIDAM.

Parteneri: Air France, KLM, Institutul Cultural Român, Ambasada Mexicului în România, Hotel Mercure, Hotel Cişmigiu, UPS, Defi, SERVE, Universitatea Hyperion.

Omagiul Lucian Pintilie este organizat în parteneriat de către Les Films de Cannes à Bucarest şi Festivalul Naţional de Teatru, în colaborare cu Filmex România şi Centrul Naţional al Cinematografiei, cu sprijinul Fundaţiei 9.

Văzut de: Radio Guerrilla, Parteneri media: TVR, Radio România Cultural, Adevărul, Dilema Veche, OK! Magazine, Zile şi Nopţi, Elle, Glamour, Observator Cultural, Agerpres, News.ro, AListMagazine, Scena9, Senso TV, Tonica, Ziare.com, Business24, Cinemap, The Institute, DoR, Liternet.ro, Cinemagia, Movienews, Ziarul Metropolis, AaRC, Igloo, Banchiza Urbană, Cinefan, Cineghid, FilmSi, Sub25, FilmMenu, RFI. Parteneri de comunicare: PiArt Vision. Parteneri de monitorizare: MediaTRUST

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus