octombrie 2018
Festivalul de film documentar Astra Film Festival, 2018
Astra Film Festival a inaugurat ediţia din 2018 cu premiera oficială a celui mai recent film al regizorului Dumitru Budrala, Transalpina - Drumul Regilor. Gala de deschidere a avut loc în Sala Thalia, în prezenţa invitaţilor speciali români şi străini sosiţi la Sibiu, a membrilor juriului, precum şi a unei audienţe care a umplut sala. Înaintea proiecţiei, invitaţi de marcă au marcat momentul aniversar Astra Film Festival 25, subliniind importanţa momentului şi punctând cele mai importante etape din dezvoltarea Festivalului. Gala de deschidere s-a încheiat cu un concert al nominalizaţilor la Grammy, The Tiger Lilies.


"Cred cu tărie că lucrurile importante se petrec în taină şi mai puţin în lumina reflectoarelor", a mărturisit pe scenă Dumitru Budrala, director-fondator Astra Film Festival, în cuvântul său de deschidere. "La 25 de ani de la începuturi, încă mă mir uneori de ceea ce s-a realizat în urma muncii pe care am depus-o împreună cu colegii mei atâţia ani. Bilanţul este greu de făcut, mai ales fiindcă se face prin cuvinte şi cifre seci, în timp ce multe lucruri de suflet rămân nespuse. Mă uit în urmă şi văd 25 de ani de tinereţe fără bătrâneţe, 25 de ani de filme despre realităţi profunde, despre lume şi viaţă - filme care ne-au îmbogăţit viaţa şi ne-au schimbat şi pe noi. După 25 de ani de cinema documentar, cinematografia realităţii arată bine în România. Tot mai mulţi tineri, dar şi regizori consacraţi, încearcă să comunice prin acest limbaj, să spună poveştile din lumea care ne înconjoară, folosindu-se de modelul filmelor care au rulat pe ecranele Astra Film Festival."

"Într-un an de dublă aniversare, Centenar şi 25 de ani de Festival, putem spune că atât România cât şi Astra Film Festival au trecut prin etape, încercări şi greutăţi de tot felul, dar au ajuns la un nivel de la care nu mai este cale de întors. Din punctul nostru de vedere, am demonstrat că la Sibiu nu există politică, ci autorităţi competente şi instituţii profesioniste, care creează, susţin şi dezvoltă evenimente de amploarea şi profunzimea Festivalului Internaţional Astra Film," a declarat Ciprian Ştefan, director general al CNM Astra, principal partener al AFF.

Prezent la Gala de deschidere, Jan Achtereekte, co-fondator şi preşedinte al Fundaţiei NetSib, organizaţie care continuă colaborarea dintre Sibiu şi oraşul Deventer din Olanda începută încă din anii 1990, a subliniat şi el valoarea aniversară a ediţiei: "Suntem mândri să ne aflăm aici. Colaborarea noastră cu Astra Film Festival a fost un rollercoaster emoţional. Am realizat enorm împreună, ne-am inspirat continuu unii pe ceilalţi. Dar cel mai important lucru a fost legătura sufletească stabilită. Astra Film este cu mult mai mult decât un Festival, este un spaţiu care aduce oamenii împreună spre a se cunoaşte mai bine, este locul unde se deschid mereu noi orizonturi." Fundaţia Deventer-Roemenie, cum s-a numit organizaţia până în 2006, a sprijinit Astra Film Festival încă din 1998, fiind unul dintre primii susţinători ai Festivalului, atât pe plan naţional cât şi internaţional.


Prezentă pentru prima dată la Astra Film Festival, Ally Derks, fondator şi director timp de 30 de ani al Festivalului Internaţional de Film Documentar Amsterdam (IDFA), primul festival internaţional dedicat genului, a felicitat AFF la aniversarea a 25 de ani. "Sunt fericită să fac parte din juriul Astra Film Festival 2018, care a aliniat un program impresionant. M-am simţit bine din prima clipă şi îmi pot imagina uşor ospitalitatea cu care v-aţi întâmpinat invitaţii şi publicul de-a lungul anilor. Dar cel mai impresionant este modul în care atrageţi, an de an, zeci de mii de copii la Astra Film, să urmărească documentare şi să deprindă tainele realizării filmelor de non-ficţiune. Este vital pentru menţinerea unui dialog deschis, pentru construirea unor punţi între puncte de vedere - politice şi sociale - opuse."

Programul complet al Festivalului Astra Film 2018 poate fi consultat şi descărcat aici.
Biletele pentru Astra Film Festival 2018 sunt disponibile online, pe site-ul www.eventbook.ro, în reţeaua librăriilor Humanitas din întreaga ţară, precum şi la casieriile AFF.


Festivalul Internaţional Astra Film Sibiu a fost lansat în 1993 ca un proiect inovator în Europa Centrală şi de Est şi a avut timp de 25 de ani o contribuţie semnificativă la stabilirea unui cadru pentru dezvoltarea cinematografiei asupra artei filmului de non-ficţiune, sprijinind dezvoltarea genului şi deschizând noi orizonturi pentru realizatori. Astra Film Festival 2018 este organizat de Astra Film, CNM Astra şi Fundaţia Astra Film, cu sprijinul Consiliul Judeţean Sibiu, al Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale şi al Centrului Naţional al Cinematografiei. Evenimentul este cofinanţat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu şi de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă.
Astra Film Festival se află sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus