octombrie 2018
Festivalul DIPLOMA, un proiect iniţiat de The Institute şi inspirat de UniCredit Bank, a înregistrat peste 13 000 de participanţi la ediţia de anul acesta, care a avut loc în perioada 5-14 octombrie 2018, la Casa Dacia, The Institute PopUpSpace - Bulevardul Dacia nr. 12, în Cartierul Creativ.

Evenimentul care a prezentat publicului larg creaţiile artiştilor din promoţia 2018 a inclus expoziţia centrală dedicată Arhitecturii, Artelor vizuale şi Designului, dar şi evenimente conexe precum conferinţele DIPLOMA Talks: Antreprenoriat creativ şi Artele vizuale, audiţia de teatru, muzicalul Lumile lui Pan, la care s-au adăugat o serie de petreceri organizate în grădina Casei Dacia.

Expoziţia a reunit 126 de lucrări ale tinerilor artişti absolvenţi ai facultăţilor creativ-vocaţionale din toată ţara. Acestea au fost selectate de către un board creativ, care a reunit în acest an peste 40 de seniori în domenii creative: arhitecţi, designeri, galerişti, manageri culturali, urbanişti, fotografi, stilişti, redactori, antreprenori, graficieni, profesionişti activi şi dedicaţi domeniului în care activează.

Absolvenţii Facultăţii de Interpretare Muzicală din cadrul Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti au invitat atât iubitorii de teatru, cât şi iubitorii de muzică la unteatru, unde au pus în scenă, în premieră, muzicalul Lumile lui Pan (regie şi text Carmen Dominte).

21 de tineri actori au urcat pe scena Apollo111 Teatrul, unde au susţinut câte un moment pe o temă la alegere în faţa publicului şi a juriului format din regizori, directori de casting şi producători, precum Andreea Păduraru, Andrei Cohn, Hypno, Radu Muntean, Ada Solomon, Catinca Marinescu, Andrei şi Andreea Grosu, Domnica Cîrciumaru, Viorica Capdefier şi Silvia Popescu. Juriul a acordat titlul "best fresh actor" lui Vlad Galer, pentru Partea plină a paharului, adaptare din LSD Theatre Show de Christopher Durang şi Hoţii de Friedrich Schiller.

DIPLOMA Talks, un nou format al festivalului, a adus în faţa participanţilor poveştile de succes ale antreprenorilor şi creativilor cu experienţă. Prima conferinţă a fost dedicată Antreprenoriatului creativ şi a fost susţinută de Andreea Bădală (fondator şi designer Murmur), Dragoş Motica (Creative Director şi designer UBIKUBI), Nicoleta Radu (tipograf, fondator Fabrik), Bogdan Costea, Andrei Morariu (owneri Optimef) şi Mirela Bucovicean (owner Molecule F). Conferinţa dedicată Artelor vizuale i-a avut ca invitaţi pe Suzana Vasilescu (istoric de artă şi manager cultural), Ioana Ciocan (director Art Safari), Andrei Breahnă (manager Eastwards Prospectus), Eugen Rădescu (Managing Director Bucharest Bienale) şi Matei Câlţia (manager Galeria Posibilă).

Pe tot parcursul festivalului, grădina amplă a Casei Dacia a funcţionat ca un spaţiu dedicat socializării şi petrecerilor, cu DJ set-uri pregătite de Ioana Ciolacu, Eugen Rădescu şi Corvin Cristian, membri ai boardului creativ DIPLOMA 2018, dar şi de Institute, The DJs.

La acestea s-a adăugat petrecerea de final, organizată la Palatul Universul, care a celebrat alături de TASTEmakers, NotsoCommonDJ, Iordache si Institute, The DJs următoarea generaţie de artişti şi creativi din toată ţara.

"DIPLOMA a devenit un reper important în traseul profesional al tinerelor generaţii de artişti, o platformă care le oferă acestora oportunitatea de a se exprima în faţa unui public larg şi un context în care pot interacţiona cu profesionişti experimentaţi din industriile creative. Anvergura la care a ajuns DIPLOMA astăzi, cu ocazia organizării celei de-a cincea ediţii, nu ar fi fost posibilă fără susţinerea şi implicarea partenerilor noştri. Alături de mulţumirile pe care le adresăm echipei UniCredit Bank, am ales să ne arătăm aprecierea faţă de reprezentanţii industriilor creative şi mediului universitar, pentru implicarea lor în proiect.", a declarat Andrei Borţun - CEO The Institute.

Pentru al doilea an la rând, designul şi conceptul expoziţiei au fost semnate de Attila KIM Architects. Soluţia de amenajare a pus în valoare Casa Dacia, una dintre puţinele clădiri în stil neoclasic din Bucureşti, transformând cu această ocazie spaţiul într-un muzeu temporar dedicat artei, arhitecturii şi designului tânăr.

Parteneri DIPLOMA 2018:
Un proiect: The Institute
Inspirat de: UniCredit Bank
Parteneri: TASTEmakers, Absolut, Rompetrol, Liliac
Co-producător: Institutul Cultural Român
Arhitectura expoziţiei este semnată de Attila Kim Architects
Creaţie: Gavrilă & Asociaţii

Universităţi şi Facultăţi partenere:
Universitatea de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu" | Facultatea de Arhitectură | Facultatea de Arhitectură de Interior | Facultatea de Urbanism // Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca | Facultatea de Arhitectură şi Urbanism // Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti | Facultatea de Arte Decorative şi Design | Facultatea de Arte Plastice // Universitatea de Vest din Timişoara | Facultatea de Arte şi Design // Universitatea de Arte şi Design din Cluj-Napoca | Facultatea de Arte Decorative şi Design | Facultatea de Arte Plastice // Universitatea din Oradea | Facultatea de Arte // Universitatea Naţională de Arte "George Enescu" Iaşi | Facultatea de Arte Decorative şi Design | Facultatea de Arte Vizuale şi Design // Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" Bucureşti | Facultatea de Film | Facultatea de Teatru // Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.