octombrie 2018
Festivalul de film documentar Astra Film Festival, 2018
Câştigătorii premiilor oferite în cele cinci secţiuni competiţionale ale ediţiei a 25-a Astra Film Festival 2018 au fost anunţaţi în cadrul Galei de Decernare, care a avut loc sâmbătă, 20 octombrie 2018, la ora 19.00, în Sala Thalia din Sibiu. Juriile competiţiilor au decis câştigătorii premiilor puse în joc dintr-un total de 55 de producţii din 30 de ţări, selecţionate din peste 3.000 de filme înscrise din 93 de ţări. Valoarea totală a premiilor acordate se ridică la peste 25.000 de euro.

I Am Another You / Eu sunt un alt tu de Nanfu Wang a câştigat Premiul AFF pentru Cel mai bun film din Competiţia Internaţională şi Sand and Blood / Nisip şi sânge de Matthias Krepp şi Angelika Spangel a primit Menţiunea Specială a Juriului AFF.

La finalul serii, Dumitru Budrala, director fondator Astra Film Festival, i-a acordat Premiul de Excelenţă lui Michael Stewart, Director al Festivalului de Film Documentar London Open City.

Festivalul se desfăşoară până duminică, 21 octombrie 2018.

AFF Competiţia Internaţională
Nanfu Wang a câştigat Premiul AFF Cel mai bun film din Competiţia Internaţională cu filmul I Am Another You / Eu sunt un alt tu (SUA). Filmul explorează sensul şi limitele libertăţii personale, prin ochii unui tânăr călător care respinge regulile societăţii şi alege să trăiască pe străzi.
Motivaţia juriului: Am apreciat măiestria cu care regizoarea conduce povestea şi hotărârea ei de a pătrunde dincolo de suprafaţă. E un film cu profunzimi, imersiv şi sensibil. O călătorie personală, care dezvăluie noi şi noi faţete ale unei realităţi profund umane.


Tot în această secţiune s-a acordat o Menţiune Specială a Juriului filmului Sand and Blood / Nisip şi sânge (Austria) de Matthias Krepp şi Angelika Spangel. Documentarul este un apel la empatie din partea unor refugiaţi irakieni şi sirieni, care îşi amintesc vremurile trecute ale unei vieţi normale acasă la ei, în timp ce privesc online la ororile ce se petrec în ţările lor în prezent.
Motivaţia juriului: Am decis să acordăm o Menţiune Specială unui film care pătrunde în adâncimea unei situaţii complicate a zilelor noastre.


Juriul Competiţiei Internaţionale AFF a fost alcătuit din Ally Derks (Olanda), Haruka Hama (Japonia) şi Liviu Tipuriţă (Marea Britanie).

AFF Competiţia Europa Centrală şi de Est
Premiul AFF Cel mai bun film din Competiţia Europa Centrală şi de Est
a fost decernat filmului When The War Comes / De va fi război (Croaţia, Cehia) de Jan Gebert, o analiză atentă asupra vieţii unui adolescent tipic european care are o viaţă dublă ca şef al unui grup paramilitar.
Motivaţia juriului: Filmul ne face martorii rutinei zilnice din viaţa unui grup paramilitar extremist în plină creştere, urmărindu-l pe conducătorul grupului care interacţionează nestingherit cu un sistem ce normalizează xenofobia. Filmul poate fi citit ca un semnal de alarmă, deoarece arată pregătirile minuţioase pentru o confruntare ce devine din ce în ce mai probabilă.


Nebojsa Slijepcevic a câştigat Premiul AFF Cea mai bună regie în Competiţia Europa Centrală şi de Est cu filmul Srbenka / Sârboaica (Croaţia). Filmul analizează agresiunea îndreptată asupra copiilor de altă naţionalitate din Croaţia şi modul în care generaţia născută după război încearcă să facă faţă umbrelor întunecate ale istoriei.
Motivaţia juriului: Cu filmul Sârboaica trecem prin experienţa unor trăiri care ne împing într-un spaţiu emoţional intim, uneori deranjant de brutal şi dureros, în care sunt explorate răni ce nu pot fi vindecate decât prin adevăr. Autorul explorează procesul artistic ca metodă de vindecare colectivă şi ne arată că adevărul şi reconcilierea sunt instrumente ce pot pune punct suferinţei.


Juriul Competiţiei Europa Centrală şi de Est AFF a fost format din Dina Iordanova (Marea Britanie), Cristian Tudor Popescu (România) şi Simon Kilmurry (Statele Unite).

AFF Competiţia România
Premiul AFF Cel mai bun film din Competiţia România
a fost acordat filmului Caisă de Alexandru Mavrodineanu.
Motivaţia juriului: Într-o perioadă inundată de ştiri despre suferinţe greu de descris, e reconfortant să descoperi un film care celebrează gesturi umane simple: bunătatea, dăruirea şi dragostea, într-un mediu dintre cele mai aspre. Filmul oferă o perspectivă tulburătoare asupra societăţii româneşti, punând în centru un om care nu se lasă cuprins de cinismul general şi oferă unor tineri un refugiu şi o şansă.

Claudiu Mitcu a primit Premiul AFF Cea mai bună regie în Competiţia România pentru filmul său Aniversarea.
Motivaţia juriului: După 25 de ani de filme antropologice la Astra Film, s-ar putea crede că am văzut tot ce se poate vedea despre bătrâneţe şă viaţa rurală în România. Acest film, însă, reuşeşte să emoţioneze şi să surprindă cu o compoziţie minunată a secvenţelor şi imaginii, care face portretul unui nonagenar puternic, hazliu şi senin, realizat fără a recurge la clişee nostalgice.


Din juriul Competiţiei România AFF au făcut parte Michael Stewart (Marea Britanie), Marin Martschewski (Germania) şi Alexandru Solomon (România).

AFF Competiţia Scurtmetraj
They Just Come and Go / Toţi sunt trecători
(Croaţia) de Boris Poljak a câştigat Premiul AFF Cel mai bun film din Competiţia Scurtmetraj.
Motivaţia juriului: Un film de autor care surprinde şi emoţionează prin simplitate, umor şi, într-un final prin mesajul său universal despre existenţa noastră efemeră şi pasageră. Excelent filmat, fiecare cadru conţine câte o mică poveste, rezultând o înlănţuire de momente aparent obişnuite, însă în felul lor unice, irepetabile care recreează un spaţiu, transmit o stare şi în care cuvintele sunt de prisos.


Juriul Competiţiei Scurtmetraj AFF a fost alcătuit din Adina Popescu (România), Ruben Vermeersch (Belgia) şi Vintilă Mihăilescu (România).

AFF Competiţia DocSchool
Ink of Yam / Poveşti tatuate (Germania) al regizorului Tom Fröhlich a primit Premiul AFF Cel mai bun film din Competiţia DocSchool pentru "gingăşia şi inteligenţa plină de căldură cu care a reuşit să se strecoare printre clişee şi locuri comune, pentru a înregistra fragmentele de gînd şi vibraţiile subtile ale unor suflete plutind în imponderabilitatea timpului prezent.".


Premiul AFF Cea mai bună regie în Competiţia DocSchool a fost decernat regizoarei Letiţia Popa pentru Marie (România), răsplătind "dragostea, inocenţa, curajul şi francheţea care, fuzionînd în mod tainic, devin jalonul şi pecetea primilor paşi făcuţi de o tînără cineastă însufleţit de dragoste de oameni.


Competiţia DocSchool AFF a fost jurizată de Cristi Puiu (România).

Premii Speciale

La finalul ceremoniei, Dumitru Budrala, director fondator Astra Film Festival, i-a acordat Premiul de Excelenţă lui Michael Stewart, Director al Festivalului de Film Documentar London Open City (Marea Britanie), pentru contribuţia sa excepţională la construirea şi îmbogăţirea continuă a personalităţii Astra Film Festival.

"În toţi aceşti ani, Michael Stewart a fost prietenul şi consultantul cel mai valoros al Festivalului. Experienţa lui de antropolog s-a concretizat în programe tematice speciale şi programe de masterclass; în calitate de producător de film, a facilitat relaţia Festivalului cu lumea internaţională a industriei cinematografice; şi, nu în ultimul rând, a susţinut cu pasiune cauza Festivalului pe lângă autorităţile britanice, obţinând sprijin pentru Astra Film Festival şi pentru promovarea documentarului românesc pe plan internaţional", a spus Dumitru Budrala, director fondator Astra Film Festival.

Festivalul Internaţional Astra Film Sibiu a fost lansat în 1993 ca un proiect inovator în Europa Centrală şi de Est şi a avut timp de 25 de ani o contribuţie semnificativă la stabilirea unui cadru pentru dezvoltarea cinematografiei asupra artei filmului de non-ficţiune, sprijinind dezvoltarea genului şi deschizând noi orizonturi pentru realizatori. Astra Film Festival 2018 este organizat de Astra Film, CNM Astra şi Fundaţia Astra Film, cu sprijinul Consiliul Judeţean Sibiu, al Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale şi al Centrului Naţional al Cinematografiei. Evenimentul este cofinanţat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu şi de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă.
Astra Film Festival se află sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus