octombrie 2018
Les Films de Cannes à Bucarest, 2018
În 2015, László Nemes lua pe sus lumea cinematografului cu primul său film, Son of Saul, care a primit Grand Prix la Cannes iar apoi premiul Oscar pentru cel mai bun film străin al anului. Laudele au început să curgă, presa considerându-l noul copil minune al cinematografiei europene şi în special al celei maghiare. László Nemes este un regizor care nu a absolvit vreo şcoală de cinema, ci a câştigat experienţă filmând scurtmetraje şi fiind asistentul regizorului Béla Tarr.

După cele peste 100 de premii şi nominalizări adunate pentru Son of Saul, o dramă despre Holocaust, curiozitatea şi aşteptările în privinţa următorului său film au devenit enorme. În urma premiului Oscar, Nemes a primit mână liberă şi un buget de aproape nouă milioane de euro pentru cel de-al doilea film al său.

Şi-a petrecut mai bine de 6 luni căutându-şi actorii, bugetul permiţându-i să invite la Budapesta pentru audiţii pe unii dintre cei mai mari actori din întreaga lume. În final a optat pentru debutanta Juli Jakab şi pentru românul Vlad Ivanov, aflat la cel de-al doilea rol în limba maghiară în mai puţin de un an (după Hier, de Balint Kenyeres).


Juli Jakab a fost aleasă din peste 1.000 de actriţe din Ungaria, criticii de la Indiewire scriind despre ea că "are figura unui star de film mut" şi că "ar fi o crimă dacă nu o vom vedea din ce în ce mai des în filme în anii următori pentru că ceea ce ea reuşeşte cu acest rol reprezintă o adevărată lovitură."


Acţiunea din Sunset are loc în Budapesta, înaintea începutului Primului Război Mondial iar anxietăţile şi premoniţiile despre schimbarea violentă ce se pregăteşte sunt simţite din interiorul unui magazin şic de pălării şi văzute prin ochii tinerei Irisz, o orfană care vine în oraş să lucreze la magazinul care odată fusese deţinut de familia ei.

Imaginea filmului este realizată tot de Mátyás Erdély, cel care a devenit instantaneu un operator apreciat şi la modă după imaginea colosală din Son of Saul. În Sunset, Erdély şi Nemes continuă în acelaşi stil, înscenând pe durata unor cadre extrem de lungi scene complexe în care planul doi joacă un rol esenţial.


Sunset a avut premiera toamna aceasta în competiţia principală a Festivalului de la Veneţia, unde a câştigat premiul FIPRESCI. Filmul va fi proiectat în închiderea festivalului, duminică 28 octombrie 2018, după gala de închidere care va începe la ora 18:00, la Cinema PRO.

Les Films de Cannes à Bucarest a debutat în forţă pe 19 octombrie 2018, cu peste 5.000 de spectatori în săli, cu masterclass-uri ale unor maeştri ai cinematografului mondial contemporan precum Asghar Farhadi, Carlos Reygadas, Manuel Claro ori Gaspar Noé, cu proiecţii sold-out şi cu o emoţionantă gală dedicată lui Lucian Pintilie.

După primul weekend începe suita de evenimente profesionale pe teme cinematografice, marţi 23 octombrie 2018, la ora 10.30, fiind programată la cinemateca Union dezbaterea despre legislaţia de film, despre legea rebate-ului - nou votată în România - şi despre noul proiect de lege a cinematografiei propus de către CNC. Radu Mihăileanu, preşedintele ARP Franţa, va vorbi despre modificările din legislaţia europeană privind drepturile de autor, despre noile proiecte de măsuri anti-piraterie şi despre proiectul privind taxarea marilor platforme de streaming, D-na Livia Stan, expertă la PricewaterhouseCoopers (PwC) va explica cine se califică şi în ce condiţii pentru legea rebate-ului iar reprezentanţi ai Centrului National al Cinematografiei, D-na. Anca Mitran şi Dl. Alex Trăilă vor explica principalele modificări propuse în noul proiect de lege.


Intrarea la eveniment este liberă atât pentru cineaşti - care sunt aşteptaţi să-şi expună punctul de vedere - cât şi pentru presă sau public. Reprezentanţi ai Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale şi ai Comisiilor de Cultură din Parlamentul României sunt aşteptaţi la dezbateri. Mai multe informaţii găsiţi aici.

Festivalul continuă până duminică, 28 octombrie 2018.
Biletele şi rezervările, inclusiv cele pentru proiecţiile cu intrare liberă, sunt disponibile online prin Eventbook.ro şi la casele de bilete ale cinematografelor. Subtitrările disponibile pentru fiecare film se pot găsi pe programul festivalului.
Urmăriţi toate informaţiile şi programul festivalului pe site-ul filmedefestival.ro şi pe pagina oficială de Facebook sau pe Instagram.

Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest este prezentat de Orange România, partener de tradiţie al evenimentului.
Susţinut de: BRD - Groupe Société Générale
Maşina oficială a festivalului: Renault
Cu sprijinul: Catena, Groupama Asigurări, Silva, Apa Nova

Ediţia a noua a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociaţia Cinemascop şi Voodoo Films şi realizată în parteneriat cu Ambasada Franţei şi Institutul Francez din Bucureşti.
Les Films de Cannes à Bucarest este un proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Centrul Naţional al Cinematografiei, Primăria Municipiului Bucureşti, prin ARCUB, realizat cu sprijinul SACD / Société des Auteurs et Compositeurs Dramatiques, Reprezentanţa Comisiei Europene în România, DACIN SARA, CREDIDAM.
Parteneri: Air France, KLM, Institutul Cultural Român, Ambasada Mexicului în România, Hotel Mercure, Hotel Cişmigiu, UPS, Defi, SERVE, Universitatea Hyperion, Librăria Kyralina, L'Atelier des Fêtes.
Văzut de: Radio Guerrilla
Parteneri media: TVR, Radio România Cultural, FilmNewEurope, Adevărul, Dilema Veche, OK! Magazine, Zile şi Nopţi, Elle, Glamour, Observator Cultural, Agerpres, News.ro, AListMagazine, Scena9, Senso TV, Tonica, Ziare.com, Business24, Cinemap, The Institute, DoR, Liternet.ro, Cinemagia, Movienews, Ziarul Metropolis, AaRC, Igloo, Banchiza Urbană, Cinefan, Cineghid, FilmSi, Sub25, FilmMenu, RFI.
Parteneri de comunicare: PiArt Vision. Parteneri de monitorizare: MediaTRUST

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus