octombrie 2018
Les Films de Cannes à Bucarest, 2018
Les Films de Cannes à Bucarest şi Festivalul Naţional de Teatru invită spectatorii să susţină eliberarea lui Kirill Serebrennikov printr-un mesaj şi o fotografie de grup înainte de proiecţie filmului Leto, miercuri, 24 octombrie 2018, la 20:15, la Cinema PRO.

În 2018, Cannes-ul a făcut excepţie de la regulă şi a proiectat un film în absenţa regizorului. Este vorba despre Leto, în regia rusului Kirill Serebrennikov. Scaunul său în impunătorul Grand Théâtre Lumière a rămas gol - dar chiar şi aşa, la finalul proiecţiei, spectatorii au aplaudat minute în şir. Serebrennikov nu a putut fi prezent la premieră, în ciuda repetatelor insistenţe ale delegaţilor de la Cannes şi a diplomaţiei franceze.


Kirill Serebrennikov, considerat a fi unul dintre cei mai talentaţi regizori de teatru şi film din Rusia, s-a făcut remarcat în 2008, cu Yuri's Day, triplu premiat la Locarno. În 2012, a fost selecţionat în competiţie la Veneţia cu Betrayal, în 2016, (M)ucenic a fost selectat în competiţia Un Certain Regard la Cannes, iar Leto a fost proiectat în competiţia principală din 2018 a festivalului. Ca regizor de teatru, Serebrenikov a fost distins cu Premiul Europa şi Premiul Daniil Harms, pentru baletul Nureev, în 2017, premiul Masca de aur pentru regia spectacolului de operă Chaadsky sau premiul "Benois de la danse", în 2018.

Kirill Serebrennikov a fost reţinut la Sankt Petersburg în august 2017, chiar în timpul filmărilor la Leto şi acuzat de deturnare de fonduri - acuzaţii calificate de regizor drept "absurde şi schizofrenice". Montajul filmului Leto l-a făcut din arestul la domiciliu.


Reţinerea lui Serebrennikov a declanşat o revoltă în lumea artistică mondială pentru că numele său stă înscris pe o operă de valoare: spectacole memorabile, producţii cinematografice de calitate. În Rusia, artiştii s-au coalizat imediat pentru el - Natalia Soljeniţîna, preşedinte al Fundaţiei Soljeniţîn; Alexandr Kaliaghin, preşedintele Uniunii Teatrale din Rusia; Vladimir Urin, directorul General al Teatrului Bolshoi; regizorii Lev Dodin - director al Teatrului Malîi din Sankt Petersburg - Fiodor Bondarciuk ori Aleksei Gherman au susţinut eliberarea regizorului.

Mihail Barîşnikov a trimis o scrisoare de susţinere. Celebrul balerin şi coregraf i-a scris: "Rezistă, dragă Kirill. Ştii bine că funcţionarii, anchetatorii, procurorii şi superiorii lor sunt lipsiţi de orice har. Unicul lor talent este cel al călăului, care se exprimă pe fondul puterii nelimitate şi al obscurantismului maniacal individual".

În trei zile de la arestarea lui Serebrennikov, peste zece mii de iubitori de teatru şi film din întreaga lume s-au alăturat petiţiei care cerea eliberarea lui, printre ei numărându-se şi Cate Blanchett, Danis Tanović, Maren Ade ori Volker Schlöndorff.


Serebrennikov plăteşte pentru tenacitatea cu care îşi exprimă părerile politice - atât în artă cât şi în viaţa publică, cu toate că de fiecare dată se loveşte de cenzură de diverse tipuri. Atunci când a încercat să proiecteze un documentar despre Pussy Riot la Gogol Center, proiecţia a fost interzisă de Ministerul Culturii. "Totul se întoarce la cele mai patetice practici sovietice", a declarat el public, în 2016, într-o discuţie despre cenzura artiştilor în Rusia.

Miercuri, 24 octombrie 2018, Les Films de Cannes proiectează Leto, de la ora 20:15, la Cinema PRO şi invită artiştii şi iubitorii de teatru şi film din România să susţină eliberarea lui Kirill Serebrennikov şi libertatea de exprimare a artiştilor printr-un mesaj şi o fotografie.

Toţi spectatorii care doresc să susţină eliberarea regizorului rus de teatru şi film sunt invitaţi să vină la proiecţie cu mesajul FREE KIRIL SEREBRENIKOV, să facă parte din fotografia de grup prin care să se alăture artiştilor care susţin judecarea regizorului în libertate - o iniţiativă comună a Les Films de Cannes à Bucarest şi a Festivalului Naţional de Teatru.

Proiecţiile şi evenimentele din Les Films de Cannes à Bucarest continuă până pe 28 octombrie 2018 iar filmul care va închide festivalul este Sunset, de László Nemes (Son of Saul - Grand Prix la Cannes şi premiul Oscar pentru film străin, 2016). Filmul a avut premiera în toamna lui 2018 în competiţia principală a Festivalului de la Veneţia, unde a câştigat premiul FIPRESCI. În film îl regăsim pe actorul român Vlad Ivanov. Sunset va fi proiectat duminică 28 octombrie 2018, după gala de închidere care va începe la ora 18:00, la Cinema PRO.

Biletele şi rezervările, inclusiv cele pentru proiecţiile cu intrare liberă, sunt disponibile online prin Eventbook.ro şi la casele de bilete ale cinematografelor. Subtitrările disponibile pentru fiecare film se pot găsi pe programul festivalului.
Urmăriţi toate informaţiile şi programul festivalului pe site-ul filmedefestival.ro şi pe pagina oficială de Facebook sau pe Instagram.

Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest este prezentat de Orange România, partener de tradiţie al evenimentului.
Susţinut de: BRD - Groupe Société Générale
Maşina oficială a festivalului: Renault
Cu sprijinul: Catena, Groupama Asigurări, Silva, Apa Nova
Ediţia a noua a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociaţia Cinemascop şi Voodoo Films şi realizată în parteneriat cu Ambasada Franţei şi Institutul Francez din Bucureşti.
Les Films de Cannes à Bucarest este un proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Centrul Naţional al Cinematografiei, Primăria Municipiului Bucureşti, prin ARCUB, realizat cu sprijinul SACD / Société des Auteurs et Compositeurs Dramatiques, Reprezentanţa Comisiei Europene în România, DACIN SARA, CREDIDAM.
Parteneri: Air France, KLM, Institutul Cultural Român, Ambasada Mexicului în România, Hotel Mercure, Hotel Cişmigiu, UPS, Defi, SERVE, Universitatea Hyperion, Librăria Kyralina, L'Atelier des Fêtes.
Văzut de: Radio Guerrilla
Parteneri media: TVR, Radio România Cultural, Adevărul, Dilema Veche, OK! Magazine, Zile şi Nopţi, Elle, Glamour, Observator Cultural, Agerpres, News.ro, AListMagazine, Scena9, Senso TV, Tonica, Ziare.com, Business24, Cinemap, The Institute, DoR, Liternet.ro, Cinemagia, Movienews, Ziarul Metropolis, AaRC, Igloo, Banchiza Urbană, Cinefan, Cineghid, FilmNewEurope, FilmSi, Sub25, FilmMenu, RFI. Parteneri de comunicare: PiArt Vision. Parteneri de monitorizare: MediaTRUST

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus