noiembrie 2018
Săptămâna Filmului Maghiar, 2018
Institutul Balassi - Institutul Maghiar din Bucureşti organizează în perioada 11-18 noiembrie 2018, Săptămâna Filmului Maghiar, gala filmelor maghiare în Bucureşti. SFM oferă o imagine cât se poate de completă şi complexă a producţiei cinematografice maghiare, prezentând cele mai noi pelicule realizate de cineaşti maghiari.

În 2018, trei filme maghiare au şanse la Oscar: filmul de animaţie de lungmetraj Ruben Brandt, colecţionar, premiat şi la Festivalul Internaţional de Film Anim'Est din Bucureşti, a obţinut premii internaţionale dato-rită cărora ajunge în mod automat pe masa juriului Academiei Americane de Film. La fel ca şi scurtmetrajul intitulat Asediu regizat de Kovács István, film prezent în programul SFM din 2018.

Va fi prezent cu un film nou, Cel mai bun joc, Deák Kristóf, cel care a câştigat anul trecut Oscarul în categoria Live Action Short Film cu filmul Sing. Ungaria prezintă la Oscar, în categoria filmelor străine, noua peliculă a lui Nemes Jeles László, Sunset, care este şi filmul de deschidere a Săptămânii Filmului Maghiar la Bucureşti.

Al doilea lungmetraj artistic al lui Nemes Jeles László, regizor distins cu Premiul Oscar în anul 2016, a fost selecţionat şi prezentat deja la festivaluri internaţionale de mare rang, precum cel de la Veneţia, Toronto, Londra, Zürich sau Festivalul de Film Busan din Coreea de Sud. Juriul de la Veneţia a acordat filmului premiul FIPRESCI. Filmul este aşteptat cu mare interes şi de publicul din România, regizorul fiind prezent şi premiat de mai multe ori la festivaluri de film din Bucureşti. SFM prezintă cinefililor bucureşteni filmul Sunset înainte de a rula în cinematografe. Filmul cu tematică istorică actuală a cărui acţiune se petrece în anul premergător izbucnirii Primului Război Mondial, evocă realmente spiritul epocii - şi chiar este nevoie de a înţelege că receptarea întâmplărilor lumii reflectă pro-priile noastre percepţii, pe care le transformăm în poveşti... În rolul principal masculin îl vom vedea pe Vlad Ivanov, binecunoscutul actor de film şi de teatru român.

În cadrul Săptămânii Filmului Maghiar se vor proiecta 7 lungmetraje, 6 documentare, 4 selecţii de scurtmetraje. Programul SFM conţine două proiecţii pentru copii, două concerte jazz şi vernisajul expoziţiei FILM/DESIGN/COSTUME.

În ziua 0 a Săptămânii Filmului Maghiar vernisăm expoziţia FILM/DESIGN/COSTUME, care prezintă un gen artistic de obicei neglijat, dar fără de care nu există filmul ca artă: designul de costume. În cadrul expoziţiei puteţi vedea lucrările celui mai prolific proiectant de costume din cinematografia maghiară de astăzi, Bárdosi Ibolya, realizate pentru trei filme. Din aceste filme, două au fost prezentate în anii trecuţi la Săptămâna Filmului Maghiar (Liza, zâna vulpe, Kincsem - Pariul secolului), iar al treilea îl prezentăm anul acesta (Gastronomia unei iubiri).

Vernisajul expoziţiei va fi urmat de concertul Gyárfás-Premecz Organ Trió, un trio cu o structură inedită: chitară, orgă Hammond, tobe. Cu câţiva ani în urmă Gyárfás István Trio a fost invitat - în cadrul unui turneu în România - să concerteze în deschiderea Săptămânii Filmului Maghiar. Atunci s-a născut ideea de a prelucra muzica unor filme de animaţie maghiare, piese devenite şlagăre, şi astfel au înregistrat albumul intitulat Cartoon Jazz. Acestui album i-a urmat cel intitulat Organ Grinder's Suite, muzica căruia a fost inspirată de sonoritatea orgii Hammond. Duminică, 11 noiembrie 2018, la Institutul Balassi - Institutul Maghiar din Bucureşti, va cânta tânărul şi talentatul Premecz Mátyás la legendara orgă Hammond B-3, la tobe Jeszenszky György, unul dintre cei mai de seamă reprezentanţi ai breslei, profesor de percuţie-jazz la Universitatea de Muzică Liszt Ferenc, Facultatea de Jazz, iar la chitară muzicianul maghiar foarte cunoscut şi la Bucureşti, Gyárfás István.

Dintre cele patru filme de lungme-traj din cadrul programului SFM din acest an, două sunt debuturi regizoriale: Valea florilor de Csuja László, proiectat joi 15 noiembrie 2018 seara, şi parodia Lajkó - Ţigan în spaţiu, regizat de Lengyel Balázs, prezent personal - alături de coautorul scenariului, Lovas Balázs, la premiera din Bucureşti. Săptămâna Filmului Maghiar este un forum important al colaborării dintre cineaştii celor două ţări şi în acest spirit organizăm în fiecare an un workshop la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografie din Bucureşti. În acest an, Lengyel Balázs şi Lovas Balázs, cei doi coautori ai scenariului peliculei Lajkó - Ţigan în spaţiu, vor ţine o conferinţă despre scrierea de scenarii.

Vineri 16 noiembrie 2018 va rula la Studioul Horia Bernea cel mai nou film al regizorului Bogdán Árpád, Genesis, filmul având premierea mondială la Berlinale 2018. Iar sâmbătă 17 noiembrie 2018 proiectăm cel mai recent film regizat de Szász János, filmul Măcelarul, curva şi chiorul, care prelucrează povestea unei crime notorii din anii douăzeci ai secolului trecut.

În programul Săptămânii Filmului Maghiar am inclus o selecţie din scurtmetrajele artistice din ultimul an, premiate la diferite forumuri cinematografice, printre acestea figurând şi pelicula Asediu în regia lui Kovács István, distinsă cu Oscar studenţesc. Potrivit regulamentului Academiei de Artă şi Ştiinţă Cinematografică, datorită premiului menţionat, Asediul are şanse la premiu şi în categoria celor mai bune scurtmetraje la Gala Oscarurilor din 24 februarie 2019, dacă membrii Academiei vor decide prin votul lor să-l nominalizeze.

Asociaţia Filmtett din Transilvania organizează de câţiva ani în fiecare vară o tabără de creaţie pentru tinerii din Transilvania care visează să se afirme în domeniul cinematografiei. Mentorii acestor cursuri sunt specialişti din domeniul cinematografiei sub îndrumarea cărora tinerii pot realiza câte un film scurt. În această tabără de creaţie şi-au început cariera mai mulţi tineri cineaşti ardeleni, astfel festivalul şi-a atins scopul propus în ce priveşte această iniţiativă. În selecţia noastră prezentăm cele mai reuşite creaţii realizate în ultimii doi ani în tabăra workshop Filmtett.

Şi nu i-am uitat nici pe cinefilii tineri. Anul acesta îi aşteptăm cu o curiozitate cinematografică: vom proiecta la Institutul Balassi episoade din serialul de animaţie Gustavus, de pe benzi de 35 mm. Gustavus este un om mărunt care caută să fie în trend, un personaj creat în anii '70 de către renumiţii regizori de filme de animaţie Jankovics Marcell, Dargay Attila şi Nepp József. Este o figură de actualitate şi astăzi, cu ale cărui trăsături se poate identifica oricine, indiferent de gen şi de vârstă.
Aceste proiecţii sunt introduse în programul Săptămânii Filmului Maghiar ca momente de istorie a filmului, având menirea de a contrabalansa dominaţia mijloacelor digitale de astăzi. Profesorul universitar şi regizorul de filme de animaţie Radu Igazság va introduce copiii şi pe cei interesaţi în lumea filmelor şi tehnicii de 35 mm. O altă curiozitate destinată copiilor în programul SFM este un lungmetraj de animaţie, Aventurile regelui Solomon, o creaţie a tandemului regizoral Albert Hanan Ka-minski şi Pálfi Zsolt.

Secţiunea de filme documentare a Săptămânii Filmului Maghiar este caracterizată anul acesta prin varietatea de teme abordate şi bogăţia de conţinut. Publicul va putea vedea filme cu un caracter de dare de seamă la sfârşit de mileniu doi (Révész Bálint: Trei bunici, Breier Ádám: Havanna, doar dus), un film punk anticomunist (Koltay Anna, Turán Eszter: BP Underground - Hardcore / Punk), un film despre urmărirea sportivilor de performanţă, a olimpicilor în anii '50-'60 (Izing Róbert: Un joc imposibil de câştigat), precum şi un film cu o temă socială (Osgyáni Gábor: Fără planuri n-ajungem nicăieri).

Unul din principalele obiective ale Săptămânii Filmului Maghiar este atragerea atenţiei asupra cinematografiei din Transilvania astfel încât în 2018 proiectăm filme despre trecutul şi prezentul acesteia. Filmul documentar regizat de Zágoni Bálint, Pe urmele Mânzului Şarg, reflec-tă asupra unui aspect interesant: producţiile cinematografiei înfloritoare din Transilvania de la începutul secolului trecut au dispărut fără urmă. Documentarul caută răspuns la întrebarea dacă aceste pelicule pierdute ar mai putea fi descoperite, ori dacă ar mai putea apărea copii ale unor filme mute din cinematografia clujeană, aşa cum s-a întâmplat cu câţiva ani în urmă cu filmul Escortata.

Programul Săptămânii Filmului Maghiar 2018 din Bucureşti este îmbogăţit cu alte evenimente conexe, printre care se numără două concerte de jazz. După concertul din ziua 0, Gyárfás-Premecz Organ Trió, marţi 13 noiembrie 2018, la Clubul Ţăranului va urca pe scenă Balázs Elemér Group, o formaţie având în prim plan pe unul dintre cei mai râvniţi toboşari de jazz din Ungaria, Balázs Elemér. Va prezenta la Bucureşti sonoritatea specială a formaţiei sale fondată în anul 2000, concertul lor fiind deosebit datorită contrastului dintre vocea feminină şi cea bărbătească, în timp ce în muzica lor fuzionează stilul renascentist şi baroc cu jazzul.

Săptămâna Filmului Maghiar din 2018 se încheie cu un film despre un fenomen la modă în zilele noastre: vom proiecta filmul Gastronomia unei iubiri, în regia lui Madarász Isti, o comedie gastronomică cu o atmosferă pozitivă.

Săptămâna Filmului Maghiar se desfăşoară şi în 2018 la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Studioul Horia Bernea (str. Monetăriei nr. 3).
Intrarea la proiecţii este gratuită. Filmele vor rula cu subtitrare în limba română, respectiv engleză.

Programul Săptămânii Filmului Maghiar, ediţia a 12-a
11-18 noiembrie 2018

Duminică, 11 noiembrie 2018
Ora 18.30, Institutul Balassi, Gina Patrichi 8
FILM / DESIGN / COSTUME
Vernisaj: expoziţie de schiţe de costume pentru filme

Ora 19.00, Institutul Balassi, Gina Patrichi 8
Gyárfás-Premecz Organ Trio
Concert de jazz

Luni, 12 noiembrie 2018
Ora 18.30: Nemes Jeles László: Sunset / Napszállta
2018, 142 min., dramă, cu subtitrare în limba română

Marţi, 13 noiembrie 2018
Ora 18.00: Scurtmetraje 1 - Filme premiate SZFE
2017-2018, 109 min., subtitrare în limba engleză
Fatér Ambrus: Pneumotorax / 2017, 27 min.
2017: Marele premiu, Festivalul de Film Euroshorts, Gdansk, Polonia
2017: Menţiune specială, Festivalul Internaţional de Scurtmetraje Friss Hús, Budapesta

Kis Hajni: Last Call / 2018, 27 min.
2018: Cel mai bun film studenţesc, Festivalul de Film Sarajevo, Bosnia-Herţegovina
2018: Marele premiu - cel mai bun film, Festivalul Internaţional de Scurtmetraje Friss Hús, Budapesta

Szentpéteri Áron: Invizibil / 2017, 32 min.
2017: Menţiune specială, Festivalul Internaţional de Scurtmetraje Friss Hús, Budapesta
2017: Cinéfondation, Festivalul Internaţional de Film Cannes, Franţa
2018: Premiul pentru cel mai bun film, Festivalul Internaţional de Filme Studenţeşti TAU, Tel-Aviv, Israel

Kovács István: Asediu / 2018, 23 min.
2018: Oscar studenţesc (în prezent este în lista scurtă pentru nominalizări la premiile din 2019), Los Angeles

Ora 20.00 (Clubul Ţăranului, str. Monetăriei 3)
Balázs Elemér Group
Concert de jazz

Miercuri, 14 noiembrie 2018
Ora 18.00: Révész Bálint: Trei bunici / Nagyi projekt
2017, 89 min., documentar, subtitrat în limba română

Ora 20.00: Lengyel Balázs: Lajkó, ţigan în cosmos / Lajkó - Cigány az űrben
2018, 90 min., comedie, subtitrat în limba română
Q&A: Lengyel Balázs, Lovas Balázs

Joi, 15 noiembrie 2018
Ora 11.00 (UNATC): Workshop despre scenariul de film
Participă: Lengyel Balázs şi Lovas Balázs, cei do co-scenarişti ai lungmetrajului Lajkó, ţigan în cosmos.

Ora 18.00: Koltay Anna, Turán Eszter: BP Underground - Hardcore / Punk
2017, 52 min., documentar, subtitrat în limba engleză

Ora 19.00: Breier Ádám: Havana, doar dus / Havanna, csak oda
2016, 52 min., documentar, subtitrat în limba engleză
Q&A: Breier Ádám

Ora 20.00: Csuja László: Valea Florilor / Virágvölgy
2018, 83 min., dramă, subtitrat în limba română

Vineri, 16 noiembrie 2018
Ora 18.00: Osgyáni Gábor: Fără planuri n-ajungem nicăieri / Tervek nélkük semmik leszünk
2016, 50 min., documentar, subtitrat în limba engleză

Ora 19.00: Novák Tamás: Un joc imposibil de câştigat / Megnyerhetetlen mérközés
2017, 50 min., documentar, subtitrat în limba engleză

Ora 20.00: Bogdán Árpád: Geneză / Genezis
2018, 120 min., dramă, subtitrat în limba română

Sâmbătă, 17 noiembrie 2018
Ora 11.00 (Institutul Balassi, Gina Patrichi 8)
Nepp József, Dargay Attila, Jankovics Marcell, Macskássy Gyula, Temesi Miklós, Ternovszky Béla: Gustavus / Gusztáv animációk
1975-1977, 70 min., filme de animaţie pentru copii, no VO
prezintă: Radu Igazság

Ora 18.00: Scurtmetraje 2
2016-2018, 108 min., subtitrare în limba engleză
Csoma Sándor: Nu s-a întâmplat nimic / 2017, 25 min.
Simó Ibolya: Feşăn de comu-nă / 2018, 22 min.
Szilágyi Fanni: Vârsta vărsătorilor / 2016, 21 min.
Deák Kristóf: Cel mai bun joc / 2018, 20 min.
Groşan Cristina: Schimbare în derulare / 2017, 20 min.
Q&A: Groşan Cristina

Ora 20.00: Szász János: Măcelarul, curva şi chiorul / A hentes, a kurva és a félszemű
2017, 105 min., dramă, subtitrat în limba română

Duminică, 18 noiembrie 2018
Ora 11.00: Albert Hannan Kaminski: Aventurile regelui Solomon / Salamon király kalandjai
2017, 80 min., film de animaţie pentru copii, subtitrat în limba română

Ora 17.00: Zágoni Bálint: Pe urmele Mânzului Şarg / A Sárga csikó nyomában
2016, 50 min., documentar, subtitrat în limba română
Q&A: Zágoni Bálint

Ora 18.00: Scurtmetraje 3: Filmtett
2016-2018, 73 min., subtitrat în limba română
Vácz Péter: Faţa de per-nă / 2017, 11 min., animaţie
Besenyei Katalin: Medicul tatălui meu nu practică / 2017, 15 min.
Ladányi Jancsó Jakob: Cea mai mică planetă a sistemului solar / 2018, 11 min.
Olasz Renátó: Moştenire / 2018, 13 min.
Bodó Sarolta: Cartoflirt / 2018, 2 perc, animaţie
Verhóczki Ádám: Cucul / 2018, 4 perc, animaţie
Barkóczi Noémi: 9 metode împotriva sughiţului / 2018, 2 perc, animaţie
Németh Imre Zoltán: No Problems, No Memories / 2018, 4 perc, animaţie
Bende Attila: Clonflict / 2018, 3 perc, animaţie
Paluska Eszter: Jucându-ne / 2018, 1 perc, animaţie
Csont Zsombor: Felicitare de Crăciun / 2018, 2 min., animaţie
Kántor Zsolt: Prometeu, chiţcanul / 2017, 4 min., animaţie

Ora 19.30 Madarász Isti: Gastronomia unei iubiri / Egy szerelem gasztronómiája
2017, 88 min., comedie romantică, subtitrat în limba română

Programul detaliat al Săptămânii Filmului Maghiar, ediţia a 12-a, îl găsiţi şi pe site-ul: http://www.bukarest.balassiintezet.hu/ro/.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus