noiembrie 2018
Festivalul Internaţional de Psihanaliză şi Film, 2018
Cea de-a VII-a ediţie a Festivalului de Psihanaliză şi Film va avea loc în perioada 22 - 25 noiembrie 2018, la Cinema Muzeul Ţăranului din Bucureşti. Evenimentul are loc în fiecare an, începând din 2012, sub directoratul criticului de film Irina-Margareta Nistor şi este organizat cu sprijinul Societăţii Române de Psihanaliză şi a altor parteneri importanţi - instituţii de stat şi companii private. Invitatul în exclusivitate şi din 2018 este Andrea Sabbadini, directorul European Psychoanalytic Film Festival (Londra, Marea Britanie). Printre invitaţi mai amintim: Elisabetta Marchiori (director Rassegna di Cinema e Psicoanalisi, Italia), Laura Manu (Marea Britanie) şi Florian Predescu (Corsica).

Programul evenimentului va include o selecţie de scurtmetraje, un program adresat copiilor, filmul vintage, precum şi filme de lungmetraj de public şi de nişă, premiate la festivaluri internaţionale şi prezentate în proiecţii speciale în România. Filmele vor fi acompaniate de discuţii şi workshop-uri cu regizori, producători, actori sau critici de film, terapeuţi şi psihanalişti.

Festivalul îşi propune, ca în fiecare an, să orienteze publicul cu gândul, către valorile clasice şi întrebările esenţiale, la raportul cu cei din jur dar şi cu sinele. Să faciliteze pentru participanţi, un moment de reflecţie - la fericire, căutarea frumosului şi a evoluţiei, încurajarea creativităţii şi a potenţialului de fericire din fiecare dintre noi.

Festivalul Internaţional de Psihanaliză şi Film este în fapt, proiecţia românească a European Psychoanalytic Film Festival, care are loc la Londra, o dată la doi ani. Evenimentul de la Londra este prezidat de marele regizor italian Bernardo Bertolucci şi se află deja la a X-a ediţie, fiind organizat de către Institutul de Psihanaliză de la Londra, din anul 2001.

Psihanaliza se bazează pe teoria conform căreia experienţele de naştere, relaţiile timpurii cu părinţii, sexualitatea, dragostea, pierderea şi moartea instalează în mintea noastră tipare sau modele de relaţionare. Într-o măsură mai mare sau mai mică, oricine este prins în relaţiile cu ceilalţi de tip arhaic, dar adânc instalate în mintea noastră. Prin psihanaliză ne putem trăi viaţa mai liber şi mai creativ.

La rândul său, cinema-ul, ca formă de cultură şi de exprimare, ar trebui, într-o măsură mai mare sau mică, să răspundă nevoii de entertainment, celei de a urmări poveşti şi de a povesti, de a interacţiona cu alte culturi. Cinema-ul este un limbaj universal şi poate să acceseze un nivel profund al psihicului uman, să stimuleze nevoia de cunoaştere de sine şi să faciliteze răspunsul la întrebări importante.

Toate proiecţiile se vor desfăşura la Cinema Muzeul Ţăranului, Bucureşti.

Bilete Eventbook: eventbook.ro

Programul Festivalului Internaţional de Psihanaliză şi Film, 2018
ediţia a VII-a

Fantomele prezentului

Joi, 22 noiembrie 2018

ora 17:00 Cine-concert: Shiraz - A Romance of India*
Foley'Ala feat. Irina Margareta Nistor
Proiecţie de film mut cu sound-design live şi o introducere din Salman Rushdie
Regia: Franz Osten
UK-Germania-India, 1928, 97 min.
Psihanalizat de Ilinca Bălaş
Intrarea liberă în limita locurilor disponibile

Shiraz este o poveste puternică, bazată pe legenda romanţată a genezei celui mai frumos monument din lume închinat iubirii: Taj Mahal. Soluţia la care recurge formaţia Foley'Ala pentru realizarea sound-designului se apropie de maniera specifică de creare a ambianţei sonore pentru teatrul radiofonic. Abordarea electronică urmăreşte să atingă zone inedite de explorare, caracteristice erei sintetizatoarelor, iar improvizaţia live nu exclude citările din teme consacrate sau referinţele culturale arhetipale. Nostalgicii filmelor pe casete video vor avea bucuria să descopere că traducerea în limba română a cartoanelor originale ale filmului (în limba engleză), este realizată, pe viu, de inconfundabila "Voce a Filmelor", Irina Margareta Nistor.
* versiune restaurată de British Film Institute (2017)
Cu sprijinul: British Council Romania, Institutul Cultural Român şi Festivalul Filmului European

ora 19:30 Deschidere oficială & proiecţie
Un pas în urma serafimilor
Regia: Daniel Sandu
România, 2017, 150 min.
Câştigător a 10 premii Gopo 2018
Psihanalizat de Andrea Sabbadini (Marea Britanie), în prezenţa regizorului Daniel Sandu şi a echipei filmului
Intrarea pe bază de bilete şi invitaţii

Un seminar teologic ortodox într-un oraş românesc de provincie. Un grup de elevi aflaţi la vârsta liceului, cu toate poftele şi curiozăţile adiacente. Un părinte-profesor (Vlad Ivanov), având ca unică preocupare păstrarea disciplinei, liniştii, aparenţelor. Conflicte, dileme, escapade, încercări, unele depăşite, altele nu. Prietenie, trădare, iubire, manipulare. Un film despre maturizare, dar şi o frescă socială şi de moravuri a unei părţi importante din contemporana societate românească.

Vineri, 23 noiembrie 2018

ora 17:00 Cine-concert: Căruţa fantomă
Foley'Ala feat. Irina Margareta Nistor
Proiecţie de film mut cu sound-design live şi un prolog cu Ingmar Bergman
Regia: Victor Sjöström
Suedia, 1921, 86 min.
Dedicat aniversării a 100 de ani de la naşterea regizorului Ingmar Bergman
Psihanalizat de dr. Florian Predescu (Corsica)
Intrarea pe bază de bilete şi invitaţii

Căruţa fantomă (The Phantom Carriage, în suedeză: Körkarlen, literal: "Căruţaşul") este un film-cult, considerat ca fiind unul dintre reperele majore din istoria cinematografiei suedeze, dar şi un punct de referinţă în creaţia pentru marele ecran din toate timpurile. Pelicula a avut o influenţă majoră asupra operei regizorului suedez Ingmar Bergman, care revedea acest film cel puţin o dată de an, folosind apoi imaginea morţii din Căruţa fantomă în filmul A şaptea pecete (1957). De altfel, în acelaşi an, Victor Sjöström a interpretat rolul principal în alt film emblematic al lui Bergman, Fragii sălbatici, care include referinţe explicite la Căruţa fantomă. Formaţia Foley'Ala propune o rezolvare originală pentru coloana sonoră a filmului, bazată pe o mixtură de improvizaţie şi live foley, în care, peste un layout prefabricat, intervin elemente muzicale acustice procesate digital, tehnica sampling-ului îmbinându-se cu instrumentele cântate live. Cunoscătorii fenomenului casetelor video vizionate underground vor avea o surpriză: traducerea în limba română a inserturilor originale ale filmului (în limba suedeză, cu subtitrare în limba engleză), este realizată, pe viu, de inconfundabila "Voce a Filmelor", criticul de cinema Irina Margareta Nistor.

ora 19:30 Destine - proiecţie
Regele Mihai al României - despre viaţă
Regia: John Florescu
România, 2017, 30 min.
Invitat: John Florescu
Psihanalizat de Daniela Şerban Păduraru
Intrarea liberă în limita locurilor disponibile

"După 50 de ani de comunism mentalităţile s-au schimbat. Nu te poţi aştepta de la societatea care a avut parte de aşa ceva să treacă imediat la democraţie. E imposibil. Sistemul a schimbat oamenii în rău. Acum ei trec cu vederea lucruri care, înainte, ar fi fost inacceptabile. Totul depinde de cei care vor urma. Lucrurile astea nu se fac bătând din palme." Regele Mihai

ora 20:30 Proiecţie Shoplifters / O afacere de familie
Regia: Hirokazu Koreeda
Japonia, 2018, 121 min.
Palme d'Or pentru regie la Cannes
Psihanalizat de Rita Teodoru
Intrarea pe bază de bilete şi invitaţii

Întorcându-se după un tur de furturi din magazine, Osamu şi fiul său dau în drumul lor peste o fetiţă care pare abandonată. Reticentă la ideea de a găzdui copilul peste noapte, soţia lui Osamu acceptă în final să o ia în grijă, după ce află că părinţii ei o maltratează. În ciuda sărăciei, familia pare să fie una fericită. Asta până într-o zi, când o întâmplare neprevăzută le dezvăluie brusc secretele.

Sâmbătă, 24 noiembrie 2018

ora 11:00 Proiecţie pentru copii
Wheely: Voios şi iute
Regia: Yusry Kru
Malaiesia, 2018, 90 min.
Psihanalizat de Laura Manu (Marea Britanie)
Intrarea liberă în limita locurilor disponibile

Wheely, un mic taxi prăfuit cu spirit aventurier şi competitiv, îndrăzneşte să concureze pentru titlul de rege al şoselelor în oraşelul său, Gasket City. În timpul unei curse eşuate, Wheely o cunoaşte pe celebra şi superba maşină de lux Bella di Monetti, de care se îndrăgosteşte până peste capotă.

ora 13:00 Proiecţie 7+1 scurt-metraje româneşti
Cadoul de Crăciun - regia: Bogdan Mureşan, 23 min.
Cu unul în plus - regia: Valeriu Andriuţă, 15 min.
Suntem însărcinaţi - regia: Răzvan Mihai Badea, 22 min.
Un alt drum - regia: Andrei Robert Popa, cu: Diana Dumitrescu, 13 min.
Linişte - regia: Alex Iureş, 15 min.
Michelangelo - regia: Anghel Damian, 19 min.
Must Love Kubrick - regia: Alma Andreescu, 23 min.
The Little truth - regia Ştefan Mandachi, 15 min.

Psihanalizate de Andreea Chiţu şi Elisabetta Marchiori (Italia) în prezenţa echipelor

ora 15:30 Proiecţie
Woman at war
Regia: Benedikt Erlingsson
Islanda 2018, 101 min.
Nominalizare Critics' Week Grand Prize la Cannes
Finalist în competiţia pentru Premiul LUX 2018
Psihanalizat de Gianina Micu
Intrarea pe bază de bilete şi invitaţii

Halla are 50 de ani şi este o extrem de dedicată activistă pentru protejarea mediului. Ştiută de restul lumii doar sub numele de "Femeia munţilor", Halla declară de una singură război prelucrării locale a aluminiului. În timp ce acţiunile ei devin tot mai temerare, de la simplu vandalism la sabotaj industrial în toată regula, Halla reuşeşte să oprească negocierile dintre guvernul islandez şi o corporaţie gata să construiască un combinat siderurgic în munţi. Dar exact când îşi pune la cale cea mai mare şi curajoasă operaţiune, Halla primeşte o scrisoare care schimbă totul...

ora 18:00 Destine - proiecţie în premieră absolută
Singura mea poveste / My Only Story
Regia: Nicholas Dimăncescu, Andrei-Nicolae Teodorescu
Imagine: Nicholas Dimăncescu, Dan Dimăncescu, Dimitri Dimăncescu
Scenariu: Andrei-Nicolae Teodorescu
SUA-România, 2019 (în producţie), 90 min.
Psihanalizat de Sanda Lepoiev în prezenţa regizorului Andrei-Nicolae Teodorescu
Intrarea liberă în limita locurilor disponibile

Mă simt ca şi cum totul se mişcă prea repede şi timpul trece pe lângă mine.
De-a lungul anilor m-am concentrat prea mult pe greşelile mele, pe defectele şi neajunsurile mele. Acum trebuie să opresc zgomotul de fundal. Trebuie să schimb toate jetoanele în bani. Trebuie să iau camera în mână, să mă urc în maşină şi să filmez ceva. Să montez... Cunoaşterea a avut mereu o parte foarte emoţionantă. Acest film este ca o carte a cunoaşterii despre ceea ce găsesc eu interesant. Are atâtea subiecte. Este construit exact aşa cum funcţionează creierul meu. - Nicholas Dimăncescu

ora 20:30 Destine - proiecţie în premieră absolută în România
The Eyes of Orson Welles
Regia: Mark Cousins
Marea Britanie 2018, 115 min.
Golden Eye - Special Mention la Cannes
Psihanalizat de Bogdan Cuc
Intrarea pe bază de bilete şi invitaţii

Având acces exclusiv la sute de desene şi picturi din colecţia privată a lui Orson Welles, regizorul Mark Cousins plonjează în lumea vizuală creată de acest regizor şi actor legendar, pentru a dezvălui un portret inedit al artistului, aşa cum nu a mai fost cunoscut vreodată: văzut prin ochii lui, schiţat cu mâna lui, pictat cu propria sa pensulă. Avându-l ca producător executiv pe Michael Moore, "The Eyes of Orson Welles" readuce la viaţă pasiunile, viziunea, concepţiile şi forţa creatoare a acestui strălucit cineast al secolului XX şi explorează căile prin care geniul lui Welles rezonează chiar şi azi, în epoca lui Trump, la mai bine de 30 de ani de la moartea sa.

Duminică, 25 noiembrie 2018

ora 11:00 Proiecţie pentru copii
The Grinch
Regia: Yarrow Cheney, Scott Mosier
SUA, 2018, 90 min.
Psihanalizat de Petruţa Gheorghe
Intrarea liberă în limita locurilor disponibile

În fiecare an, celebrările din ce în ce mai grandioase, mai strălucitoare şi mai zgomotoase ale Crăciunului, perturbă singurătatea şi liniştea lui Grinch. Când Whos afirmă că vor face un Crăciun de trei ori mai mare în acest an, Grinch îşi dă seama că există o singură cale de a-şi câştiga pacea şi liniştea: trebuie să fure Crăciunul. Va reuşi Grinch să reducă la tăcere odată pentru totdeauna sărbătoarea Crăciunului?

ora 13:00 Proiecţie pentru adolescenti
Cei mai duri din curtea şcolii / The tough guys
Regia: Christian Lo
Norvegia, 2013, 74 min.
Psihanalizat de Anda Drăgan
Intrarea liberă în limita locurilor disponibile

Este povestea lui Modulf, de 11 ani, care crede că este un super erou. În fiecare zi el este agresat de cei mai răi băieţi din şcoală. Şi asta e bine. Pentru că dacă Modulf este singurul agresat, ceilalţi copii nu vor fi. Într-o zi, o fată nouă, Lise, se mută alături. Lise nu este de acord cu teoriile lui Modulf. Ei îi pasă şi creează dezastru în ierarhiile din şcoală - şi dintr-o dată ea este cea din mijlocul furtunii care trebuie salvată. Modulf este forţat să se confrunte cu propria lui situaţie şi să facă ceva în privinţa aceasta.

ora 16:00 Destine - Păpuşa de sunete: schiţă de portret France Gall
Spectacol-lectură cu proiecţii video şi muzică live
Cu: actriţa Laura Vasiliu şi Irina Margareta Nistor
Invitat special: Ileana Popovici
Scenariu, concept & visuals: Radu Rădescu
Premieră absolută, 90 min.
Psihanalizat de prof. univ. dr. Matei Georgescu
Intrarea pe bază de bilete şi invitaţii

Spectacolul-lectură Păpuşa de sunete s-a născut dorinţa de a marca, prin muzică, imagine şi naraţiune, semnificaţiile personale şi reflexiile publice ale unui destin uman şi artistic tulburător, privite printr-un melaj aparte de subiectivitate şi detaşare. Scenariul este construit pe modelul monodramei, în care îşi fac loc relatări ale unor fapte, întâmplări şi senzaţii trăte, instrospecţii, confesiuni şi meditaţii din universul intim al personajului, dar şi inserturi după jurmalele TV ale vremii şi câteva hituri atent selecţionate dintre cele care au condus la celebritatea numelui France Gall în lumea întreagă. Protagonista spectacolului îşi povesteşte viaţa la persoana întâi, punând alături, nu neapărat într-o ordine cronologică, amintiri, impresii, dialoguri şi frânturi de realitate sau de auto-ficţiune. O propunere adresată deopotrivă iubitorilor de muzică, literatură şi cinema, dar şi o reîntâlnire neaşteptată cu solista de muzică uşoară Ileana Popovici.

ora 18:00 Proiecţie
Secretul fericirii
Regia: Vlad Zamfirescu
România, 2018, 90 min.
Psihanalizat de Anatol Reghintovschi
Intrarea pe bază de bilete şi invitaţii

Într-o seară, între prieteni, Tom îşi împinge soţia şi amicul în situaţii mai mult decât absurde, căutând să-i facă să dezvăluie secrete bine păzite. Astfel, cei doi prieteni descoperă că fericirea cuiva este posibilă doar dacă altcineva este nefericit. Pentru că resursele de fericire sunt limitate.

ora 20:30 Proiecţie în avanpremieră
Apostolul Bologa
Regia: Dominic Dembinski
România, 2018, 98 min.
Psihanalizat de dr. Cristian Andrei, în prezenţa regizorului Dominic Dembinski şi a echipei filmului
Intrarea pe bază de bilete şi invitaţii

O poveste despre eroi, frici, speranţe şi iubire, o metaforă a războiului universal, în care personajele principale, deşi marcate de greul istoriei, îşi trăiesc poveştile zâmbind şi iubind. Dintr-un spaţiu paradisiac, văzut ca o cameră-casă ruinată, în jurul unei spânzurători înflorite ca un cireş japonez de primăvară, Apostol Bologa ne povesteşte drumul său de la beznă la lumina învierii. Amintirile lui devin filmul Apostolul Bologa. Un sfânt care (ne) povesteşte, dincolo de moarte - sfinţii şi eroii nu mor niciodată, nu-i aşa? - o aventură în care noi, cei de azi, ne putem recunoaşte, ne putem vedea spaimele şi urma de curaj, depăşindu-ne zona de confort istoric actual.