noiembrie 2018
decembrie 2018
Reactor de creaţie şi experiment Cluj-Napoca
 
În prima parte a lunii decembrie, Reactor de creaţie şi experiment organizează o serie de spectacole de teatru care marchează Centenarul.

Fiecare dintre spectacolele incluse în program abordează, din altă perspectivă, tema identităţii naţionale, concentrându-se pe diverse aspecte din istoria noastră comună, din perspectiva prezentului.

Programul va începe în 1 decembrie cu Micul nostru centenar, reprezentaţie cu intrare gratuită. Spectacolul scris de Maria Manolescu şi regizat de Dragoş Alexandru Muşoiu face o paralelă între familia românească şi statul român, explorând în acelaşi timp diferenţele de mentalitate care dezbină şi speranţa pentru viitor care uneşte, totul prin privirea lipsită de prejudecăţi a unui copil.

Programul continuă până în 14 decembrie cu spectacole despre evenimente din istoria noastră recentă (M.I.S.A.PĂRUT, despre scandalul din jurul şcolii de yoga MISA de la începutul anilor 2000), despre discursurile media care ne-au educat (Noi nu, niciodată!) sau despre viaţa femeilor în timpul regimului comunist (În umbra marelui plan).

Stagiunea dedicată Centenarului se încheie cu două reprezentaţii ale producţiei 99,6%, un performance colectiv şi bilingv, realizat de artişti români şi maghiari, care discută despre convieţuire, limbaje comune, convieţuire şi solidaritate.

 
1 decembrie, ora 19:00
MICUL NOSTRU CENTENAR
de Maria Manolescu

Regia: Dragoş Alexandru Muşoiu
Cu: Alexandra Caras, Paula Rotar, Paul Socol, Doru Taloş, Adonis Tanţa
Scenografia: Anda Pop
Muzica: Danaga
Producător: Reactor de creaţie şi experiment
 
La fel ca România Mare, Anuţa împlineşte 100 de ani. Familia reunită încearcă să-i aducă un omagiu, numai că vechile lor conflicte se înteţesc şi mai tare. Prins între vocile dezbinate şi discursurile paralele din jurul lui, Toma, strănepotul, încearcă să găsească un sens.
"Se celebrează mult unitatea în 2018, dar dacă ne uităm în jur, inclusiv la familiile noastre, nu suntem deloc uniţi. În acelaşi timp, văd în copiii de azi mai multă inteligenţă emoţională şi mai puţină încrâncenare decât la generaţiile precedente. Iar acesta mi s-a părut un lucru important de celebrat, chiar şi într-o mică parabolă despre ţara noastră ca o familie care se ceartă la ceas de sărbătoare." Maria Manolescu, septembrie 2018
 
3 decembrie, ora 19:00
M.I.S.A.PĂRUT
De Alexa Băcanu
 
Regia: Alexandru Dragoş Muşoiu
Scenografia: Anda Pop
Muzica: Danaga
Distribuţia: Cătălin Filip, Raluca Mara, Oana Mardare, Bogdan Bob Rădulescu
Mulţumiri: Gabriel Andreescu, Cornel Mihalache, Dana Crăescu, Cosmina Oprea, Marian Cobuz, Robert Antal

M.I.S.A.PĂRUT pleacă de la scandalul mediatic legat de Mişcarea de Integrare Spirituală în Absolut şi relaţia ei cu justiţia din România. Din povestea extrem de complexă din jurul MISA, creatorii M.I.S.A.PĂRUT au ales să vorbească în principal despre aspectele cele mai personale, despre modul în care au fost afectate de scandal persoanele care practică yoga la şcoala MISA, în special o tânără femeie care a fost internată cu forţa la psihiatrie din cauza asocierii ei cu gruparea yoghină. 
În final, în loc de concluzii, rămân întrebări: ce este normal? Cât de periculoasă e o presă în căutare de scandal cu orice preţ? Ce moştenire în atitudine şi gândire ne-a rămas de la regimul comunist? Cât de mult preţ punem pe libertatea individuală versus tradiţie? Ce se întâmplă când morala e confundată cu legea?
 
Vârstă recomandată: 16+
Spectacolul foloseşte stroboscop şi nu este recomandat persoanelor cu epilepsie sau cu pace-maker.

7 decembrie, ora 19:00
NOI NU, NICIODATĂ!
 
Un spectacol de: Alexandra Caras, Radu Dogaru, Olivia Grecea, Petro Ionescu, Paula Rotar şi Cosmin Stănilă
Cu: Alexandra Caras, Radu Dogaru, Paula Rotar, Cosmin Stănilă
Scenografie: Gábor Zsófi
 
Deconstruind diferite tipuri de discurs, spectacolul încearcă prin (auto)ironie să stimuleze gândirea critică şi să suprapună într-un mod ludic planul personal biografic peste unul istoric.
Spectacolul e realizat prin metodele de lucru ale teatrului devised: membrii echipei artistice au participat la o perioadă de documentare, urmată de lucrul la scenă, care a presupus exerciţii de scriere şi de improvizaţie. Pe baza acestor exerciţii s-a construit apoi textul de spectacol.
 
9 decembrie, ora 19:00
ÎN UMBRA MARELUI PLAN
De Catinca Drăgănescu
 
Regia: Catinca Drăgănescu
Cu: Raluca Mara, Oana Mardare, Paula Rotar, Doru Taloş
Scenografia: Anda Pop
Antrenament muzical: Catrinel Bejenariu
 
În umbra marelui plan este o ȋncercare subiectivă de a reconstitui istoria unui experiment social de proporţii ale cărui consecinţe ȋncă ne bântuie: omul nou şi mitul naţional al promised land-ului autohton. Spectacolul ia forma unei cronici  de familie care se ȋntinde pe trei generaţii, urmărind ȋn paralel mutaţiile sociale, politice şi morale din societate şi efectele acestora asupra individului şi vieţii sale intime.
Suntem o generaţie ȋn căutarea unei identităţi şi pentru asta ne uităm atât ȋn trecut cât şi ȋn viitor ȋn ȋncercarea de a ne formula o atitudine faţă de istorie.  Tributari fiind unui trecut mistificat şi unui prezent la răscruce de drumuri, nu ne rămâne decât să ne chestionăm originile şi să ne proiectăm viitorul, cu umor şi cinism, aşa cum ȋi stă bine unei generaţii de tranziţie, ȋntr-un spectacol dulce-amărui cu iz de basm.

 

13 decembrie, ora 19:00 / 14 decembrie, ora 19:00
99,6%
 
Creaţie colectivă de/Alkotók: Panna Adorjáni, Raul Coldea, Hermina Csala, Radu Dogaru, Petro Ionescu, Bogdan Olarson, Kinga Ötvös, Oana Mardare, Adi Tudoran
Avem în comun 99,6% din materialul genetic. 99,6% din noi visează la aceleaşi lucruri, dar ajungem să ne definim doar prin ce ne diferenţiază. Construim ficţiuni şi ne simţim în siguranţă în ele. Ficţiuni în care suntem altfel decât ceilalţi.
99,6% este o creaţie colectivă a nouă artişti maghiari şi români care s-au întâlnit în preajma centenarului pentru a vorbi despre lucrurile care îi apropie. Despre convieţuire şi despre limbaje comune. 99,6% nu este un spectacol, e o călătorie delicată spre acceptare şi solidaritate.
Limba: Română, maghiară, engleză (cu subtitrări în română, maghiară şi engleză)
 
Acest proiect cultural este co-finanţat de Primăria şi Consiliul Local Cluj-Napoca.

Foto: Ioana Ofelia şi Andra Salaoru
________________________________________________
Mai multe detalii despre proiectele Reactor de creaţie şi experiment pe site-ul nostru: www.reactor-cluj.com, pe pagina de Facebook: www.facebook.com/ReactorCluj şi pe cea de Instagram: www.instagram.com/reactor.cluj.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus