decembrie 2018
Festivalul Internaţional de film NexT, 2018
Cea de-a 12-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film NexT pune reflectoarele pe Portugalia, cu două programe a câte cinci scurtmetraje reunite sub titlul Focus Portugalia. Primul program, The Heart and the Body, va fi proiectat sâmbătă, 15 decembrie 2018, iar cel de-al doilea, On Politics, va putea fi văzut duminică, 16 decembrie 2018, ambele la ora 16.30, la Cinema Muzeul Ţăranului.

Selecţionerul celor două programe este Miguel Valverde - membru fondator şi unul dintre selecţionerii Festivalului de Film IndieLisboa, teoretician şi producător de film. "Un program de scurtmetraje portugheze ar trebui să ţină seama de două aspecte foarte importante: să reflecteze asupra trecutului (să aducă un omagiu marilor maeştri portughezi) şi să propună viitorul (să privească către noile generaţii şi să le surprindă libertatea)", spune Valverde despre selecţia scurtmetrajelor. Deşi majoritatea criticilor de film încearcă să reunească un grup de regizori sub emblema unui "val" sau a unei "generaţii", Valverde spune că în Portugalia lucrurile stau altfel pentru că în fiecare an apar voci noi. "Regizorii portughezi consacraţi şi-au menţinut vie curiozitatea de a face scurtmetraje, alături de lungmetraje. Şi ceva nou continuă să se dezvolte, datorită acestei posibilităţi de experimentare."

Programul curatoriat special pentru NexT urmăreşte aceste două direcţii în mod deliberat: în The Heart and the Body se regăsesc voci tinere, pe cale de afirmare, precum Leonor Teles (Leul de Aur la Berlin în 2016 cu Batrachian's Ballad) sau Jorge Jácome cu Flores (Marele Premiu la Hamburg Short Film Festival), iar în On Politics sunt incluşi "regizori consacraţi ale căror cariere se dezvoltă în continuare, precum maestra Teresa Villaverde sau Gabriel Abrantes", a continuat selecţionerul.

Miguel Valverde va fi la prezent la Bucureşti în timpul festivalului în calitate de curator al celor două programe de scurtmetraje portugheze, dar şi ca membru al juriului pentru cele două competiţii NexT. El va prezenta cele două proiecţii din cadrul Focus Portugalia şi va răspunde întrebărilor publicului despre cinematografia portugheză care a devenit tot mai prezentă în ultimii ani în cadrul festivalurilor. De altfel, la ediţia din 2017 a Festivalului Internaţional de Film NexT, Premiul "Cristian Nemescu" pentru cea mai bună regie a mers chiar la un portughez, regizorul Ico Costa, pentru filmul Nyo Vweta Nafta.

Festivalul Internaţional de Film NexT se desfăşoară anul acesta în perioada 14-17 decembrie la Cinema Muzeul Ţăranului din Bucureşti.
Biletele pot fi cumpărate de pe Eventbook, accesând https://eventbook.ro/program/next-film-festival

Festivalul Internaţional de Film NexT este un eveniment organizat de Societatea Culturală NexT, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Uniunii Cineaştilor din România şi Institutului Cultural Român.
Parteneri media: Tananana, Ziarul Metropolis, Acoperişul de sticlă, Aarc, Liternet, Observatorul cultural, Sub25, The Institute.