Făclia / decembrie 2018
Festivalul Teatrelor Naţionale, Cluj, 2018
Un spectacol aşteptat cu interes în cadrul Festivalului Teatrelor Naţionale, Cluj, 2018, a fost Az ördög próbája / Castingul dracului (regia şi scenariul Radu Afrim), halucinantă derulare de motive comice, desprinse din teatrul de revistă şi din formula TV entertainment show. O scurtă secvenţă, aşezată în loc de prolog, parodiază perioada ceauşistă cu liderul comunist cap de afiş (tablou ridiculizat), după care urmează cascada deriziunii, prezentată sub forma unui casting organizat de... dracul însuşi; adică de un prosper om de afaceri cu numele Miklós Levente Drac. Conotaţia mefistofelică rămâne valabilă, întrucât personajele şi-au vândut sufletul... banilor puşi ca miză. Cinci mii de euro oferă domnul Ördög celui care va realiza showul ce va fi ales de băiatul său spre a fi prezentat la aniversarea zilei sale de naştere.

Numele actorilor maghiari ai Teatrului Naţional Târgu Mureş, Compania "Tompa Miklós", sunt păstrate ca nume ale personajelor, împreună cu inserturi autentice de folclor secuiesc zonal şi bancuri deocheate spuse în cascade necenzurate de aşa-zişii săteni din Cârcel. Atmosfera veseloasă e întreţinută pe toată durata spectacolului prin speculaţii de efect, prin dans şi muzică de o trupă de actori cu evidente înclinaţii pentru comedie.

Realizări de tipologii îngroşate caricatural sunt aproape toate. Dintre ele, deosebit de amuzante sunt prestaţiile lui Ernő Galló în Şobolanul de gală şi soţul timorat Levi Galló, Erzsébet B. Fülöp în Profesoara suplinitoare care vrea să se salte "din rahatul" existenţial, Csaba László întruchipând pe al treilea examinator, tip cu înclinaţii homosexuale, numit şi "coregraf de tractor", Katalin Berekméri, o spioană deghizată în gospodină din Secuime şi Orsolya Moldován, o senzuală doamnă Ördög. Costumele Cristinei Milea colorează adecvat spectrul scenei în sclipiri de bâlci. Radu Afrim, regizor pe val, se lasă dus în acest spectacol de valul comicăriilor facile, dar antrenante, amuzante şi percutante, să recunoaştem deschis.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus