Făclia / decembrie 2018
Festivalul Teatrelor Naţionale, Cluj, 2018
... pe canalul TV UNU a prezentat Teatrul "Vasile Alecsandri" din Iaşi. Dintre sute de... reclame la medicamente şi spoturi publicitare la pavele se ridică Ştirea ca un zeu tutelar al vizualului tehnicizat. Evident că temenele în faţa acestui zeu al prezentului fac mai ales producătorii, angajaţii postului de televiziune succint prezentat, care anunţă evenimentul pe un ecran aflat în dreapta scenei. Care e evenimentul? Un tip care s-a săturat de viaţă, pe nume Cristian (Ionuţ Cornilă), s-a urcat pe un stâlp de înaltă tensiune ca să-şi pună capăt zilelor amare. Slugile televiziunii apar în mare grabă: un cameraman mai tăcut (Radu Homiceanu) şi o reporteră limbuţică (Delu Lucaci).

Spre acest subiect fierbinte ne conduce Lucian Dan Teodorovici, din postură de dramaturg şi regizor în piesa Unu+unu..., concepută ca discuţie liberă despre sinucidere şi consecinţele ei în cadrul unei familii în care relaţiile dintre membri nu mai funcţionează normal. Pintenul dintre Cristian şi soţia lui este cumnatul (Doru Afanasiu), sau mai exact suma de bani datorată de Cristian cumnatului. Mai intervin şi doi tipi care obişnuiau să joace barbut tocmai la poalele stâlpului în care s-a căţărat Cristian. Cuplul format din Tânărul 1 (Dumitru Năstruşnicu) şi Tânărul 2 (Horia Veriveş) induce în scenetă un comic subţire. Cumnatul e un prosper om de afaceri, proprietarul Fabricii de pavele din apropiere şi se gândeşte ce beneficii ar avea de pe urma morţii lui Cristian, dacă ar putea face ca suicidul să fie considerat moarte accidentală. Este declicul încercărilor de manipulare pe care le vor face celelalte personaje implicate.

Cei trei stâlpi de pe scenă au şi o funcţie simbolică. Cei doi tineri căţăraţi pe stâlpii laterali, cu Cristian în mijloc, încorporează, vizual şi verbal, sugestia cristică a "omului recent" sacrificat pe altarul căderii din sacralitate. Ingenioasă şi productivă în articularea secvenţelor este introducerea Povestitoarei (Ada Lupu) cu rol de subliniere a atitudinii personajelor. Ea ne introduce de la început şi ne conduce din umbră în dezlegarea misterului Unu + unu..., atunci când al doilea element din cuplu e vidul.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus