ianuarie 2019
Prima zi de repetiţii a avut loc în Maurice Gusman Concert Hall a Universităţii de muzică din Miami şi a fost dedicată piesei The Jungle a marelui trompetist şi compozitor american Wynton Marsalis, pe care o vor interpreta în premieră mondială alături de autor la Lincoln Jazz Center la New York.


Toată lumea este odihnită acum după drumul de ieri şi intră în atmosfera exotică a oraşului Miami, cu vegetaţia exotică, căldura şi umezeala tipice apropierii de ocean.

Lucrarea lui Wynton Marsalis este dedicată oraşului New York care este portretizat muzical de o orchestraţie foarte bogată, care îi solicită pe toţi cei 89 de instrumentişti.


Aşadar la "umbra" palmierilor, se naşte tabloul sonor al unei jungle urbane, cu energia debordantă a Orchestrei Naţionale Simfonice a României.




Turneul Orchestrei Simfonice Naţionale a României, derulat între 6 şi 17 ianuarie 2019, este unul dintre cele mai mari proiecte româneşti realizate în Statele Unite în ultimele decenii şi, probabil, unul dintre cele mai mari proiecte culturale româneşti realizate vreodată în spaţiul nord-american. Amplul circuit american cuprinde câteva dintre cele mai cunoscute săli de concert americane, cum sunt Rose Theater al Lincoln Center din New York, Kravis Center din Miami, Wharton Center for the Arts din Detroit sau State Theater din New Brunswick, New Jersey.

Orchestra, formată din unii dintre cei mai dotaţi tineri muzicieni români reuniţi şi în Orchestra de Tineret a României, este însoţită de directorul şi fondatorul acesteia, violoncelistul şi profesorul Marin Cazacu, şi toate concertele îl vor avea la pupitru pe cunoscutul dirijor româno-american Cristian Măcelaru, unul dintre cei mai apreciaţi şefi de orchestră ai momentului. Întregul turneu este girat de marele muzician şi profesor Wynton Marsalis, care se va alătura ansamblului, în calitate de solist, în concertele de la New York. În afara concertelor new-yorkeze, toate celelalte evenimente îl au ca solist pe violoncelistul Andrei Ioniţă, medaliat cu aur la concursul "Ceaikovski" de la Moscova din 2015.


Primele trei concerte vor avea loc după cum urmează:
6 ianuarie 2019 - Kravis Center, West Palm Beach, Florida
7 ianuarie 2019 - Barbara B. Mann Performing Arts Center, Fort Myers, Florida
8 ianuarie 2019 - Phillips Center for the Performing Arts, Gainesville, Florida.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus