ianuarie 2019
The Jungle este o piesă despre şi dedicată oraşului New York. "Este despre ceea ce vedem în oraşul nostru astăzi, frumosul, mohorâtul şi atotprezentele, dar deseori trecute cu vederea, aspecte comune ale umanităţii noastre împărtăşite. Este o compoziţie puternică în orice context, dar sensurile ei se îmbogăţesc atunci când o cântăm alături de fraţii şi surorile noastre din România.", nota Wynton Marsalis pe site-ul lui.

Orchestra Naţională Simfonică a României se află la mijlocul turneului extraordinar în Statele Unite ale Americii, sub bagheta dirijorului Cristian Măcelaru, în seara de 11 ianuarie 2019 susţinând alături de Jazz at Lincoln Center Orchestra şi Wynton Marsalis primul concert la Rose Theater din New York în seria Jazz at Lincoln Center, reluat pe 12 ianuarie 2019. Pentru cei care au avut curiozitatea să-l urmărească live la 3 noaptea, ora României, concertul a fost difuzat în direct live pe facebook şi pe internet pe www.wyntonmarsalis.org.

 

În afara piesei lui Marsalis The Jungle, dedicată oraşului New York şi interpretată iniţial într-o formulă redusă de New York Philharmonic, dar prezentată integral în primă audiţie absolută pe 11 şi 12 ianuarie 2019, în deschiderea serii s-a cântat o versiunea a lui Duke Ellington la lucrarea lui Gershwin Rhapsody in Blue cu Jazz at Lincoln Center Orchestra şi respectiv Rapsodia I de George Enescu cu Orchestra Naţională Simfonică a României, sonorităţile enesciene surprinzând publicul şi generând aplauzele entuziaste ale acestuia pentru o muzică extrem de reprezentativă pentru cultura română, plasată într-un context profund reprezentativ pentru cea americană. Cu atât mai mult cu cât au trecut multe decenii de când această muzică nu a putut fi auzită la New York...

 

Încă de la repetiţii, Wynton Marsalis mărturisea: "Este o onoare pentru mine să cânt cu Cristian Măcelaru, bunul meu prieten. Am o mare afecţiune şi respect pentru el. Pentru mine, şi pentru noi toţi, este extraordinar să cântăm cu muzicieni tineri. Mulţi dintre noi predăm unor studenţi sau avem copii de vârsta lor. Îi iubim foarte mult, ne plac spiritul şi trăirea cu care cântă. Aceşti muzicieni reprezintă România cu o demnitate extraordinară, cu stil, eleganţă şi suflet. Aşadar, totul a fost foarte firesc pentru noi, ei sunt foarte naturali... îi iubim! Nu ţin neapărat să sparg bariere, sunt mai degrabă interesat de ceea ce ne uneşte, de ceea ce putem cânta împreună. În fond, facem atâtea lucruri diferit în viaţă. De pildă, în familiile noastre vorbim într-un fel, copiilor le vorbim într-un mod, soţiei îi vorbim altfel decât unui coleg. Nu trebuie să spargem nişte bariere ca să facem lucrul acesta. Pur şi simplu trebuie să găsim un limbaj comun. Când lucrăm împreună cu orchestra, ne aşezăm împreună şi încercăm să găsim sunetul nostru comun. Iar ceea ce face Cristian este să ne ajute să înţelegem cum putem cânta împreună, unul cu celălalt. Ştiu că facem lucruri pe care alţii nu le-au făcut până acum, dar nu e o formă de mândrie aici, ci e vorba de a ne simţi bine împreună."

Pe de altă parte, Cristian Măcelaru declara entuziasmat referitor la colaborarea cu Marsalis: Piesa The Jungle a lui Wynton Marsalis în această formulă e primă audiţie, în sensul că piesa a fost scrisă în 2017 pentru aniversarea a 175 de ani de la constituirea Filarmonicii din New York, dar în concert nu a fost cântată şi prima parte a piesei, care e cea mai dificilă şi cea mai lungă, şi, în consecinţă, acum a avut loc prima audiţie publică integrală a lucrării.

Cristian Măcelaru, Wynton Marsalis şi Marin Cazacu - la repetiţie la Rose Theater

Turneul este organizat de Centrul Naţional de Artă "Tinerimea Română" în colaborare cu Primo Artists, cu sprijinul Institutului Cultural Român şi a avut în program şapte concerte. Ultimele concerte vor avea loc pe 13 ianuarie 2019 la Michigan State University Wharton Center for Performing Arts, East Lansing, Michigan şi pe 16 ianuarie 2019 la State Theatre New Jersey, New Brunswick, New Jersey, având în program Rapsodia I de Enescu, Concertul pentru violoncel şi orchestră de Dvorak, solist Andrei Ioniţă, suita din Der Rosenkavalier de Richard Strauss şi Bolero de Ravel. Excepţie au făcut concertele de la New York, care l-au avut ca protagonist pe celebrul trompetist Wynton Marsalis şi au avut în program lucrarea The Jungle, compusă chiar de acesta.


În contextul acestui turneu, pe 15 ianuarie 2019, ansamblul Violoncellissimo condus de Marin Cazacu va susţine un Concert extraordinar de Ziua Culturii Naţionale la Cosmos Club Washington.

 

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus