ianuarie 2019
Festivalul de Film Documentar One World România, 2019
Între 15 şi 24 martie 2019 va avea loc la Bucureşti cea de-a 12-a ediţie a Festivalului Internaţional de Documentar şi Drepturile Omului One World Romania.

În 2019 marcăm 30 de ani de la Revoluţia care a încheiat dictatura lui Nicolae Ceauşescu în România, dar şi de la căderea Zidului Berlinului, sau de la primele alegeri libere din Cehoslovacia şi Polonia. În consecinţă, aceşti 30 de ani de democraţie în România şi în Europa de Est reprezintă tema principală a celei de-a 12-a ediţii a festivalului One World Romania. Vom discuta împreună timp de 10 zile, prin intermediul unor evenimente dedicate special subiectului, despre cum au trecut aceşti 30 de ani, ce am învăţat şi ce mai rămâne de învăţat pentru consolidarea unei democraţii veritabile.

Imaginea festivalului din 2019 este realizată de Maria Draghici, pornind de la două fotografii - una realizată la Timişoara, în decembrie 1989, de Constantin Duma pentru Agerpres, iar a doua la Bucureşti, în timpul protestelor din februarie 2017, de Dan Mihai Bălănescu. Colajul celor două ipostaze înfăţişează un "noi", în încercarea de a înţelege mai nuanţat experienţa directă, trăită singular şi plural, în 30 de ani de democraţie.

Şi în 2019, cele aproximativ 80 de documentare selectate pentru One World Romania vor fi împărţite în mai multe secţiuni tematice, în completarea temei principale. Proiectăm şi în 2019 filme din întreaga lume despre justiţie, refugiaţi, migranţi, familii "netradiţionale", drepturile femeilor, ale persoanelor cu dizabilităţi sau despre condiţiile de muncă ale lucrătorilor din întreaga lume. De asemenea, pregătim retrospective ale unor renumiţi cineaşti internaţionali şi o competiţie care cuprinde zece filme incitante.

Aproximativ 50 de invitaţi internaţionali vor participa la ediţia din 2019 a festivalului, care se va desfăşura în cinci locaţii principale: Cinema Elvire Popesco - Institutul Francez, ARCUB, Cinemateca Eforie, POINT şi #Pavilion 32 - Goethe-Institut Bucureşti. Spre deosebire de anii trecuţi, în 2019 vom avea o locaţie principală, POINT, unde vor avea loc întâlnirile informale de dimineaţă cu cineaştii, dezbaterile pe tema principală a ediţiei, workshop-uri şi proiecţii. După finalul programului zilnic de filme ne vom muta în Londohome, hub-ul nocturn al evenimentului.

Până la startul celei de-a 12-a ediţii a festivalului, Asociaţia One World Romania pregăteşte mai multe proiecte dedicate dezvoltării culturii documentare. Primul proiect nou pentru publicul bucureştean este Cineclubul One World Romania. De două ori pe lună, până la finalul lui 2019, ne vom întâlni în spaţiul prietenilor noştri de la POINT cu unele dintre cele mai importante filme documentare din istoria cinematografiei.

Primul eveniment are loc duminică, 20 ianuarie 2019, de la ora 18:00 - când vom proiecta filmul Winter Adé / Adio, iarnă! (regia: Helke Misselwitz). Este primul dintr-o serie de patru cinecluburi care ne vor încălzi pentru ediţia din 2019 a festivalului, propunând filme care au legătură cu ultimii ani ai comunismului în Europa şi cu modurile în care democraţiile contemporane au fost construite în primii ani de după revoluţii. Evenimentul este organizat în colaborare cu Goethe-Institut Bucureşti şi este co-finanţat de AFCN.

Rămâneţi conectaţi la canalele oficiale One World Romania - pe facebook şi blog, pentru a afla ultimele noutăţi despre ce pregătim pentru cea de-a 12-a ediţie a festivalului şi pentru toate proiectele asociaţiei!

De acum înainte oricine poate susţine misiunea Asociaţiei One World Romania, devenind "Prieten OWR" şi, implicit, deţinătorul primelor abonamente pentru cea de-a 12-a ediţie a festivalului şi a altor bunătăţi marca OWR. Aflaţi mai multe despre cum poţi deveni prieten "Cinefil"sau "Suporter"de aici.

Organizator: Asociaţia One World Romania
Partener principal: Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Fundaţiei Konrad Adenauer
Cu sprijinul: Administraţia Fondului Cultural Naţional, Centrul Naţional al Cinematografiei, Primăria Capitalei prin ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, UNHCR - Agenţia ONU pentru Refugiaţi, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie
Parteneri: Ambasada Franţei în România, Institutul Francez din Bucureşti, Goethe-Institut Bucureşti, Forumul Cultural Austriac, Ambasada Suediei
Partener logistic: DHL
Partener digital: Canopy


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus