ianuarie 2019
Articole diverse
Studenţii şi profesorii UNATC îşi acordă, în fiecare an, pe 30 ianuarie, o zi de relache. E data pe care istoria culturii o menţionează ca zi de naştere a lui Caragiale şi, de aceea, un prilej de sărbătoare şi sărbătorire a celor care, prin activitatea lor, au marcat arta şi învăţământul artistic din ţara noastră.

Lucian Pintilie a refuzat, de fiecare dată când "institutul" pe care l-a absolvit (al 13-lea (!) pe lista promoţiei 1956, clasa profesorului George Dem. Loghin), a dorit să îl "sancţioneze" cu titlul de Doctor Honoris Causa. Dar, cum în carnavalul vieţii regulile se pot schimba în timpul jocului, în acelaşi spirit polemic care le-a fost comun lui Caragiale şi lui Pintilie, am decis să îi omagiem împreună, în contumacie, nu una, ci două zile, pe 30 şi 31 ianuarie 2019.

"Fantezia unui mare artist este nelimitată, ea e stimulată în primul rând de prezenţa altor mari artişti, care au trăit înainte sau în acelaşi timp cu el; experienţele artistice trecute şi contemporane o proiectează în direcţiile cele mai halucinante, cele mai neverosimile ale cunoaşterii. Expresia acestor căutări noi o ştim. Ea e întotdeauna polemică. Cu ce a fost înainte sau chiar cu artistul însuşi." Aşa încheia Lucian Pintilie, în 1965, un articol publicat de revista "Teatrul".

În spiritul acestor afirmaţii (fireşte, pro/contra), vă invităm să fiţi alături de noi la Ziua UNATC 2019! Pe 30 ianuarie 2019, de la ora 11.00, la Sala "Ileana Berlogea" trei dintre foştii rectori ai UNATC - Victor Rebengiuc, Florin Mihăilescu şi Florin Zamfirescu - vor modera un dialog deschis între studenţi şi colaboratori ai lui Lucian Pintilie (actori, scenografi, directori de imagine, scenarişti, producători). De la ora 14.00, vor fi proiectate două documentare realizate în timpul filmărilor la De ce trag clopotele, Mitică?: (Fără titlu, un film de Horea Lapteş) şi Balanţa (Filmare / Filmage realizat de Gabriel Kosuth).

Întâlnirea continuă a doua zi, 31 ianuarie 2019, când, de la ora 11.00, va avea loc o sesiune de comunicări ştiinţifice coordonată de prof. univ. dr. Laurenţiu Damian. După-amiază, vom difuza două dintre capodoperele cinematografice ale lui Lucian Pintilie: De ce trag clopotele, Mitică? (ora 16.00) şi Balanţa (ora 18.30). De ce merită să le (re)vedem? Pentru că, aşa cum spunea Caragiale, "Vorba nu e să umpli lumea largă cu o operă, ci o operă strâmtă s-o umpli cu lumea; fiindcă o operă trebuie să trăiască în lung, nu în larg, ca o rază care pătrunde drept înainte, nu ca un balon de la luminaţie, care se umflă în lături."

Tablă de materii

30 Gerar 2019
11.00: Întâlnire între studenţi şi colaboratori ai lui Lucian Pintilie (actori, scenografi, directori de imagine, scenarişti, producători) - moderatori, trei dintre foştii rectori ai UNATC: Victor Rebengiuc, Florin Mihăilescu şi Florin Zamfirescu
13.00: Mici şi bere (în onoarea lui Caragiale/Pintilie)
14.00: Fără titlu, realizator Horea Lapteş (documentar De ce trag clopotele, Mitică?)
15.00: Filmare / Filmage, realizator Gabriel Kosuth (documentar Balanţa)

31 Gerar 2019
11.00: Sesiune internaţională de comunicări ştiinţifice - coordonator: prof.univ.dr. Laurenţiu Damian
16.00: Vizionare De ce trag clopotele, Mitică?
18.30: Vizionare Balanţa

Cu sprijinul: Casa de Producţie TVR şi TVR3.
Partener media al evenimentului: Radio România Cultural

Pentru informaţii suplimentare: www.unatc.ro; pe pagina de Facebook