ianuarie 2019
Festivalul de Film Documentar One World România, 2019
Încălzirea pentru One World Romania - Ediţia a 12-a continuă la POINT duminică, 3 februarie 2019, la a doua ediţie a Cineclubului OWR, cu un mini-maraton de filme documentare realizate de Péter Forgács şi de Andrei Ujică.

Péter Forgács şi-a dedicat întreaga carieră, întinsă deja pe durata a trei decenii, realizării unei serii intitulate sugestiv Ungaria privată. Seria conţine exclusiv filme bazate pe arhive personale ale unor locuitori ai Ungariei secolului al XX-lea, mixându-le cu imagini oficiale ale perioadei în care au trăit şi cu alte tipuri de materiale audio-vizuale, în colaje ce restituie un trecut complex.

Andrei Ujică s-a remarcat prin toate cele trei filme documentare de lungmetraj realizate până în prezent, fiind unul dintre cineaştii români cei mai cunoscuţi şi mai respectaţi în întreaga lume. Toate documentarele cineastului apelează, în utilizarea arhivelor, la tehnici care le apropie de structuri cinematografice experimentale, acesta fiind unul dintre punctele de întâlnire a operei lui Ujică cu aceea a cineastului maghiar Péter Forgács.

Filmele celor doi împărtăşesc şi o aplecare spre redarea caracterului fragmentar al trecutului, în funcţie de istoriile individuale ale celor care l-au populat şi de unghiurile diverse din care este recuperat. Există, de asemenea, corespondenţe în preocuparea comună pentru formule structurale şi estetice inovatoare şi la nivelul apelului constant la arhive - personale sau oficiale - cu scopul de a nuanţa şi de a relativiza posibile reprezentări dogmatice ale istoriei.

Familia Bartos (1988), documentarul programat de la ora 16:30, este primul episod al seriei Ungaria privată, a cineastului Péter Forgács.
Filmul prezintă povestea unei familii de evrei maghiari, a cărei traiectorie e curmată brusc de Holocaust. Prin contextualizarea filmărilor private - home movies - ale lui Zoltan Bartos, unul din membrii familiei care a supravieţuit lagărelor de concentrare naziste, doar pentru a fi deposedat din nou de bunuri la câţiva ani distanţă, o dată cu naţionalizările regimului comunist, cineastul reconstituie modurile complexe în care istoria mare se răsfrânge asupra milioanelor de istorii particulare care o compun. Muzica hipnotică a lui Tibor Szemzõ, colaboratorul fidel al lui Forgács, contribuie din plin la construcţia experimentală a filmului.

Trailer: 


Cel de-al doilea film realizat de Andrei Ujică, Out of the Present (1995), este programat duminică, 3 februarie 2019 de la ora 17:45. Documentarul prezintă viaţa de zi cu zi a cosmonautului Sergei Krikalev pe staţia spaţială MIR, timp de zece luni între 1991 şi 1992, perioadă în care URSS s-a dezintegrat, iar harta Europei s-a modificat substanţial. Bazat pe filmări private captate de acesta şi cuprinzând imagini realizate de Vadim Iusov, directorul de imagine al celebrului film Solaris, al lui Tarkovski, documentarul lui Ujică propune o perspectivă inedită şi particulară asupra existenţei departe de Pământ a cosmonauţilor.

Teaser:


Exodul Dunării (1998) - parte din aceeaşi serie, Ungaria privată, a cineastului maghiar - este programat de la ora 19:30, şi e bazat tot pe filmări private - home movies - aici cele ale căpitanului Nándor Andrásovits, plecat din Slovacia spre Palestina cu un vas plin de evrei slovaco-austrieci care încercau să fugă de politicile anti-semite naziste. Datorită uneia dintre multele ironii ale istoriei, la întoarcere vasul său va fi tot plin, dar de data aceasta cu basarabeni germani care se repatriază în urma invaziei sovietice în Basarabia.

Trailer:


Nu rataţi, seara - de la ora 20.30 - dialogul dintre cei doi cineaşti - o şansă rară de a interacţiona cu artişti de asemenea calibru. Péter Forgács şi Andrei Ujică sunt recunoscuţi pentru felul în care folosesc imaginile de arhivă în filmele lor, aşa că discuţia se va concentra pe rolul arhivelor în reprezentarea istoriei în filmul documentar.

Intrarea la evenimentele din cadrul Cineclubului se face pe baza unei rezervări prealabile. Vă rugăm să ne trimiteţi un e-mail la adresa [email protected] care să conţină numele dumneavoastră, numărul de locuri pe care doriţi să le rezervaţi şi orele exacte ale evenimentelor la care vreţi să participaţi. Aşteptăm cererile de rezervare până vineri, 1 februarie 2019, ora 18:00.

La faţa locului primim cu bucurie donaţii de la toţi cei care apreciază şi doresc să susţină demersurile Asociaţiei One World Romania. Donaţii se pot face şi online în cadrul programului "Prietenii OWR", despre care puteţi afla detalii aici.

Eveniment Facebook aici.

Evenimentul de duminică, 3 februarie 2019, este organizat de Asociaţia One World Romania în colaborare cu Institutul Maghiar Balassi şi este co-finanţat de AFCN.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus