februarie 2019
Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Filarmonica "George Enescu", Editura Humanitas şi Asociaţia ARCCA organizează a doua ediţie a seriei de conferinţe Despre lumea în care trăim, un festival de conferinţe şi dialoguri culturale şi ştiinţifice pe teme de actualitate, susţinute de specialişti şi oameni de cultură de prestigiu, care va avea loc la Ateneul Român în perioada 23-27 februarie 2019.

La această a doua ediţie vor fi în centrul atenţiei provocările cu care se confruntă omenirea, scenarii posibile şi răspunsuri pe care le avem la îndemână. Invitaţi de la marile universităţi din Marea Britanie şi Statele Unite, cunoscuţi oameni de cultură români şi partenerii lor de dialog vor discuta despre dereglări ale lumii contemporane şi sinuciderea Europei, populism în epoca digitală, povestea ştiinţifică a creării universului şi a vieţii inteligente, cum arată cei 50 de ani de explorări spaţiale şi la ce ne putem aştepta mai departe, unde ne vor duce schimbările climatice, spre apocalipsă sau pace universală, şi cum arată viitorul medicinei din perspectiva unui medic cu o carieră la vârful cercetării şi inovării.

Între 23 şi 27 februarie 2019 îi veţi putea întâlni pe scena Ateneului Român pe Jim Baggott, autor a mai multe cărţi de ştiinţă publicate la Oxford University Press şi contributor la emisiuni de ştiinţă pentru BBC, pe Bogdan Marcu, expert în propulsia rachetelor, cu o carieră de douăzeci de ani în industria aerospaţială americană, pe Corneliu Bjola, profesor de studii diplomatice la Universitatea Oxford şi director al Oxford Digital Diplomacy Research Group, pe Liviu Giosan, cercetător la Woods Hole Oceanographic Institution în Statele Unite şi profesor de geologie marină în cadrul programului doctoral comun cu Massachusetts Institute of Technology, pe prof. dr. Andrei Constantinescu, profesor asistent de pediatrie la Facultatea de Medicină a Universităţii Columbia în New York, medic specialist în pediatrie pulmonară şi cercetător în biologie moleculară şi imunologie.

Andrei Pleşu şi Gabriel Liiceanu deschid seria de conferinţe cu un dialog despre dereglările lumii contemporane, moderat de jurnalista Mirela Nagâţ, iar Horia-Roman Patapievici va susţine în ultima zi o conferinţă intitulată "Sinuciderea Europei".

Fiecare invitat va susţine o conferinţă de o oră, urmată de un dialog în profunzime. Partenerii de discuţie în partea a doua vor fi: Corina Negrea, jurnalist de ştiinţă la Radio România Cultural, cu experienţă de peste 25 de ani şi mii de emisiuni şi interviuri cu cercetători români şi străini, prof.dr. Cătălin Vasilescu, profesor de chirurgie la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti şi şeful Disciplinei Chirurgie Generală a Institutului Clinic Fundeni, Gabriel Liiceanu, scriitor şi filozof, Marian Voicu, jurnalist cu peste 20 de ani de experienţă în televiziune şi radio, Ioan Stanomir, profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, şi Vlad Zografi, scriitor, fizician şi coordonatorul colecţiei de ştiinţă a Editurii Humanitas.

Fiecare întâlnire va fi prezentată de Mirela Nagâţ, jurnalist cultural de mai bine de cincisprezece ani. A prezentat ştiri la televiziunea publică, iar de câţiva ani realizează emisiunea Cooltura la TVR1. În 2013 a primit premiul APTR la categoria interviu pentru dialogul cu laureatul Nobel, Mario Vargas Llosa.

Biletele costă 25 de lei, iar abonamentele pentru toată seria de şapte conferinţe Despre lumea în care trăim, 150 de lei şi sunt în vânzare la Casa de Bilete a Ateneului Român şi pe site-ul Filarmonicii George Enescu, la secţiunea proiecte speciale. (www.fge.org.ro/proiecte-speciale/)

Programul complet al evenimentelor:
 
Sâmbătă, 23 februarie 2019
ora 11.30
Eveniment de deschidere. Dialog despre "Dereglări ale lumii contemporane" cu Gabriel Liiceanu şi Andrei Pleşu, moderat de Mirela Nagâţ
ora 17.30
Conferinţă susţinută de Corneliu Bjola, "Propaganda în epoca digitală. Ce este, cum funcţionează şi cum poate fi combătută?", urmată de un dialog cu Ioan Stanomir

Duminică, 24 februarie 2019
ora 11.30
Conferinţă susţinută de Jim Baggott, "Povestea ştiinţifică a creaţiei", urmată de un dialog cu Vlad Zografi
ora 17.30
Conferinţă susţinută de Bogdan Marcu, "Paşi în spaţiu. După 50 de ani", urmată de un dialog cu Corina Negrea

Luni, 25 februarie 2019
ora 18.30
Conferinţa susţinută de Liviu Giosan, "Epoca omului - Apocalipsa sau pace universală?", urmată de dialogul cu Marian Voicu

Marţi, 26 februarie 2019
ora 18.30
Conferinţă susţinută de prof. dr. Andrei Constantinescu, "Cinci excursii în viitorul medicinei", urmată de un dialog cu prof. dr. Cătălin Vasilescu

Miercuri, 27 februarie 2019
ora 18.30
Conferinţă susţinută de Horia-Roman Patapievici, "Sinuciderea Europei?", urmată de un dialog cu Gabriel Liiceanu

Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Român.
Program: Marţi - Vineri, 12:00 - 19:00
Telefon: 021.315.68.75
Pentru rezervari accesaţi site-ul www.fge.org.ro

Sponsori: Aqua Carpatica
Parteneri: Art Act Magazine, Romania Insider, PHM, Liternet, Actualitatea muzicala
Parteneri media: Sapte Seri, Radio Romania Cultural, Observatorul cultural, QMagazine, ADZ, Radio Romania Muzical, Pro Video, orasul.meu, Autoexpert, Metropolis

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus