februarie 2019
Festivalul de Film Documentar One World România, 2019
Duminică, 3 martie 2019, de la ora 16:00 ne întâlnim la Cineclubul OWR pentru un ultim antrenament înainte de Festivalul One World Romania - ediţia a 12-a (15-24 martie 2019).

Şi nu degeaba îi spunem antrenament pentru că v-am pregătit un film-eveniment, lung de aproape cinci ore, cu care nu ne întâlnim în sălile de cinema în fiecare zi. E vorba despre unul din ultimele documentare realizate de Jonas Mekas, Lituania şi colapsul URSS, apărut în anul 2008. Prin această ultimă proiecţie de Cineclub dinaintea începerii festivalului, ne dorim să aducem un omagiu unui artist pe care, din păcate, l-am pierdut la începutul acestui an. Filmul este proiectat în versiunea originală (engleză), fără subtitrări în limba română.

Lituania şi colapsul URSS e un film cum nu s-a mai văzut. Utilizând doar fragmente de ştiri şi interviuri filmate de Mekas în sufrageria sa, pe televizorul propriu, timp de aproximativ doi ani - documentează modul în care mass-media americană a reflectat anevoiosul proces de desprindere, la începutul anilor 1990, a Lituaniei de fosta URSS.

Tot un film lung - durează peste opt ore - este şi Suflete moarte - cel mai recent documentar al regizorului chinez Wang Bing - care va fi şi primul documentar proiectat în cadrul celei de-a 12-a ediţii OWR, vineri, 15 martie 2019, începând cu ora 12:00 la Apollo111. Acesta e doar primul eveniment din cadrul zilei de deschidere, iar programul complet îl anunţăm joi, 28 februarie 2019.

Ediţia actuală a festivalului este concepută conform credinţei noastre că avem nevoie, mai mult decât oricând în ultimii ani, să ne acordăm un răgaz de reflecţie. Astăzi e aproape un gest de revoltă să îţi iei opt ore pentru a viziona un film solicitant şi revelatoriu la cinema. E un gest de revoltă să faci un pas în afara cercului ideologic - ce pare că te înghite zilnic - pentru a-ţi permite să chestionezi şi să probezi din cu totul alte perspective principii şi judecăţi care te-au format.

De aceea, vă propunem, poate mai mult decât în trecut, filme care prezintă originile unor problematici diverse ce modelează decisiv lumea actuală. Şi de aceea, mai mult decât în alte ocazii, vă oferim filme de lungimi foarte variate, unele ajungând să vă solicite o zi întreagă de vizionare.

Trailer Suflete moarte:


Cu Suflete moarte, Wang Bing realizează un nou film despre rănile dureroase provocate de dictatura din China şi despre crimele contra umanităţii pe care le-a generat. De data aceasta, este vorba despre represiunea declanşată de Mao Zedong în anii '50, când a acuzat întregi categorii de cetăţeni (mai ales tineri şi profesori - definiţi ca intelectuali) că ar fi "de dreapta". Precum în România, unde regimul Gheorghiu-Dej trimitea duşmanii de clasă la "Canal", aceştia au fost închişi în centre de "reeducare" aflate în deşertul Gobi, care s-au dovedit veritabile centre ale morţii.

Dincolo de mărturiile de nepreţuit ale supravieţuitorilor, felul în care filmul este realizat ne menţine activi pe toată durata lui. Această construcţie, de la primul la ultimul cadru al celor 8 ore şi jumătate, ne conduce pe un traseu sensibil care ne va permite să trăim ceea ce ne povestesc protagoniştii, o dată cu ei. Nu mai suntem simpli spectatori. Montajul ne face să devenim capabili de a vedea invizibilul, de a realiza o comuniune cu aceste suflete, de a resimţi în noi înşine toate dimensiunile şi toate straturile acestei tragedii.

Documentarul lui Wang Bing vă va ţine, într-adevăr, o jumătate de zi în faţa ecranului de proiecţie, dar vă garantăm că nu veţi regreta niciun minut petrecut în sala de cinema - va fi o experienţă unică! După film vă invităm să rămâneţi alături de noi, la o discuţie despre documentar în compania criticului de film Andrei Gorzo.

Biletele la filmul Suflete moarte au fost puse în vânzare pe site-ul Eventbook şi costă 25 RON, respectiv 15 RON pentru elevi, studenţi şi pensionari. Accesul la această proiecţie se poate face şi pe bază de abonament sau abonament de 5 intrări.

Intrarea la Cineclubul din data de 3 martie 2019 se face pe baza unor liste de rezervări. Pentru a va înscrie pe liste, vă rugăm să ne trimiteţi un e-mail pe adresa [email protected] care să conţină numele dumneavoastră şi numărul de locuri pe care doriţi să îl rezervaţi. Aşteptăm rezervările până sâmbătă, 2 martie 2019, ora 17:00.

Abonamentele şi biletele individuale sunt disponibile pe platforma partenerilor de la Eventbook. Rămâneţi conectaţi la canalele oficiale One World Romania - pe site-ul noii ediţii şi facebook, pentru a afla ultimele noutăţi despre ce pregătim pentru cea de-a 12-a ediţie a festivalului şi pentru toate proiectele asociaţiei!

De acum înainte puteţi susţine misiunea Asociaţiei One World Romania şi dezvoltarea proiectelor asociaţiei, devenind "Prieten OWR". Aflaţi mai multe despre ce înseamnă să fiţi alături de noi ca "Cinefil" sau ca "Suporter" de aici.

De asemenea, până la 15 martie 2019 puteţi depune către ANAF Declaraţia 230 prin care puteţi redirecţiona un procent din impozitul anual pe venit către Asociaţia One World Romania. Declaraţia completată cu datele asociaţiei se poate descărca de aici.

Organizator: Asociaţia One World Romania
Partener principal: Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Fundaţiei Konrad Adenauer
Sponsor principal: KAUFLAND
Cu sprijinul: Administraţia Fondului Cultural Naţional, Centrul Naţional al Cinematografiei, Primăria Capitalei prin ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, UNHCR - Agenţia ONU pentru Refugiaţi, Reprezentanţa Comisiei Europene în România, Uniunea Cineaştilor din România, DACIN-SARA, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, Institutul Cultural Român, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, Agenţia de Cooperare Internaţională pentru Dezvoltare - RoAid
Sponsori: BOSCH, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti
Parteneri: Ambasada Franţei în România, Institutul Francez din Bucureşti, Goethe-Institut Bucureşti, Ambasada Statelor Unite ale Americii, Ambasada Regatului Ţărilor de Jos în România, Forumul Cultural Austriac, Swiss Sponsor's Fund, Ambasada Elveţiei în România, British Council, Ambasada Statului Palestina, Centrul Cultural Palestinian "Mahmoud Darwish", Festivalul Filmului Palestinian, Delegaţia Valonia-Bruxelles la Bucureşti, Ambasada Ucrainei în România, Institutul Maghiar Balassi, Ambasada Suediei la Bucureşti, Ambasada Spaniei în România, Institutul Italian de Cultură, Ambasada Libanului, ACID, Editura Humanitas, Périphérie, microfilm, Fundaţia Friends for Friends, Centrul Raţiu pentru Democraţie, CEREFREA Villa Noël, Apollo 111, Mezanin, Salonul de Proiecte, Linotip, Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate, POINT, Astra Film Festival, Q Club, Londohome, ARCEN, ABIS Studio
Bilete prin: EVENTBOOK
Partener logistic: DHL
Partener digital: Canopy
Partener de monitorizare: media TRUST
Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, DOR, Scena9, Observator Cultural, Historia, Hotnews.ro, Radio Europa Liberă, Film Menu, Sub25, Igloo, Banchiza Urbană, LiterNet, All About Romanian Cinema, Films in Frame, Istoria cu Virgil, Graphic Front, Verbs Describe Us


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus