martie 2019
Festivalul de Film Documentar One World România, 2019
Vineri, 15 martie 2019, la Palatul Universul, are loc deschiderea oficială a celei de-a 12-a ediţii a One World Romania - Festivalul de Documentar şi Drepturile Omului. Am pregătit o deschidere atipică, o zi plină de evenimente din care va fi greu să alegi - de la prânz şi până după miezul nopţii.

Deschiderea oficială începe la ora 12:00 la Apollo111 cu proiecţia-eveniment a documentarului Suflete moarte, realizat de regizorul chinez Wang Bing. După prezenţa sa în festivaluri renumite din toată lumea, precum Cannes, Toronto sau Sao Paolo, ne bucurăm să putem oferi iubitorilor de cinema din Bucureşti şansa unică de a vedea acest film impresionant. După proiecţia-maraton de nouă ore - care include două pauze - a documentarului, vom discuta despre el cu Andrei Gorzo, unul din cei mai importanţi critici de cinema din România. Mai multe informaţii despre documentar şi bilete descoperiţi aici.

Începând cu ora 17:00 la Mezanin vă aşteptăm la evenimentul PechaKucha. Istoria recentă şi istoria reticentă. Am invitat 10 oameni cu iniţiativă pe care îi apreciem şi care privesc trecutul cu alţi ochi. Vrem să aflăm de la ei cum putem ieşi din canoanele istoriei predate învechit şi cum să fim mai conştienţi de momente istorice date uitării. Despre istorie şi educaţie alternativă vorbim în format PechaKucha cu elevi, studenţi, sportivi, artişti sau jurnalişti şi cu voi, publicul One World Romania. Intrarea este liberă, dar locurile sunt limitate, aşa că rezervă acum un loc aici.

La Mezanin de la ora 20:00 are loc dezbaterea De la cetăţean la om politic: mişcări civice şi partide politice în anii '90. Ce putem învăţa astăzi din experienţa perioadei de după Revoluţie de la oamenii care au încercat să schimbe ceva, organizându-se în stradă, intrând (sau nu) în politică? Ne povestesc experienţele lor Ana Blandiana, Radu Filipescu, Mona Muscă, Smaranda Enache şi Radu Vancu, într-o discuţie moderată de Alexandru Solomon. La acest eveniment intrarea este liberă, dar locurile sunt limitate, aşa că rezervă acum un loc aici.

La Linotip ne bucurăm vineri, 15 martie 2019, de premiera unui nou performance realizat de Nicoleta Lefter. An tan tina e o adaptare a cărţii Anei Blandiana, Fals tratat de manipulare şi - în cuvintele Nicoletei Lefter - "este o încercare de a mă raporta la vremurile ciudate politic pe care le trăim în momentul ăsta în Romania. (...) Ce s-a întâmplat în decembrie 1989, acum treizeci ani, a însemnat pentru mine un act de curaj şi nu o manipulare a unor tineri de către sistemul comunist.(...) Performance-ul An tan tina este o paralelă între tipul de manipulare folosit în comunism şi tipul de manipulare folosit astăzi." Cele două reprezentaţii din ziua deschiderii One World Romania au loc de la orele 17:00 şi 22:00, iar biletele sunt disponibile aici. Ulterior, pe toată perioada festivalului, An tan tina poate fi văzut la POINT în următoarele date: 16, 18, 20, 22 şi 24 martie 2019, de la ora 22:00. Biletele sunt disponibile aici.

La Salonul de proiecte, începând de la ora 19:00, respectiv 21:00, am programat două proiecţii speciale din programul Sahia Vintage. Întrucât tema centrală a ediţiei o reprezintă trecerea celor 30 de ani de la Revoluţie, scurtmetrajele selectate pentru cele două programe includ momentul 1989 şi anii imediat următori. Cum au trecut documentariştii de atunci prin toate schimbările venite odată cu schimbarea regimului? Cum au scăpat de etichetele puse în timpul regimului comunist şi care a fost impactul acestora asupra filmelor realizate de ei? Haideţi să aflăm împreună cum ne pot ajuta arhivele să ne regândim relaţia cu trecutul.

După fiecare program Sahia Vintage dezbatem ce am vizionat alături de Adina Brădeanu, curatoarea proiectului, şi de gazdele noastre de la Salonul de proiecte, Alexandra Croitoru şi Ştefan Sava. Biletele pentru Sahia Vintage Lecţii de viaţă şi Despre timp şi vremuri sunt disponibile pe platforma Eventbook.

După o zi întreagă de proiecţii şi dezbateri vom avea nevoie şi de un pic de dans şi relaxare aşa că de la ora 23:00 la Apollo111 vă invităm la concert şi la petrecere cu Future Nuggets - Love Never Gets Out of Style. Vă propunem, împreună cu Future Nuggets, o seară pop, neuro-vision, cu staruri obscure din Bucureşti. Printre invitaţi se numără Inana (Thomas Hofer), cu cel mai nou stil, hypnagogic pop, producător versat în hibrizi, Fraga (Andreea Fraga) o altă sinteză unică ghetto-femme, producătoare ce anunţă viitorul, Aneb/Plevna (Horaţiu Şerbănescu) colaborator de neînlocuit al Future Nuggets, şi vocea în ascensiune a Sarrei, a cărei forţă abia începem s-o simţim. Biletele pentru petrecere sunt disponibile aici. Pentru a proba că e un eveniment pe care nu aveţi voie să-l rataţi, lăsăm aici o mostră a viitorului super-concert:

Abonamentele generale şi cele de 5 intrări sunt disponibile pe platforma partenerilor de la Eventbook. Rămâneţi conectaţi la canalele oficiale One World Romania - pe site-ul noii ediţii şi pe facebook, pentru a afla ultimele noutăţi despre ce pregătim pentru cea de-a 12-a ediţie a festivalului şi pentru toate proiectele asociaţiei!

De acum înainte puteţi susţine misiunea Asociaţiei One World Romania şi dezvoltarea proiectelor asociaţiei, devenind "Prieten OWR". Aflaţi mai multe despre ce înseamnă să fiţi alături de noi ca "Cinefil" sau ca "Suporter" de aici.

De asemenea, până la 15 martie 2019 puteţi depune către ANAF Declaraţia 230 prin care puteţi redirecţiona un procent din impozitul anual pe venit către Asociaţia One World Romania. Declaraţia completată cu datele asociaţiei se poate descărca de aici.

Organizator: Asociaţia One World Romania
Partener principal: Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Fundaţiei Konrad Adenauer
Sponsor principal: KAUFLAND
Cu sprijinul: Administraţia Fondului Cultural Naţional, Centrul Naţional al Cinematografiei, Primăria Capitalei prin ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, UNHCR - Agenţia ONU pentru Refugiaţi, Reprezentanţa Comisiei Europene în România, Uniunea Cineaştilor din România, DACIN-SARA, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, Institutul Cultural Român, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, Agenţia de Cooperare Internaţională pentru Dezvoltare - RoAid