martie 2019
Articole diverse
Reactor de creaţie şi experiment lansează înscrierile pentru cea de-a patra ediţie Drama 5!

Proiectul se adresează tuturor autorilor dramatici, cu experienţă sau fără, care doresc să scrie o piesă de teatru cu sprijinul unui mentor şi al unui grup de actori, regizori şi dramaturgi din mediul teatral clujean.

Drama 5 susţine dezvoltarea dramaturgiei româneşti printr-un program de rezidenţe de scriere dramatică la care participă anual un număr de cinci autori, selectaţi prin concurs. În perioada iunie-iulie 2019, celor cinci li se va crea cadrul necesar pentru a căpăta o mai bună înţelegere a ceea ce presupune un text de teatru şi a finaliza o piesă proprie: şedinţe de lectură şi feedback cu un mentor cu experienţă, întâlniri cu regizori, actori, dramaturgi, producători, sprijin şi încurajare pentru ducerea la bun sfârşit a ideilor lor.

În luna iunie 2019 va avea loc o primă întâlnire de lucru, urmând ca în luna iulie să aibă loc rezidenţa propriu-zisă. Unul dintre cele cinci texte rezultate va fi montat la Reactor, iar celelalte patru vor avea câte un spectacol-lectură. Toate cinci vor fi distribuite, alături de recomandări, către instituţii şi profesionişti din lumea teatrului, pentru a le spori şansele de a deveni spectacole.

Textele din precedentele ediţii ale Drama 5 au apărut la LiterNet şi se pot citi / descărca gratuit aici (Ana Turos - Trei piese scurte despre copii şi adulţi, Livia Stoica - Atenţie, se-nchid uşile, Gabriel Sandu - Tatăl meu, preotul, Inna Cebotari - Entuziaştii, Alexandra Pâzgu - Proteine fluorescente), aici (Lavinia Branişte - Marele cutremur, Ovidiu Cioclov - Tragedie 2.1, Andreea Lăcătuş - Succes, Kata Győrfi - Love me tinder, Mădălina Perjariu - La marginea impasibilului, Alexandra Voivozeanu - Detaşat) şi aici (George Cocoş - Ce mi-a trebuit mie să chiulesc, Alexandra Felseghi - Nu vorbim despre asta, Cornelia Iordache - Pauze de respiraţie, Maria Manolescu - la centenar. odă, Mariana Starciuc - Tără(z)boi).

Ca şi în anii trecuţi, mentorul celor cinci rezidenţi va fi Alina Nelega.
Alina Nelega este unul dintre cei mai de succes autori dramatici români contemporani, cu piese traduse în numeroase alte limbi, citite, publicate şi montate în România şi în străinătate. Din 2010 conduce masteratul de scriere dramatică al Facultăţii de Teatru din cadrul Universităţii de Arte din Târgu Mureş.

Înscrierile se fac până la 5 mai 2019, la adresa [email protected].

Dosarele de înscriere trebuie să conţină un CV al autorului, o scurtă motivaţie de participare şi un proiect dramaturgic (o prezentare detaliată a textului pe care se va lucra, precum şi un fragment de minim 1.500 de cuvinte din acesta). Nu există nici o restricţie în privinţa temei sau a subiectului piesei, singura cerinţă este ca aceasta să poată fi jucată de maxim cinci actori. Rezidenţele sunt remunerate, iar cazarea va fi asigurată pentru rezidenţii din afara Clujului.

Rezultatele selecţiei vor fi anunţate în 16 mai 2019.

În selecţia rezidenţilor se vor lua în calcul originalitatea conceptului, relevanţa proiectului pentru societatea contemporană, fluenţa şi calitatea scrisului, motivaţia coerentă şi clară de a lua parte la acest program. Se caută autori cu o voce proprie, care au ceva de spus şi cărora nu le este teamă să experimenteze, persoane deschise la feedback şi care îşi doresc să cunoască şi să colaboreze cu profesionişti din lumea teatrului.

Calendar:
5 mai 2019 - termen limită de înscriere
16 mai 2019 - anunţarea celor 5 rezidenţi selectaţi
iunie 2019 (la o dată stabilită ulterior) - prima etapă a rezidenţei: 3 zile de workshop cu Alina Nelega
1-31 iulie 2019 - a doua etapă a rezidenţei: o lună petrecută la Cluj, la Reactor de creaţie şi experiment


Puteţi afla alte detalii şi noutăţi legate de Drama 5 urmărind site-ul www.reactor-cluj.com şi pagina de Facebook a proiectului: www.facebook.com/Drama5.rezidente

ilustraţie: George Roşu

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus